Yıl olmuş 2026, biliyorum böyle konuların tartışılması çok saçma ama merak ettiğim bir şey var: Hadisciler.
Yav arkadaş Allah'ın özel olarak yolladığı bir kulun 6 yaşındaki çocukla evlenmesine nasıl inanıyorsunuz? Savunduğunuz hadis kitaplarında bu da geçiyor. Sadece abdest, namaz geçmiyor. Madem hadisçiyiz diyorsunuz o kitapta yazılan her şeye inanmanız gerekir. Ama işinize geldiği gibi istediğinize inanıyorsunuz. O zaman siz gerçek Müslüman değilsiniz. Allah'ın apaçık olarak "indirdik" dediği kitabı yetersiz bulup insanoğlunun yazdığı çizdiği şeyi destek olarak kullanıyorsunuz. Bu da bir nevi şirk olmuyor mu? Ben elhamdülillah Müslüman'ım, benim tek kaynağım kur'an'dır. Arapların yazdığı şeyler benim kaynağım olamaz. Elhamdülillah peygamber efendimizi seviyorum ama gerçek peygamberimizi seviyorum, buharî'de orada burada geçeni değil. Kur'an'da Allah'ın yolladığı peygamberimizi seviyorum.
Hadislere inanan ve onları kaynak olarak gören arkadaşları bekliyorum, bakalım ne cevap verecekler?
Bize kuran yeter.
1-Böyle Birşey Bilmiyordum Araştırmam Gerek.1-)Arap tarihçiler eskiden kızların yaşının ergenlikten sonra sayılmaya başlandığını öne sürer bizde bunu açıklarız zaten.
2-)Biz eksik demiyoruz kuranda namaz kılın der ama nasıl kılınacağına değinmez onu öğretmek peygamber görevidir.
Düşünsene o dönemde peygamber sana öğretiyor detaylıca bir de şimdiyi düşün sana sadece namaz kıl deniyor ama başka bir şey denmiyor adaletli olur muydu?
Hadis demek peygamberin sözleri ve davranışlarıdır yani kuranda peygamber aracılığıyla bize aktarıldığından teknik olarak kuranda hadistir.
Kuranda peygamber için "o heva ve hevesinden konuşmaz yalnızca Allah için konuşur tarzında" bir ayet vardı.
Sizin aklınızdaki soru hangisi?
1-) peygamber kendisi ekleme yapması saçma veya yaptığı ekleme yalan.
2-) hadisler zamanla değiştirildi.
Aslında hadisler mükemmel bir şey zira kafalarına göre birini reddetip diğerini doğrulayabiliyorlar. Hatta öyle ki "hadis olumsuz bir şeyse sahih değildir" diyen insanları bile gördüm ben. Örneğin kafandan peygamberle ilgili bir hadis uydurursan ve bu olumlu bir şeyse bunu sahih olarak kabul edecek birtakım insanlar var.
Temel sorun şu ki hadisler yazılı kaynak değil. Yani hadislerle ilgili net bilgi yok ve birçok hadis tartışmaya açık. Müslüman'ların da bunları çeşitli gerçekçi olmayan nedenlere dayandırmaya çalışması bence mantıklı değil. "o dönem kız çocukları gömülüyordu" gibi ya da "ergenlikten sonra yaş sayılıyordu" gibi... Her türlü arada ciddi yaş farkı olduğu bariz. Ekstra olarak aişe olayının temiz bir şey olduğunu düşünenler zeyd ile peygamber arasında yaşanan olayı araştırabilirler. Dinde bu ve bunun gibi çok fazla kafa karıştırıcı problem var. Kadınların cennette az olduğu, altın ve ipeğin erkeklere haram olması, ayakta su içmenin problemli olması...
Müslümansanız hadislere de inanmak zorundasınız. Günümüzde ortada çok saçma yalancı hadisler var, araştırıp doğru olanları ayırt etmeniz lazım.