Hadislere inanıyor musunuz?

do bronx1

Femtopat
Daha fazla  
Yıl olmuş 2026, biliyorum böyle konuların tartışılması çok saçma ama merak ettiğim bir şey var: Hadisciler.
Yav arkadaş Allah'ın özel olarak yolladığı bir kulun 6 yaşındaki çocukla evlenmesine nasıl inanıyorsunuz!? Savunduğunuz hadis kitaplarında bu da geçiyor. Sadece abdest, namaz geçmiyor. Madem hadisçiyiz diyorsunuz o kitapta yazılan her şeye inanmanız gerekir. Ama işinize geldiği gibi istediğinize inanıyorsunuz. O zaman siz gerçek Müslüman değilsiniz. Allah'ın apaçık olarak "İndirdik" dediği kitabı yetersiz bulup insanoğlunun yazdığı çizdiği şeyi destek olarak kullanıyorsunuz. Bu da bir nevi şirk olmuyor mu? Ben elhamdülillah Müslümanım, benim tek kaynağım Kur'an'dır. Arapların yazdığı şeyler benim kaynağım olamaz. Elhamdülillah Peygamber Efendimizi seviyorum ama gerçek Peygamberimizi seviyorum, Buharî'de orada burada geçeni değil. Kur'an'da Allah'ın yolladığı Peygamberimizi seviyorum.

Hadislere inanan ve onları kaynak olarak gören arkadaşları bekliyorum, bakalım ne cevap verecekler?

Yıl olmuş 2026, biliyorum böyle konuların tartışılması çok saçma ama merak ettiğim bir şey var: Hadisciler.
Yav arkadaş Allah'ın özel olarak yolladığı bir kulun 6 yaşındaki çocukla evlenmesine nasıl inanıyorsunuz? Savunduğunuz hadis kitaplarında bu da geçiyor. Sadece abdest, namaz geçmiyor. Madem hadisçiyiz diyorsunuz o kitapta yazılan her şeye inanmanız gerekir. Ama işinize geldiği gibi istediğinize inanıyorsunuz. O zaman siz gerçek Müslüman değilsiniz. Allah'ın apaçık olarak "indirdik" dediği kitabı yetersiz bulup insanoğlunun yazdığı çizdiği şeyi destek olarak kullanıyorsunuz. Bu da bir nevi şirk olmuyor mu? Ben elhamdülillah Müslüman'ım, benim tek kaynağım kur'an'dır. Arapların yazdığı şeyler benim kaynağım olamaz. Elhamdülillah peygamber efendimizi seviyorum ama gerçek peygamberimizi seviyorum, buharî'de orada burada geçeni değil. Kur'an'da Allah'ın yolladığı peygamberimizi seviyorum.

Hadislere inanan ve onları kaynak olarak gören arkadaşları bekliyorum, bakalım ne cevap verecekler?

1-)Arap tarihçiler eskiden kızların yaşının ergenlikten sonra sayılmaya başlandığını öne sürer bizde bunu açıklarız zaten.

2-)Biz eksik demiyoruz kuranda namaz kılın der ama nasıl kılınacağına değinmez onu öğretmek peygamber görevidir.

Düşünsene o dönemde peygamber sana öğretiyor detaylıca bir de şimdiyi düşün sana sadece namaz kıl deniyor ama başka bir şey denmiyor adaletli olur muydu?

Hadis demek peygamberin sözleri ve davranışlarıdır yani kuranda peygamber aracılığıyla bize aktarıldığından teknik olarak kuranda hadistir.

Kuranda peygamber için "o heva ve hevesinden konuşmaz yalnızca Allah için konuşur tarzında" bir ayet vardı.

Sizin aklınızdaki soru hangisi?

1-) peygamber kendisi ekleme yapması saçma veya yaptığı ekleme yalan.

2-) hadisler zamanla değiştirildi.

Bize kuran yeter.

Kuran genel manada her şeyi anlatır ama detaylar için peygamber vardır yoksa peygamberlere ne gerek var?

Dediğim örneğe bakalım namaz kılın der ama nasıl kılınacağını anlatmaz ama o dönemde yaşayan sahabe bizzat eğitimini peygamberden alır adaletlimi mi bu?

Aslında hadisler mükemmel bir şey zira kafalarına göre birini reddetip diğerini doğrulayabiliyorlar. Hatta öyle ki ''hadis olumsuz bir şeyse sahih değildir'' diyen insanları bile gördüm ben. Örneğin kafandan peygamberle ilgili bir hadis uydurursan ve bu olumlu bir şeyse bunu sahih olarak kabul edecek birtakım insanlar var.
Temel sorun şu ki hadisler yazılı kaynak değil. Yani hadislerle ilgili net bilgi yok ve birçok hadis tartışmaya açık. Müslümanların da bunları çeşitli gerçekçi olmayan nedenlere dayandırmaya çalışması bence mantıklı değil. ''O dönem kız çocukları gömülüyordu'' gibi ya da ''ergenlikten sonra yaş sayılıyordu'' gibi... Her türlü arada ciddi yaş farkı olduğu bariz. Ekstra olarak Aişe olayının temiz bir şey olduğunu düşünenler Zeyd ile peygamber arasında yaşanan olayı araştırabilirler. Dinde bu ve bunun gibi çok fazla kafa karıştırıcı problem var. Kadınların cennette az olduğu, altın ve ipeğin erkeklere haram olması, ayakta su içmenin problemli olması...

