Rehber Hangi DNS'i kullanmalıyım? DNS Benchmark Testi

• DNS nedir?
    • DNS, Domain Name System’in kısaltılmış halidir. Türkçe karşılığı ise "Alan İsimlendirme Sistemi" olarak söylenebilir. Yani internetin telefon rehberidir. Kolay hatırlanan isimleri (google.com) IP adreslerine çevirir (74.125.224.83).
  • Neden kullanmalıyım?
    • DNS sunucuların çoğu ISS'lere aittir. İnternete bağlanırken DHCP yoluyla, ISS'nizin size verdiği DNS sunucularını ister ve buradan bağlantıyı kurarsınız. Bazen bu bağlantı sırasında sorunlar olabilir, bu durumları en aza indirmek için DNS adreslerini kullanabilirsiniz. Yani "X" adresinin telefon rehberini kullanıyorsunuz gibi düşünün.
  • DNS nasıl değiştirilir?
1613575712117.png
1613575855988.png

Denetim masasından veya masaüstündeki ağ kısmına sağ tıklayıp özellikler diyerek, açılan kısımda Ethernet yazına tıklayın. Sonrasında özellikler ve Sürüm 4 protokolüne tıklayın, açılan kısımda DNS sunucu adresini kullan deyip, adresi yazabilirsiniz.

Şimdi karşılaştırmaya geçelim. Testten önce internet hakkında bilgi vereyim.
  • GIBIRNET VDSL / Kayseri
1613576034816.png

Test için DNS Benchmark programını kullandım. Yaklaşık 5 dakikalık bir test oldu ve sonuçlar.

Test içerisinde bize en iyi değerleri Cloudflare verdi.

1613576259663.png

1613576300425.png

1613576330188.png

Sistem üzerinden ping atarak da doğruluğunu teyit edelim.

1613576486965.png

• Sonuç olarak Türkiye üzerinde yaşıyorsanız ücretsiz olarak, Google DNS yerine kesinlikle Cloudflare DNS'i kullanmalısınız. Kullanmak için yukarıda yer alan anlatım üzerinden yapabilirsiniz. Cloudflare DNS 1.1.1.1 / 1.0.0.1
Sizde test yapmak isterseniz, CMD üzerinden yukarıdaki gibi ping atabilir veya GRC's | DNS Nameserver Performance Benchmark adresinden uygulamayı indirerek yapabilirsiniz.

NextDNS sanırım bu listede yok. Tek bir DNS adresi olmadığı ve özelleştirme yapılabilmesi için her kullanıcıya farklı adres verdiği için çıkmıyor sanırım.

İstanbul'da serverları var. 1.1.1.1'den ne alıyorsam aynı pingi alıyorum NextDNS ile, hatta çoğu zaman daha iyi çıkıyor.

Pi-Hole gibi tamamen özelleştirilebilir, DoH ve DoT desteği var, DNS level adblocking sağlıyor. İster log tutuyor ister tutmuyorsunuz. Black-whitelist özelliği var. Var da var yani. Cloudflare hoşuna giden ve bir adım ötesini isteyenlere öneririm.

NextDNS sanırım bu listede yok. Tek bir DNS adresi olmadığı ve özelleştirme yapılabilmesi için her kullanıcıya farklı adres verdiği için çıkmıyor sanırım.

İstanbul'da serverları var. 1.1.1.1'den ne alıyorsam aynı pingi alıyorum NextDNS ile, hatta çoğu zaman daha iyi çıkıyor.

Pi-Hole gibi tamamen özelleştirilebilir, DoH ve DoT desteği var, DNS level adblocking sağlıyor. İster log tutuyor ister tutmuyorsunuz. Black-whitelist özelliği var. Var da var yani. Cloudflare hoşuna giden ve bir adım ötesini isteyenlere öneririm.
NextDNS bu listede yok çünkü ipv4 adresi her özelleştirilmede farklı.

Sana nasıl ulaşabilirim DC kullanıyor musun ?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı