Merhaba. Hangi marka Gaming laptop kullanım ömrü, soğutma performansı açısından en iyisidir? En çok oy alan markayı alacağım muhtemelen...
Yani ne demek istediğinizi anladım fakat garipsedim. Şu ana kadar satın aldığımız laptoplarda herhangi bir performans sorunu yaşamadık. Zaten hep ASUS kullandık, kendi kullandığım N56VM model laptopu 7 sene boyunca hiçbir bakım dahi yapmadan, hiçbir sorun yaşamadan kullanabildim. Bu kış satıp MSI gaming laptop aldım. O yüzden yani bahsettiğiniz performans kaybını pek anlayamadım. SSD veya HDD yıpranması sonucu işlemlerin yavaşlaması mı acaba? Bu sefer de laptopun değil depolama aygıtının sorunu oluyor yani, çözemedim tam. 3. nesil i7 işlemci bana, bana 7 sene dayandıysa şu an mevcut 9. ve 10. nesil Intel'ler herkese dayanır diye düşünüyorum. Bu arada eski laptopumun tek fanı vardı, sanırsam 1 ısı borusu vardı, CPU ve GPU aynı borudan fana bağlıydı. O yüzden GPU ısınınca CPU da ısınıyordu, CPU ısınınca GPU da ısınıyordu. Bu da bütün cihazın ısınmasına neden oluyordu ve ben 100 dereceleri görerek oyunlar oynadım. Ne işlemciye ne hoparlöre ne ekrana, hiçbir şeye zarar gelmedi. Açıkçası MSI ucuz ve indirimde olmasaydı ASUS ROG almak isterdim, markaya oldukça güveniyorum fakat maalesef ROG'lar indirime girmiyor ve çok pahalılar...Dayanıklılıktan kastımız, uzun süre performansını koruması. Günümüzde bu sorunu çözen çok az laptop firması bulunuyor bence.
Bileşenler, oldukça ince ve küçük bir kasada toplanıyor. Uzun vadede SSD ya da HDD, CPU ve GPU' da performans kaybı yaşanmaması için ayrı ayrı "etkili bir şekilde" soğutulması gerekiyor. Maalesef laptop' da böyle bir imkan daha mevcut değil. Ayrıca siz Mobile tarafında ne kadar güçlü bileşenli bir laptop alırsanız alın, masaüstü versiyonlardan her zaman 1 adım geride oluyor. Bildiğim kadarıyla GTX 1000 Mobile Serileri, Masaüstü versiyonlara performans olarak biraz daha yakın. Mobile seri GPU içeren laptop' ların, masaüstü fiyatları ile neredeyse birebir olması, alım imkanını daha da zorlaştırıyor. Ama Mini ITX anakartlı bir kasada bile soğutma imkanları laptop' lardan çok çok daha fazladır. İyi soğutulamamasına rağmen uzun süre giden laptop lar illaki vardır. Daha önceki gönderime bakarsanız bu cümlemin tam açıklamasını görebilirsiniz. Fakat bizim buradaki beklentimiz, sistemde biraz şans payımız olsa da garantili olarak iyi soğutulmasıdır. Ferah bir sistem, genelde iyi soğutulamayan bir sistemden daha efektif performans verir ve şans ihtimallerini göz önünde bulundurmaz isek o performansı daha uzun vadede sağlar.Yani ne demek istediğinizi anladım fakat garipsedim. Şu ana kadar satın aldığımız laptoplarda herhangi bir performans sorunu yaşamadık. Zaten hep ASUS kullandık, kendi kullandığım N56VM model laptopu 7 sene boyunca hiçbir bakım dahi yapmadan, hiçbir sorun yaşamadan kullanabildim. Bu kış satıp MSI gaming laptop aldım. O yüzden yani bahsettiğiniz performans kaybını pek anlayamadım. SSD veya HDD yıpranması sonucu işlemlerin yavaşlaması mı acaba? Bu sefer de laptopun değil depolama aygıtının sorunu oluyor yani, çözemedim tam. 3. nesil i7 işlemci bana, bana 7 sene dayandıysa şu an mevcut 9. ve 10. nesil Intel'ler herkese dayanır diye düşünüyorum. Bu arada eski laptopumun tek fanı vardı, sanırsam 1 ısı borusu vardı, CPU ve GPU aynı borudan fana bağlıydı. O yüzden GPU ısınınca CPU da ısınıyordu, CPU ısınınca GPU da ısınıyordu. Bu da bütün cihazın ısınmasına neden oluyordu ve ben 100 dereceleri görerek oyunlar oynadım. Ne işlemciye ne hoparlöre ne ekrana, hiçbir şeye zarar gelmedi. Açıkçası MSI ucuz ve indirimde olmasaydı ASUS ROG almak isterdim, markaya oldukça güveniyorum fakat maalesef ROG'lar indirime girmiyor ve çok pahalılar...
Bileşenler, oldukça ince ve küçük bir kasada toplanıyor. Uzun vadede SSD ya da HDD, CPU ve GPU' da performans kaybı yaşanmaması için ayrı ayrı "etkili bir şekilde" soğutulması gerekiyor. Maalesef laptop' da böyle bir imkan daha mevcut değil. Ayrıca siz Mobile tarafında ne kadar güçlü bileşenli bir laptop alırsanız alın, masaüstü versiyonlardan her zaman 1 adım geride oluyor. Bildiğim kadarıyla GTX 1000 Mobile Serileri, Masaüstü versiyonlara performans olarak biraz daha yakın. Mobile seri GPU içeren laptop' ların, masaüstü fiyatları ile neredeyse birebir olması, alım imkanını daha da zorlaştırıyor. Ama Mini ITX anakartlı bir kasada bile soğutma imkanları laptop' lardan çok çok daha fazladır. İyi soğutulamamasına rağmen uzun süre giden laptop lar illaki vardır. Daha önceki gönderime bakarsanız bu cümlemin tam açıklamasını görebilirsiniz. Fakat bizim buradaki beklentimiz, sistemde biraz şans payımız olsa da garantili olarak iyi soğutulmasıdır. Ferah bir sistem, genelde iyi soğutulamayan bir sistemden daha efektif performans verir ve şans ihtimallerini göz önünde bulundurmaz isek o performansı daha uzun vadede sağlar.
Zaten ben, bunu size açıkladım. Siz de açıkladığım şeyleri genişleterek anlatmışsınızHocam laptopun olayını biraz yanlış anlamış gibisiniz. Laptoplar hiçbir zaman masaüstü niyetine kullanılamayacaklar, zaten kullanılabilecek olsalar insanlar niye masaüstü tercih etsin? Laptop dediğimiz ürün adı üstünde ''dizüstü bilgisayar'' yani alıp dizinin üstünde rahatça kullanabileceğin, istediğin yere rahatlıkla götürebileceğin taşınabilir bilgisayar demek. Uçakta, şehirler arası otobüs yolculuğunda, arabada, arkadaşında, iş yerinde, evinin dilediğin odasında, sokakta, kafede, her yerde kullanabileceğin bir cihazdan bahsediyoruz hocam. Hangi mini ITX kasayı bu şekilde kullanabilirsiniz? Monitörü, kasayı, klavyeyi, fareyi, kabloları vs. nerede nasıl taşıyacaksınız? Dediğiniz gibi bileşenler oldukça ince ve küçük bir kasada toplanıyor çünkü bu bir taşınabilir bilgisayar, bir laptop. Zaten önceliği taşınabilir olmasında, hafif olmasında. Fiyatı masaüstü sistemlerden tabii ki de daha pahalı olacak, taşıyabiliyorsunuz çünkü. Performansta her zaman masaüstünden geride kalacak, kalmadığı zamansa taşınabilirlik özelliğinden feragat edecek. Örnek istiyorsanız buyrun MSI GT serisine bakın. Soğutması gayet güzel, masaüstü işlemci ve ekran kartı içeriyor. Hâlâ bir laptop fakat gidin bakın ne kadar taşınabilir halde.
Size şöyle bir örnek vereyim, uçak biletlerinin otobüs biletlerinden pahalı olmasının tek sebebi yaktığı yakıt değil. Siz zamanı da satın alıyorsunuz aynı zamanda. Ulaşmak istediğiniz yere daha kısa sürede giderek zamandan tasarruf sağlıyorsunuz, aynı zamanda konfor da satın alıyorsunuz vs. vs. Laptopta da bu durum aynı şekilde, taşınabilirlik satın alıyorsunuz. Hepimiz isteriz laptoplar daha serin çalışsın daha uzun süre dayansın veya daha fazla performans alalım ama şu anki teknolojiyle ancak bu kadar oluyor.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.