Açık konuşayım yazınızı okumadım. Sadece başlık üzerinden cevaplayacağım. Hadislere inanmak ya da inanmamak gibi bir seçenek yoktur. Müslümanım dediğiniz andan itibaren sahih hadislere iman edilir. Hadisleri inkar eden gusül abdesti bile alamaz.

1-)Arap tarihçiler eskiden kızların yaşının ergenlikten sonra sayılmaya başlandığını öne sürer bizde bunu açıklarız zaten.

2-)Biz eksik demiyoruz kuranda namaz kılın der ama nasıl kılınacağına değinmez onu öğretmek peygamber görevidir.

Düşünsene o dönemde peygamber sana öğretiyor detaylıca bir de şimdiyi düşün sana sadece namaz kıl deniyor ama başka bir şey denmiyor adaletli olur muydu?

Hadis demek peygamberin sözleri ve davranışlarıdır yani kuranda peygamber aracılığıyla bize aktarıldığından teknik olarak kuranda hadistir.

Kuranda peygamber için "o heva ve hevesinden konuşmaz yalnızca Allah için konuşur tarzında" bir ayet vardı.

Sizin aklınızdaki soru hangisi?

1-) peygamber kendisi ekleme yapması saçma veya yaptığı ekleme yalan.

2-) hadisler zamanla değiştirildi.
1-Böyle Birşey Bilmiyordum Araştırmam Gerek.
2-Namazı Öğretmek Zaten Peygamber Görevidir.Kuranda Namaz Geçiyor Ama Nasıl Kılınacağı Geçmiyor. Şimdi Hadis Dediğimiz Şey zaten Peygamberin Sözleri, Davranışları, Hareketleridir. Namaz Kesin Olduğu İçin Mecburi Olarak Hadislerde Geçen Şekilde Kılmalıyız. Buda Kıldığımız Namazın Doğru Olduğu anlamına Gelmez Örnek Veriyorum Peygamberimiz Öğle Namazında Ellerini Bağlamadan Kılıyordu Diyelim. İkindi de ise Ellerini Bağlayarak Kılıyordu. Şimdi Bunu Gören Bir İnsan Hadis Kitabına Ne Yazıcak? Peygamber istediği Gibi kılıyor mu yazacak? Tabikide Hayır. Namaz Teslim Oluştur Önemli Olan Niyettir. Mesela İçinden Böyle Acayip Bir Şekilde Namaz Kılmak Geldi Ama Namazı Kılarken Ellerini Bağlamadığın İçin O Namazın Kabul Olmadığını Düşünsene. Çok Saçma Olur,Namazda Önemli Olan Teslimiyettir.

3-Hadisler Zamanla Değiştirildine İnanıyorum.

Aslında hadisler mükemmel bir şey zira kafalarına göre birini reddetip diğerini doğrulayabiliyorlar. Hatta öyle ki "hadis olumsuz bir şeyse sahih değildir" diyen insanları bile gördüm ben. Örneğin kafandan peygamberle ilgili bir hadis uydurursan ve bu olumlu bir şeyse bunu sahih olarak kabul edecek birtakım insanlar var.
Temel sorun şu ki hadisler yazılı kaynak değil. Yani hadislerle ilgili net bilgi yok ve birçok hadis tartışmaya açık. Müslüman'ların da bunları çeşitli gerçekçi olmayan nedenlere dayandırmaya çalışması bence mantıklı değil. "o dönem kız çocukları gömülüyordu" gibi ya da "ergenlikten sonra yaş sayılıyordu" gibi... Her türlü arada ciddi yaş farkı olduğu bariz. Ekstra olarak aişe olayının temiz bir şey olduğunu düşünenler zeyd ile peygamber arasında yaşanan olayı araştırabilirler. Dinde bu ve bunun gibi çok fazla kafa karıştırıcı problem var. Kadınların cennette az olduğu, altın ve ipeğin erkeklere haram olması, ayakta su içmenin problemli olması...

Al sana 2 dakikada hadislerin varlığını kanıtlayayım(Allah'ın bizim dinlememiz gerektiğini söylediği)

Tevbe 84.

“Onlardan ölen hiçbirinin üzerinde namaz kılma;
Kabrinin başında da durma!”

Kuranda cenaze namazı diye bir şey yoktur ama kuran "onlardan olanların kabrine namaz kılma" diyor yani dolaylı yoldan cenaze namazının olduğunu söylüyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı