Rehber Hackintosh için stabil kurulum USB'si hazırlamak

Bu rehberde Hackintosh kurulumu için bilgisayarınıza mümkün olduğu kadar uyumlu bir kurulum USB'si hazırlamayı anlatacağım. Bu rehber bilgisayardan bilgisayara, kurulan macOS sürümüne ve dökümantasyonlara göre değişeceği için kabataslak bir şekilde olacak. Aslen OpenCore tarafından sunulan dökümanları kullanacaksınız. Bu rehber basitleştirme niteliğindedir.

Bu reher Windows kullanılarak oluşturuldu. Linux ile USB hazırlamak için kullanılan araçları Linux sistemlere uyarlayabilirsiniz.

Daha önce Hackintosh kurmak için yapılan bir yanlış: Gerekli SSDT'leri, Kext'leri ve config.plist dosyasını içeren EFI klasörünü internetten indirmek.
Bu EFI klasörleri genel kullanıcılara hitap ettiği için içerisinde gereksiz Kext'ler barındırabiliyor, bilgisayarınızla uyumlu olması gereken config.plist dosyasında uyumluluk sorunları olabiliyor, sisteminize özel olan SSDT'ler önceden derlenmiş olduğu için tam stabilite sağlanamayabiliyor.

>>> Buna rağmen sadece imaj bulmak ve internetten indirdiğiniz EFI dosyasının kullanımını öğrenmek için rehberi 5 yatay çizgi başlangıcından 5 yatay çizgi olan yere kadar okuyabilirsiniz.

Kullanılanlar:
macOS Sequoia, OpenCorePkg, SSDTTime, ProperTree

Donanım:
Anakart: GA-A320M-S2H
Chipset: A320
CPU: Ryzen 5 1600
GPU: RX 570

Sisteminize uyumlu bir kurulum USB'si oluşturmak için üşenmeden dökümantasyonları inceleyip ona göre hareket etmeniz gerekiyor.
Dökümantasyonlar:
Link: OpenCore
Link: Sistem için SSDT oluşturma

Başlangıç:
Donanımınız ile macOS uyumluluğunu inceleyin. Bu süreçte bilmeniz gerekecek.
Bilgi için: Hardware Limitations

Donanımınızı tanıyın. Sisteminizin kullandığı donanımlara bakın.
En azından işlemcinizi, ekran kartınızı yazıp TechPowerUp üzerinden bilgi alabilecek durumda olun.

Kullanacağınız USB'yi biçimlendirin:

1740063126019.png

macOS kurtarma imajını (~1 GB) indirme:
İndrdiğiniz zip dosyalarını herhangi bir yere ayıklayın.

Klasöre gir: /OpenCore-RELEASE/Utilities/macosrecovery
Arama kısmına cmd yazın.

1740053623330.gif

Aynı klasörde recovery_urls.txt dosyasına girin.
İndirmek istediğiniz macOS sürümünün komutunu seçin. (2 tane komut varsa üsttekini seçin)
Benim seçtiğim: Latest version

Sonuna download ekleyerek komutu çalıştırın ve macOS imajını indirin.

1740053943742.png

İndirme bitince com.apple.recovery.boot klasörünü USB'ye atın.

1740054079089.png

Klasöre gir: /OpenCore-RELEASE/X64
Eski sistemler için IA32 klasörü kullanılır. 32-bit için dökümanları inceleyin: Making the installer in Windows

EFI klasörünü USB'ye atın.

1740054305101.png

USB'ye attığınız /EFI/OC klasörüne girin.
Drivers ve Tools klasörlerinde gereksiz olan .efi uzantılı dosyaları silin.
Amaç: Temiz bir bootloader.

Gereksizleri silmek için döküman: Adding The Base OpenCore Files

Benim yaptığım:
  • Drivers klasörü içerisinde OpenRuntime.efi dosyası haricindekileri sildim.
  • Resources ve Tools klasörlerini sildim.

Buraya kadar genel adımlar diyebiliriz.

