H
hallowman
Ziyaretçi
Retail yani orjinal Mac Os X kurmak isteyip buna uygun yeni bileşen almak isteyenler için 1 şubat 2013 tarihinde kurulumunu gerçekleştirdiğim ve hali hazırda sorunsuz çalışmaya devam eden sistemin kurulumu ve hakkında bir rehber yapmak istedim.
Önce kullandığımız ana bileşenler
Sistem bileşen yorumu
Genellikle internette gezinme ve film izleme için kullanılmak üzere topladığımız bir sistem ve beklediğimizden çok daha iyi çalışıyor.
Şu an ihtiyaç olmadığı için harici ekran kartı kullanmadık. Ancak gerektiği zaman sistem bileşenlerine çok rahat ekleyebiliriz.
Oyun oynamak isteyenler i3 yerine i5 3570 tercih etmelerini öneririm. Ekran kartı olarak nvidia kullanmak daha sorunsuz olacaktır.
(ideal kartlardan gtx660ti native olarak çalışmaktadır)
Ocz SSD disk üzerinde OS x kurulu. Bios sonrası açılış süresi 9sn
Diğer 1tb western de ise windows 7 kurulu ve açılışı 28 sn
Kurulum başlangıcı ve sonrası için gerekli olan programlar
Appstore 'dan indirilmiş orjinal Mac os x diski imajı
UniBeast - Mountain Lion versiyonu
MultiBeast - Mountain Lion sürümü
Chimera
Kurulum Hazırlığı
Hali hazırda bir mac os x işletim sistemi kullanan sistem üzerinden Unibeast ile Mac os x imajını flash disk'e yazdırdım.
Burada püf nokta: Unibeast appstore 'dan satın alınmamış disk imajlarını yazdırmıyor.
Bios 'tan sadece Ahci mode aktif yapıp kaydedip çıkıyoruz.
Kurulum Başlangıcı
Sistemi Mac os x imajını yazdırdığımız Usb disk ile boot ediyoruz.
Harici ekran kartı veya pci herhangi bir bileşen olmadığı için herhangi bir koda ihtiyacımız yok.
Kurulumda herhangi bir panic (hata-donma) ile karşılaşmadım.
Kurulum bitince kulanıcı ismi ve şifremizi yazıp devam ettikten sonra network kullanmıyor'u seçip masa üstü açıldıktan sonra ben combo update indirip sistemi güncelledim.
siz isterseniz direk sistem üzerinden de güncelleyebilirsiniz.
Eksik kalan Kext (driver) Kurulumu
Sadece ses kartı ve Ağ kartımız için kext kurulumu yapmamız gerekiyor. Multibeast bizim kext lerimizi kendi içinde barındırdığı için daha önceden indirdiğimiz MultiBeast uygulamasını açıp sırayla seçimlerimizi yapıyoruz.
UserDSDT or DSDT free Installation Kısmından
Driver seçeneklerinden Audio - Realtek - ALC 8xxx altında ki Without DSDT kısmından ALC887 - ALC888b seçiyoruz
Ağ kartı için : Network - Atheros - Shailua's ALXEthernet v1.0.2 seçiyoruz. (güncellendikçe isimlerde değişiklik olabiliyor)
Kext kurulumlarımız bitince son olarak Chimera 'yı da kurup bilgisayarayı reboot ediyoruz.
Son olarak ssd diskimiz için trim enabler kurup trim'i aktif ediyoruz.
Multibeast'in içindeki trim enabler kısmı bende çalışmadı. Farklı bir trim enabler programcık/eklenti ile trim'i aktif ettim.
Önemli not
Güncel Mac os x sürümlerinin VGA desteği yoktur. Bu yüzden vga ile bağlı monitörlerinizden görüntü alamazsınız.
-Sistemde çalışmayan tek şey VGA. Onun haricinde çalışmayan herhangi birşey yok.
Diğer DVI - HDMI bağlantılarında ise bazı cihazlarda çözünürlük sorun yaşayabilirsiniz.
Bu durumda ekran da dikey çizgiler oluşuyor. Kabloyu çıkarıp taktığımızda görüntü normale dönüyor.
Çözümü: sistemin monitör çözünürlüğünü kök dizinde bulunan extra klasöründeki org.apple.boot.plist yada com.apple.boot.plist dosyasını açıp monitörünüzün doğru çözünürlüğünü eklerseniz bu sorun ortadan kalkacaktır.
Çözünürlük eklemek için örnek :
<key>Graphics Mode</key>
<string>1920x1080x32@60</string>
Not: Alıntı değildir
Kolay gelsin
Önce kullandığımız ana bileşenler
- Ankart : Gigabyte ga-z77-ds3h
- İşlemci : İntel i3 3225 (hd4000) (i3 olup ta hd4000 içeren tek cpu)
- Ram : Corsair Vengeance 8gb 1600 mhz ram (tek parça)
- Hard Disk : OCZ Vertex 4 128gb SSD
- Hard Disk : 1TB Caviar Blue SATA 3.0 64MB Cache
Sistem bileşen yorumu
Genellikle internette gezinme ve film izleme için kullanılmak üzere topladığımız bir sistem ve beklediğimizden çok daha iyi çalışıyor.
Şu an ihtiyaç olmadığı için harici ekran kartı kullanmadık. Ancak gerektiği zaman sistem bileşenlerine çok rahat ekleyebiliriz.
Oyun oynamak isteyenler i3 yerine i5 3570 tercih etmelerini öneririm. Ekran kartı olarak nvidia kullanmak daha sorunsuz olacaktır.
(ideal kartlardan gtx660ti native olarak çalışmaktadır)
Ocz SSD disk üzerinde OS x kurulu. Bios sonrası açılış süresi 9sn
Diğer 1tb western de ise windows 7 kurulu ve açılışı 28 sn
Kurulum başlangıcı ve sonrası için gerekli olan programlar
Appstore 'dan indirilmiş orjinal Mac os x diski imajı
UniBeast - Mountain Lion versiyonu
MultiBeast - Mountain Lion sürümü
Chimera
Kurulum Hazırlığı
Hali hazırda bir mac os x işletim sistemi kullanan sistem üzerinden Unibeast ile Mac os x imajını flash disk'e yazdırdım.
Burada püf nokta: Unibeast appstore 'dan satın alınmamış disk imajlarını yazdırmıyor.
Bios 'tan sadece Ahci mode aktif yapıp kaydedip çıkıyoruz.
Kurulum Başlangıcı
Sistemi Mac os x imajını yazdırdığımız Usb disk ile boot ediyoruz.
Harici ekran kartı veya pci herhangi bir bileşen olmadığı için herhangi bir koda ihtiyacımız yok.
Kurulumda herhangi bir panic (hata-donma) ile karşılaşmadım.
Kurulum bitince kulanıcı ismi ve şifremizi yazıp devam ettikten sonra network kullanmıyor'u seçip masa üstü açıldıktan sonra ben combo update indirip sistemi güncelledim.
siz isterseniz direk sistem üzerinden de güncelleyebilirsiniz.
Eksik kalan Kext (driver) Kurulumu
Sadece ses kartı ve Ağ kartımız için kext kurulumu yapmamız gerekiyor. Multibeast bizim kext lerimizi kendi içinde barındırdığı için daha önceden indirdiğimiz MultiBeast uygulamasını açıp sırayla seçimlerimizi yapıyoruz.
UserDSDT or DSDT free Installation Kısmından
Driver seçeneklerinden Audio - Realtek - ALC 8xxx altında ki Without DSDT kısmından ALC887 - ALC888b seçiyoruz
Ağ kartı için : Network - Atheros - Shailua's ALXEthernet v1.0.2 seçiyoruz. (güncellendikçe isimlerde değişiklik olabiliyor)
Kext kurulumlarımız bitince son olarak Chimera 'yı da kurup bilgisayarayı reboot ediyoruz.
Son olarak ssd diskimiz için trim enabler kurup trim'i aktif ediyoruz.
Multibeast'in içindeki trim enabler kısmı bende çalışmadı. Farklı bir trim enabler programcık/eklenti ile trim'i aktif ettim.
Önemli not
Güncel Mac os x sürümlerinin VGA desteği yoktur. Bu yüzden vga ile bağlı monitörlerinizden görüntü alamazsınız.
-Sistemde çalışmayan tek şey VGA. Onun haricinde çalışmayan herhangi birşey yok.
Diğer DVI - HDMI bağlantılarında ise bazı cihazlarda çözünürlük sorun yaşayabilirsiniz.
Bu durumda ekran da dikey çizgiler oluşuyor. Kabloyu çıkarıp taktığımızda görüntü normale dönüyor.
Çözümü: sistemin monitör çözünürlüğünü kök dizinde bulunan extra klasöründeki org.apple.boot.plist yada com.apple.boot.plist dosyasını açıp monitörünüzün doğru çözünürlüğünü eklerseniz bu sorun ortadan kalkacaktır.
Çözünürlük eklemek için örnek :
<key>Graphics Mode</key>
<string>1920x1080x32@60</string>
Not: Alıntı değildir
Kolay gelsin
Son düzenleyen: Moderatör: