Yazılım sektörü dibe batmıyor, sadece ekonomik sebeplerden ötürü işe alımlarda daralma yaşadı. Bu dönem dönem her sektörde yaşanıyor, sadece yazılım sektörünü 2-3 yıl önce yazılım sektöründe o kadar büyük bir açık vardı ki bırak mühendisi, 3 aylık kurslarla "sözde" yazılımcı olanları dahi işe aldılar. En büyük fark bu ama şu anda böyle bir durum yok.
Bu yüzden günümüzde iş ilanlarında diploma çok önemli hale geldi. Mühendislik mezunu olmak eskiden 1-0 öne geçiriyorsa şimdi 100-0 öne geçiriyor iş başvurularında. Mühendislik mezunları arasında da rekabet var elbette, ancak teknoloji sektörünün sürekli büyüyüp geliştiğini de unutmamak lazım, sadece 2-3 yıl önce sektör katlanarak büyüdü, şu anda bu büyüme ivmesi ekonomik nedenlerden ötürü azaldı. Fakat her şeye rağmen iş istihdamının ve kazancın en yüksek olduğu mühendislik bölümlerinin başında bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği geliyor.
Bu durum seni yazılımdan soğumaya itiyorsa, bu senin yazılıma pek de ilgin olmadığı anlamına gelir. İşini bilen ve bu alanla ilgili bir yazılımcının iş bulamaması dün de, geçmişte de gelecekte de pek mümkün değil. Teknolojinin sürekli geliştiği ve dünyadaki kazancı en yüksek şirketlerin büyük çoğunluğunun ya direkt ya da dolaylı olarak yazılım alanında iş yaptığı bir dünyada yazılımcıya ihtiyacın bitmesi pek mümkün bir senaryo değil.
Bölüm tercihi için konuşmak gerekirse, ilgi alanını iyi belirlemen lazım. E-ticaret ve pazarlama eğer kendi şirketini kurmak gibi bir planın yoksa ve bir şirkette çalışmak istiyorsan bu alanlarda en çok işletme-iktisat gibi İİBF bölümleri mezunları çalışıyor. Ancak bu tarz yönetim ile ilgili pozisyonlarda çalışmak için önceliğin iyi üniversite olsun (ODTÜ-Boğaziçi-Bilkent vb. gibi). Aksi durumda bu bölümler işsizliğin en yüksek olduğu bölümlerdendir.
Ayrıca bu tarz alanlara ilgin varsa endüstri mühendisliği de tercih edebilirsin, mühendislik mezunu olmak CV açısından çoğu şirkette olumlu bir etki yaratıyor, ayrıca üretim ile ilgili alanlarda da iş bulmanı sağlayabilir.
Bölümleri araştırıp başka ilgi alanlarının olup olmadığına da bak bence, belki ilgi duyabileceğin başka meslekler de olabilir. Elektrik-makine gibi teknik işlere ilgin olabilir, yemek yapmaya ilgin olabilir, sağlık alanlarına ilgin olabilir. İlgin neye var bilemediğim için pek öneride bulunamıyorum.