Sistem donanımınız için gereken Drivers klasörüne atılacak .efi dosyalarını indirme:

Silmemeniz gereken ya da indirip atmanız gereken dosyalar için döküman: Gathering files > Firmware Drivers

Bunları USB'ye attığınız /EFI/OC/Drivers klasörüne atıyoruz.
Benim indirdiğim: HfsPlus.efi

Sistem donanımınız için gereken kernel uzantısı (Kext) dosyalarını indirme:

Lilu ve VirtualSMC Kext'leri mecburidir.

Donanımınız için gereken Kext'leri indirmek için döküman: Gathering files > Kexts

İndirilen sıkıştırılmış dosyaları ayıklayıp .kext ile biten klasörleri USB'de /EFI/OC/Kexts klasörüne atıyoruz.

.dSYM ile biten klasörleri atmayın. Sadece .kext ile biten klasörler atılacak.

Benim indirdiklerim:

1740058826870.png

Sistem için gereken SSDT dosyalarını oluşturma:

Klasöre gir: /SSDTTime-master
Çalıştır: SSDTTime.bat

Dump the current system's ACPI tablesing Device Path yazısının sol tarafında olan harfi (P) giriyoruz.

Numaralandırılmış (2, 3, 5, 7 gibi) seçenekler ile SSDT dosyalarını alıp macOS ile uyumlu hale getirip derliyoruz.

1740058467446.png

Benim aldığım SSDT'ler: FakeEC ve USBX
Derlenen SSDT'ler için /SSDTTime-master/Results klasörüne girin.
Burada sadece .aml uzantılı dosyaları USB'de /EFI/OC/ACPI klasörüne atın.

1740059566909.png

Son adım, config.plist dosyasını düzenlemek:

Klasöre gir: /OpenCore-RELEASE/Docs
Burada Sample.plist dosyasını yeniden adlandırıp config.plist yapın.
config.plist dosyasını USB'de /EFI/OC klasörüne atın.

1740059952571.png

Klasöre gir: /ProperTree-master
Çalıştır: ProperTree.bat

Burada USB'ye atılan config.plist dosyasını açacağız:
En üstte olan menü > File > Open

1740060154497.png

Dosya açıldıktan sonra eklediğimiz Kext ve SSDT dosyalarını bu config dosyasına göstermek için:
En üstte olan menü > File > OC Clean Snapshot

config.plist dosyamızın olduğu (/EFI/OC) klasörünü tanıtacağız:

1740060340993.png

Program eklediğimiz dosyaları otomatik algılacayacak.

Dosyayı bilgisayarınıza uyumlu hale getirmek ve düzenlemek için döküman: config.plist Setup > Selecting your platform

Düzenlemeleri kaydetmek için:
En üstte olan menü > File > Save

Programı kapatabiliriz.

USB'miz hazır. USB hazırlamak oldukça zor olsa gerek? Amacınız imaj bulmak ve internetten indirdiğiniz EFI dosyasının kullanımını öğrenmekse en baştan 5 yatay çizgi olan yere kadar bakabilirsiniz.

SSDT ve Kext ekleme, silme durumlarında:
Son bölümde (config.plist düzenleme) yapılan OC Snapshot (eklenen dosyaları tekrar algılama) adımını tekrar edin.

Bazı Kext dosyaları sorun çıkartabilir. Gerekli bir Kext değilse silin, gerekliyse eski sürümlerini indirin.

Örnek:
RadeonSensor.kext macOS açılışına sorun yaratıyordu, önemli olmadığı için sildim.
RealtekRTL8111.kext ile macOS kablolu interneti algılamadığı için bir önceki sürümünü indirerek problemi çözdüm.

Ek: Bazı durumlarda macOS port fazlalığından dolayı USB ile alakalı sorunlar çıkartabiliyor. Bazen önyükleme işlemi de başarısız olabiliyor. Son adım olarak USBToolBox ile USB mapping (eşleme) yapmanız ve kendi bilgisayarınız için Kext oluşturmanız gerekebilir. Bu da bilgisayardan bilgisayara değişebileceğinden ötürü gerekli linklere bakabilirsiniz.

USB mapping için bilgisayara özgü Kext oluşturma aracı ve rehber: USBToolBox/tool
Oluşturulan Kext dosyasının çalışması için gereken diğer Kext dosyası: USBToolBox/kext

Son düzenleme:
Elinize sağlık hocam.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı