- DNS nedir?
- DNS, Domain Name System’in kısaltılmış halidir. Türkçe karşılığı ise "Alan İsimlendirme Sistemi" olarak söylenebilir. Yani internetin telefon rehberidir. Kolay hatırlanan isimleri (google.com) IP adreslerine çevirir (74.125.224.83).
- Neden kullanmalıyım?
- DNS sunucuların çoğu ISS'lere aittir. İnternete bağlanırken DHCP yoluyla, ISS'nizin size verdiği DNS sunucularını ister ve buradan bağlantıyı kurarsınız. Bazen bu bağlantı sırasında sorunlar olabilir, bu durumları en aza indirmek için DNS adreslerini kullanabilirsiniz. Yani "X" adresinin telefon rehberini kullanıyorsunuz gibi düşünün.
- DNS nasıl değiştirilir?
Denetim masasından veya masaüstündeki ağ kısmına sağ tıklayıp özellikler diyerek, açılan kısımda Ethernet yazına tıklayın. Sonrasında özellikler ve Sürüm 4 protokolüne tıklayın, açılan kısımda DNS sunucu adresini kullan deyip, adresi yazabilirsiniz.
Şimdi karşılaştırmaya geçelim. Testten önce internet hakkında bilgi vereyim.
- GIBIRNET VDSL / Kayseri
Test için DNS Benchmark programını kullandım. Yaklaşık 5 dakikalık bir test oldu ve sonuçlar.
Test içerisinde bize en iyi değerleri Cloudflare verdi.
Sistem üzerinden ping atarak da doğruluğunu teyit edelim.
- Sonuç olarak Türkiye üzerinde yaşıyorsanız ücretsiz olarak, Google DNS yerine kesinlikle Cloudflare DNS'i kullanmalısınız. Kullanmak için yukarıda yer alan anlatım üzerinden yapabilirsiniz. Cloudflare DNS 1.1.1.1 / 1.0.0.1