Hangi Linux dağıtımı seçilmeli?

Al_Rz

Hectopat
Merhaba arkadaşlar. Daha önce kısa süreli Windows 10 ile birlikte Ubuntu kullanmıştım meraktan. Şimdi de Python öğrenmeye başlayacağım bunun için yine aynı şekilde Linux ile Windows 11 birlikte kullanmayı düşünüyorum. Hangi dağıtımı seçmeliyim? Tecrübesi olanlar yazabilir misiniz?
Sistemim şu şekilde:

İşlemci: Ryzen 5 3500U.
Ekran kartı: Vega 8 (dahili)
RAM: 12 GB.
Depolama: 256 M.2 SSD + 480 SATA SSD.
İşletim sistemi: Windows 11 Pro.

Kişiden kişiye çok değişiyor,tatmin olmanız için ben benimkini söyleyeceğim.Fedora,Ubuntu,Manjaro başlangıç dostu dağıtımlardır.Spesifik hata arattığınız da genel olarak bu dağıtımlarda daha kolay çözüm bulursunuz.Aslında dağıtımlar arasında ki farklar,bu furyaya katılan yeni kullanacıları çok ilgilendirmez,zamanla bilginiz arttıkça ne aradığını bilirhale geleceksiniz.Masaüstü ortamları olarak,GNOME ve Kde önerebilirim.

Cachy OS öneririm. Hem Arch tabanlı olduğu için AUR sayesinde birçok uygulama desteğiniz olur hem performanslıdır hem de görünüm olarak güzeldir. Yine de cachy OS ile alıştıktan sonra saf Arch kurmanızı öneririm. Aynı performansı isterseniz cachy OS depolarını Arch Linux'a ekleyebilirsiniz. Bilgisayarınız her dağıtımı kaldırır o yüzden dağıtım seçiminde rahat olabilirsiniz.

Masaüstü ortamı olarak GNOME masaüstü rahattır ve kolay kolay bozulmaz. @Papamdark hocamın önerdiği KDE ise kişiselleştirmesi kolay ve hafiftir ancak bazı eklenti ve temalar sıkıntı yaratabiliyor. Dayanamayıp GNOME geçtim. Hâlbuki KDE son zamanlarda çok sorunsuz güncellemeler alıyordu. Bu sıralar böyle kötü deneyimler yaşamam üzdü. Yine de her ikisi de kullanılabilir ve hoş masaüstü ortamlarıdır.

Cachy OS'a karar verdim sanırım. Peki kurulumunu nasıl yapıyoruz. Windows 11 yanına kurabiliyor muyum?

Cachy OS'a karar verdim sanırım. Peki kurulumunu nasıl yapıyoruz. Windows 11 yanına kurabiliyor muyum?
Evet,kurabilirsiniz.Cachy OS'in kurulum arayüzüyle otomatik yapılır mı bilmiyorum,elle yapmanız gerekebilir.Youtube'dan veya burada ki rehberlere bakarak kurabilirsiniz.Ubuntu'da ve Mint'de vardı,diğerlerin de hatırlamıyorum.

Son düzenleme:

Videodakileri uygulayın:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ardından cachy OS kurulumunda manuel bölümleme seçin.

Windows dosyalarına dokunmayın. Ayırdığınız boş alandan sırasıyla 3 bölüm oluşturun.

1. / root klasörü. 20 GB alan vermeniz iyi olacaktır.
  2. swap takas alanı. Fazla RAM kullanacak bir işlem yaparsanız diskinizi RAM gibi kullanır ve bu sayede sistem çökmeden işinize devam edersiniz. Sisteminizi bilmiyorum. Fiziksel raminizin yarısı kadar alan verin.
  3. /home kullanıcının dizini. Kalan tüm boş alanı buna verin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…