Hard reset format atıldıktan sonra sistemde zararlı yazılım kalır mı?

natureex

Picopat
Merhaba arkadaşlar. Telefonumu format atması amacıyla bilgisayarcıya götürdüm. Kendisi telefonuma format attıktan sonra dosyalarımı uygulamalarımı geri getirmek adına bir yazılım yüklemiş. Aynı zamanda arama kısmında data restore tool isimli bir yazılımı aratmıştı. Formattan sonra tüm dosyalarım duruyordu. Ama bir sorun vardı. Vodafone brain test Candy Crush gibi uygulamalar cihazın içindeydi. Teması falan değişmişti. Bende bu yazılım zararlı diye şüphelendim. Hard reset attım. Cihazdaki yazılım dahil her şey silinmiş midir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar. Telefonumu format atması amacıyla bilgisayarcıya götürdüm. Kendisi telefonuma format attıktan sonra dosyalarımı uygulamalarımı geri getirmek adına bir yazılım yüklemiş. Aynı zamanda arama kısmında data restore tool isimli bir yazılımı aratmıştı. Formattan sonra tüm dosyalarım duruyordu. Ama bir sorun vardı. Vodafone brain test Candy Crush gibi uygulamalar cihazın içindeydi. Teması falan değişmişti. Bende bu yazılım zararlı diye şüphelendim. Hard reset attım. Cihazdaki yazılım dahil her şey silinmiş midir?

Şahsen kendi Android cihazımda Format atılmasına rağmen silinmeyen klasörlere ve dosyalara rastladım. Fakat bunlar çalışabilecek şekilde değildi en fazla fotoğraf saklanır falan. Geliştirici seçeneklerini kontrol edin hocam. OEM kilit açma seçeneği aktif değilse dert etmeyin. Sisteme zararlı bir yazılım yüklenmiş olma ihtimali düşüktür. Formattan sonra çalışabilecek pek bir şey kalma ihtimali yok içiniz rahat olsun. Yine de güvenmiyorum derseniz orijinal Firmware dosyasını internetten indirip telefonunuza yeniden kurabilirsiniz.

Şahsen kendi Android cihazımda format atılmasına rağmen silinmeyen klasörlere ve dosyalara rastladım. Fakat bunlar çalışabilecek şekilde değildi en fazla fotoğraf saklanır falan. Geliştirici seçeneklerini kontrol edin hocam. OEM kilit açma seçeneği aktif değilse dert etmeyin. Sisteme zararlı bir yazılım yüklenmiş olma ihtimali düşüktür. Formattan sonra çalışabilecek pek bir şey kalma ihtimali yok içiniz rahat olsun. Yine de güvenmiyorum derseniz orijinal Firmware dosyasını internetten indirip telefonunuza yeniden kurabilirsiniz.

Hocam o nasıl oluyor? O silinmeyen dosya ve klasörler zaten telefonla otomatik gelenler değil mi uygulama dahil ben hiç öyle bir şey sezmedim. Geliştirici seçenekleri nedir? OEM kilit açma seçeneği nedir? Hocam dediğim gibi bilgisayarcıya götürdük içindeki dosya uygulamaları geri getirmek istiyor musunuz diye soruldu biz de evet dedik web etkinliğinden aradıklarına bakarken data restore tool isimli bir arama gördüm internetten gittim baktım 5 milyar Google kullanıcısında otomatik yüklü bir uygulamaymış. Ancak herkes güncelleyerek kullanmıyor eğer bilgisayarcı bu uygulamayla geri getirdiyse dosyalarımı diyelim bu uygulama zararlı internetten arattım yabancılar verilerim gitti alttan erişildi derken bla bla derken türkler yorum bırakmış 5 milyar kişi hepimizin telefonlarında var ancak aktif kullanılmıyor neyse benim de Samsung Google hesabım yok hard resetten sonra gitmiştir hesap açınca bulutla yüklenmez değil mi? Ya da bunun harici bir yazılım yüklediyse bu yazılım alttan gelmez SSD'ye bulaşmaz hard resetle SSD'deki her şey siliniyor değil mi? Bir de bu yüklü gelen Vodafone Candy Crush cihaz alındığında telefon satan firmaya para ödemek için gelen reklamlar dendi ben nasıl geldi bilmiyorum bilgisayarcıya gitti brain test diye bir uygulama vardı hocam burası önemli çünkü kimse buna yanıt vermiyor neyse bu yazılımla mı geldi dedim ondan format(hard reset) attım zaten attıktan sonra bu uygulamalar yoktu tam olarak hangi uygulama ve yazılımla reklam olarak geldi diye sordum endişelenecek bir durum var mıdır Wi-Fi'ya modeme bir şey bulaşmaz cihazlarıma erişemezler şifrelerime değil mi güvenlikle modeme bağlanabilir miyim? hocam zaten ayrı olarak paranoyam olduğu için panikatak hastasıyım bilgisayarcıyla da ayrı görüşeceğim endişelenecek bir durum var mıdır? Kusura bakmayın uzun oldu ancak insan panik oluyor toplu yanıt verebilirseniz tek tek çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler.

