Rehber Hangi DNS'i kullanmalıyım? DNS Benchmark Testi

• DNS nedir?
    • DNS, Domain Name System’in kısaltılmış halidir. Türkçe karşılığı ise "Alan İsimlendirme Sistemi" olarak söylenebilir. Yani internetin telefon rehberidir. Kolay hatırlanan isimleri (google.com) IP adreslerine çevirir (74.125.224.83).
  • Neden kullanmalıyım?
    • DNS sunucuların çoğu ISS'lere aittir. İnternete bağlanırken DHCP yoluyla, ISS'nizin size verdiği DNS sunucularını ister ve buradan bağlantıyı kurarsınız. Bazen bu bağlantı sırasında sorunlar olabilir, bu durumları en aza indirmek için DNS adreslerini kullanabilirsiniz. Yani "X" adresinin telefon rehberini kullanıyorsunuz gibi düşünün.
  • DNS nasıl değiştirilir?
1613575712117.png
1613575855988.png

Denetim masasından veya masaüstündeki ağ kısmına sağ tıklayıp özellikler diyerek, açılan kısımda Ethernet yazına tıklayın. Sonrasında özellikler ve Sürüm 4 protokolüne tıklayın, açılan kısımda DNS sunucu adresini kullan deyip, adresi yazabilirsiniz.

Şimdi karşılaştırmaya geçelim. Testten önce internet hakkında bilgi vereyim.
  • GIBIRNET VDSL / Kayseri
1613576034816.png

Test için DNS Benchmark programını kullandım. Yaklaşık 5 dakikalık bir test oldu ve sonuçlar.

Test içerisinde bize en iyi değerleri Cloudflare verdi.

1613576259663.png

1613576300425.png

1613576330188.png

Sistem üzerinden ping atarak da doğruluğunu teyit edelim.

1613576486965.png

• Sonuç olarak Türkiye üzerinde yaşıyorsanız ücretsiz olarak, Google DNS yerine kesinlikle Cloudflare DNS'i kullanmalısınız. Kullanmak için yukarıda yer alan anlatım üzerinden yapabilirsiniz. Cloudflare DNS 1.1.1.1 / 1.0.0.1
Sizde test yapmak isterseniz, CMD üzerinden yukarıdaki gibi ping atabilir veya GRC's | DNS Nameserver Performance Benchmark adresinden uygulamayı indirerek yapabilirsiniz.

Tam olarak anlayamadım o DNS yazma yerine Cloud Fare'in DNS'sini mi yazmam gerekiyor?

Tam olarak bilmiyorum yanlış bir şeyler diyorsam kusura bakmayın.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ben Cloudflare'in en hızlısı olduğunu biliyorum ama yinede Quad9 kullanıyorum.

ASUS modemlerde IPv4 Ayarı diye bir yer var WAN bölümünün altında, oradaki DNS sunucularını değiştirdiğiniz zaman o modemi kullanan aygıtlar, o modemdeki DNS üzerinden sorgu yapıyor. Kısa yoldan çözüm.

Dosya Ekleri

• DNS ayarlama ASUS.png
    DNS ayarlama ASUS.png
    12,1 KB · Görüntüleme: 210
Bende DNS Benchmark'ta 8.8.8.8 en hızlısı diyo ama ben cmd'de 8.8.8.8'e ping atınca 119ms 1.0.0.1'e ping atınca 48ms yazıyor niye ben de bilmiyorum. Bide ben 1.1.1.1'e erişemiyorum sadece 1.0.0.1'e erişebiliyorum.

• DNS nedir?
    • DNS, Domain Name System’in kısaltılmış halidir. Türkçe karşılığı ise "Alan İsimlendirme Sistemi" olarak söylenebilir. Yani internetin telefon rehberidir. Kolay hatırlanan isimleri (google.com) IP adreslerine çevirir (74.125.224.83).
  • Neden kullanmalıyım?
    • DNS sunucuların çoğu ISS'lere aittir. İnternete bağlanırken DHCP yoluyla, ISS'nizin size verdiği DNS sunucularını ister ve buradan bağlantıyı kurarsınız. Bazen bu bağlantı sırasında sorunlar olabilir, bu durumları en aza indirmek için DNS adreslerini kullanabilirsiniz. Yani "X" adresinin telefon rehberini kullanıyorsunuz gibi düşünün.
  • DNS nasıl değiştirilir?
Eki Görüntüle 883988 Eki Görüntüle 883991

Denetim masasından veya masaüstündeki ağ kısmına sağ tıklayıp özellikler diyerek, açılan kısımda Ethernet yazına tıklayın. Sonrasında özellikler ve Sürüm 4 protokolüne tıklayın, açılan kısımda DNS sunucu adresini kullan deyip, adresi yazabilirsiniz.

Şimdi karşılaştırmaya geçelim. Testten önce internet hakkında bilgi vereyim.
  • GIBIRNET VDSL / Kayseri
Eki Görüntüle 883995

Test için DNS Benchmark programını kullandım. Yaklaşık 5 dakikalık bir test oldu ve sonuçlar.

Test içerisinde bize en iyi değerleri Cloudflare verdi.

Eki Görüntüle 883996

Eki Görüntüle 883997

Eki Görüntüle 883998

Sistem üzerinden ping atarak da doğruluğunu teyit edelim.

Eki Görüntüle 884001
  • Sonuç olarak Türkiye üzerinde yaşıyorsanız ücretsiz olarak, Google DNS yerine kesinlikle Cloudflare DNS'i kullanmalısınız. Kullanmak için yukarıda yer alan anlatım üzerinden yapabilirsiniz. Cloudflare DNS 1.1.1.1 / 1.0.0.1
Sizde test yapmak isterseniz, CMD üzerinden yukarıdaki gibi ping atabilir veya GRC's | DNS Nameserver Performance Benchmark adresinden uygulamayı indirerek yapabilirsiniz.
Upload ve downloadda değişiklik oldu mu?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı