Hangi anakartlar "K" ibaresi olmayan 12.nesil işlemcilerle O.C olur?

Makaleler
1
@Recep Baltaş

Başka bir yerde bu konuyu bulamadığım için hazır bilgiye ulaşmışken paylaşmak istedim. Eğer benim gibi sistemini 12400F gibi bir orta düzey işlemci ve Z690 gibi üst seviye bir anakartla O.C yapmak isteyenler varsa maalesef kötü haber! Her anakart modeli Z690 olsa bile 12400/F gibi "K" ibaresi taşımayan işlemcilerle maalesef yüksek frekans hızlarına erişemiyor. BLCK kısmı deaktive olarak geliyor ve hiçbir Bios güncellemesiyle de toparlanamıyor. (henüz) Yaptığım onlarca bios güncellemesi sonrasında karşılaştığım durum gerçekten canımı sıktı.

Burda da konuyu aydınlatmaya çalıştım. Belki bu konu altında daha yararlı bilgiler olur ve benim gibi sistemini O.C uğruna yükseltmeyi hedefleyenler için iyi bir kaynak niteliği taşır. K ibaresi taşımayan işlemcilerin O.C olacağı anakart modelleri aşağıdadır. (tomshardware'den alıntıdır.)

Which Motherboards Support Non-K Alder Lake CPU BCLK Overclocking​

• Asus Maximus Z690 Formula, Extreme, Hero, Apex, Strix B660 G and F Gaming Wifi
  • MSI Z690I Unify, Z690 Unify X, and Z690 Ace
  • Gigabyte Aorus Tachyon
  • ASRock Z690 Aqua OC.
Uygun fiyata Z690 anakart bulduysanız ve 12400f ile O.C odaklı bir sistem oluşturmak istiyorsanız bunları bilmenizde fayda var. Belirtilen anakartların şu an için ülkemizde fiyatları oldukça yüksek. Ayrıca bu fiyatlarda anakart alabilecek bütçesi olanların da sanırım 12400/F gibi işlemcilerle işi olmayacaktır. Bu sebeple 12400/F işlemcisinin her z690 anakartla O.C olabileceği yanılgısına düşmemek gerek. Umarım faydası olmuştur. Selamlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu zaten bilinen bir şey bildiğim kadarıyla. 🤔
Peki, hangi ürün tanıtımı uğruna "inceleme" yayınladığını sanan video-pazarlamacı bu duruma dikkat etmiş? Hangisi "öyle her z690'a olmaz demiş? Belirli anakartlar diye söyleyen yok maalesef. Z690 anakartlar gibi genellemeler yapılmış. Forumda da herhangi benzer konu göremedim. Neyse...

Technopat Haberler

Geri
Yukarı