Konuyu hortlatacağım ama dışarıdan araştırma yapanların da görmesi bâbında bunu yazma gereği duyuyorum. Çünkü deri ceket kalitesine yönelik pek bilgi sahibi değiliz. Ben 50'den fazla deri ceket aldım sattım. Hem kendi tecrübelerimden, hem de yabancı forumlarda okuduğum deneyimlerden hareketle tavsiyelerde bulunacağım.
Öncelikle en iyi deri ceket markaları scott nyc, colerado leather, Aero leather, hillside leather gibi genelde ABD menşeli markalardır. Aero leather iskoçya menşeli olup dünyanın en iyi deri ceket üreten firmaslarından biridir. Genelde at derisi kullanır. Ama en önemlisi, yukarıda ismini belirttiğim diğer markalar gibi genelde bitkisel tabaklama yapar. Ve derinin en sağlam kısmı olan full grain (tam tahıllı) deri kullanır ki bu derinin en sağlam kısmı olup çıplak tamamen saf deriden müteşekkil olduğu mânâsına gelir. Dolayısıyla birinci sınıf en iyi derilere bu markaları yazabiliriz. Ancak 800-1.500 dolar fiyat aralığında olup maalesef Türkiye'de mağazaları yoktur.
İkinci sınıf diyebileceğimiz deri markaları arasında buffalo jackson, diesel, levi's, all saints gibi markaları yazabiliriz. Bunları Türkiye'de bulabilirsiniz. (buffalo jackson hariç) genelde ceketleri Hindistan ve Pakistan'da üretilir. Krom tabaklama yapılsa da deriye çok müdahale edilmez. Bu markaların derileri fiyatına göre gayet kalitelidir.
Onun dışında ikinci elde satılan avirex, chevignon gibi vintage tarz deri ceketler de iyidir. Temiz bulunursa alınabilir. Ancak avirex Türkiye'de gereksiz pahalıdır. EBay'da 200-300 dolara satılan ceketleri Türkiye'de 600-700 dolarlara satılabilmektedir. Ederi en fazla 350 dolardır, fazlası değil.
Paranıza yazık etmek istiyorsanız Harley-Davidson marka deri ceket alabilirsiniz. Son derece düşük kalitede çöp deri kullanmakla beraber fiyatları da yüksektir. Millet marka algısı yüzünden bu markanın ceketlerini kaliteli zanneder. Oysa çöp deri kullanır. Yabancı forumlarda da asla önerilmez ve beğeni almaz.
Yine Türkiye menşeli derimod, desa gibi markaların derileri de çöptür. Adamlar hangi hayvanın derisini kullandığını belirtmekten bile acizler. Karışık çöp deri kullanırlar. %100 deri diye alırsın ama %40'ı deridir. Kalitesi kötüdür. Alınmaz.
Ama en kötüsü de zara'nın deri ceketleridir. Gerçek deri ceketlerine gerçek demeye bin şahit lazım, tamamen plastik dokuya sahipler. Atık deriden üretirler. Keza H&M, berskhka, mango gibi ceketlerin kaliteleri de berbattır. Ama rekor zara'dadır. Zara'dan deri ceket almayın, bedava olmadığı sürece...