Üniter sistem mi federal sistem mi daha iyi?

The Fate

Hectopat
Sizce Türkiye üniter yapıdan federal yönetim biçimine geçerse ne olur? Ülke için daha mı iyi olur?

Not: Federal sistem yerel yönetimlerin özerklik kazanması anlamına gelir ancak dış ilişkilerde merkezi hükümete uymak zorundalardır.

Federal sistem büyük ve farklı topluluklardan oluşan ülkeleri daha iyi yönetebilmek adına ortaya çıktı. Türkiye de bu sisteme geçebilecek kadar büyük değil (nicel olarak) ve farklı topluluklara ev sahibi yapmıyor. Bu yüzden üniter sistem her türlü daha iyi. Rusya ve ABD kadar büyük değiliz.

Üniter sistemde bile sıkıntı çıkaranlar var, federal sistemde neler olur düşünemiyorum.

Bir kere bulunduğumuz coğrafya ve toplumumuz federal sisteme uyuşmuyor. Biz bir Orta Doğu ülkesiyiz, bu coğrafya da federal sisteme geçmek demek kızgın yağa su atmak demek.

Federal sistem büyük ve farklı topluluklardan oluşan ülkeleri daha iyi yönetebilmek adına ortaya çıktı. Türkiye de bu sisteme geçebilecek kadar büyük değil (nicel olarak) ve farklı topluluklara ev sahibi yapmıyor. Bu yüzden üniter sistem her türlü daha iyi. Rusya ve ABD kadar büyük değiliz.

Üniter sistemde bile sıkıntı çıkaranlar var, federal sistemde neler olur düşünemiyorum.
Aslında Almanya da bizim gibi çok fazla farklı topluluk bulunmuyor ama bu sistemle yönetiliyor. Ben her şehrin her bölgenin kendi yağında kavrulmasından taraftarım açıkçası.

Aslında Almanya da bizim gibi çok fazla farklı topluluk bulunmuyor ama bu sistemle yönetiliyor. Ben her şehrin her bölgenin kendi yağında kavrulmasından taraftarım açıkçası.

Almanya Avrupa'da, çevresinde ki devletlere bir bakın. Bulunduğu coğrafyaya, topluma vs.

Bizim federal olmaya kütüğümüz yetmez açıkçası, çevremiz uygun değil.

Bir kere bulunduğumuz coğrafya ve toplumumuz federal sisteme uyuşmuyor. Biz bir orta doğu ülkesiyiz, bu coğrafya da federal sisteme geçmek demek kızgın yağa su atmak demek.

Kime göre neye göre büyük değil nicel yazmış bir de :D. Yüzölçümü Konya'dan daha küçük Belçika 3 parça. Çevreyle nasıl bir alaka kurdun anlam veremedim. Çevremizde de özerk bölge dolu ülkeler var gayet.

Kime göre neye göre büyük değil nicel yazmış bir de :D. Yüzölçümü Konya'dan daha küçük Belçika 3 parça.

Belçika Orta Doğu'da değil, bir Avrupa ülkesi. Federal sistemin asıl ortaya çıkış sebebinden bahsettim ben ilk olarak.

Çevreyle nasıl bir alaka kurdun anlam veremedim. Çevremizde de özerk bölge dolu ülkeler var gayet.

Çevremizdeki özerk bölge dolu ülkelere bir bakın isterseniz hocam ne durumdalar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı