O zaman kullanmama hakkına sahibim. Kullanmayacağım diyen insanlarla dalga geçmeyi bıraksın bazıları. Cahillik yapıyorlar. Olay veri toplanması değil sadece.
Telegram ve Signal olabilir. Signal varsayılan olarak uçtan uca şifreleme kullandığı için bir tık daha güvenli denilebilir, Telegram'da ise bunun için Secure Chat açılması gerekiyor.
Hocam, Telegram'da da uçtan uca şifreleme varsayılan olarak var. Bahsettiğiniz gizli sohbet modunda ekstra bir şifreleme ve verilerin sadece mesajların yazıldığı cihazlarda tutulması olayı var.
Signal'i çok önceden de duymuştum ama hiç denemedim. Bence Telegram gelişmekte ve son derece başarılı bir uygulama.
Ben Telegram öneriyorum.
Telegram'ın gizlilik politikasını ve SSS bölümünü de iyice okumuştum zamanında. Hatta dün bir raporumda kaynak da belirtmiştim.
Gizlilik politikasında 4.2 numaralı maddede belirtiliyordu. Şimdilik SSS bölümünden aldığım şu ekran resmini bırakıyorum:
Bugün hatta Technopat'taki bir yazıda da Telegram sahiplerinden alıntı yapılıp uçtan uca şifrelemenin standart olarak bulunduğu yazılmıştı.
Bana da mantıklı gelmiyor zaten gizlilik ile övünen bir uygulamanın mesajları şifrelememesi.
Sanırım gizli sohbet konusu yüzünden birçok kişi yanılıyor bu konuda.
En azından benim anladığım, bildiğim ve aklıma yatan da bu.
Sunucu istemci şifrelemesi ile uçtan uca şifreleme aynı değil hocam. İkisi de bambaşka şeyler.
Sunucu istemci şifrelemesi olmazsa o yazılım standart bile olamaz. Paketler izlenerek plaintext mesajlara erişilir, bu da çok güvensiz bir iletişim yöntemidir. Sunucuyla istemci arasında şifreleme mutlaka olur bu sebeple.
Uçtan uca şifreleme ise gizli sohbette kullanılan istemci istemci şifrelemesidir. Gizli ve açık anahtarlar mantığı vardır uçtan uca şifrelemede.
Sunucu istemci şifrelemesi ile uçtan uca şifreleme aynı değil hocam. İkisi de bambaşka şeyler.
Sunucu istemci şifrelemesi olmazsa o yazılım standart bile olamaz. Paketler izlenerek plaintext mesajlara erişilir, bu da çok güvensiz bir iletişim yöntemidir. Sunucuyla istemci arasında şifreleme mutlaka olur bu sebeple.
Uçtan uca şifreleme ise gizli sohbette kullanılan istemci istemci şifrelemesidir. Gizli ve açık anahtarlar mantığı vardır uçtan uca şifrelemede.