Hocam o nasıl oluyor? O silinmeyen dosya ve klasörler zaten telefonla otomatik gelenler değil mi uygulama dahil ben hiç öyle bir şey sezmedim. Geliştirici seçenekleri nedir? OEM kilit açma seçeneği nedir? Hocam dediğim gibi bilgisayarcıya götürdük içindeki dosya uygulamaları geri getirmek istiyor musunuz diye soruldu biz de evet dedik web etkinliğinden aradıklarına bakarken data restore tool isimli bir arama gördüm internetten gittim baktım 5 milyar Google kullanıcısında otomatik yüklü bir uygulamaymış. Ancak herkes güncelleyerek kullanmıyor eğer bilgisayarcı bu uygulamayla geri getirdiyse dosyalarımı diyelim bu uygulama zararlı internetten arattım yabancılar verilerim gitti alttan erişildi derken bla bla derken Türkler yorum bırakmış 5 milyar kişi hepimizin telefonlarında var ancak aktif kullanılmıyor neyse benim de Samsung Google hesabım yok hard resetten sonra gitmiştir hesap açınca bulutla yüklenmez değil mi? Ya da bunun harici bir yazılım yüklediyse bu yazılım alttan gelmez SSD'ye bulaşmaz hard resetle SSD'deki her şey siliniyor değil mi? Bir de bu yüklü gelen Vodafone Candy Crush cihaz alındığında telefon satan firmaya para ödemek için gelen reklamlar dendi ben nasıl geldi bilmiyorum bilgisayarcıya gitti brain test diye bir uygulama vardı hocam burası önemli çünkü kimse buna yanıt vermiyor neyse bu yazılımla mı geldi dedim ondan format(hard reset) attım zaten attıktan sonra bu uygulamalar yoktu tam olarak hangi uygulama ve yazılımla reklam olarak geldi diye sordum endişelenecek bir durum var mıdır Wi-Fi'ya modeme bir şey bulaşmaz cihazlarıma erişemezler şifrelerime değil mi güvenlikle modeme bağlanabilir miyim? Hocam zaten ayrı olarak paranoyam olduğu için panikatak hastasıyım bilgisayarcıyla da ayrı görüşeceğim endişelenecek bir durum var mıdır? Kusura bakmayın uzun oldu ancak insan panik oluyor toplu yanıt verebilirseniz tek tek çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler.

Hocam panik yapmanıza hiç gerek yok. Sakin olun, rahatlayın. Telefona bir kez format atın. Yeterli olacaktır. Ekteki fotoğrafa benzer bir şeyler sizi telefon açılırken karşılamıyor ise hiçbir sorun yoktur. İlla içiniz rahat etsin istiyorsanız (telefon Samsung galiba) stock ROM yükleyin cihazınıza (forumda doğru yere konu açarsanız yardımcı olunur mutlaka) merak etmeyin. Öyle buluta bulaşmalı oradan telefona geri gelmeli falan bir virüs olacağını hiç sanmıyorum. Bir kere format atın ve rahatlıkla eskisi gibi kullanmaya devam edebilirsiniz.

Hepsine tek tek cevap vereceğim fakat şu an uykusuzluktan dolayı kafamı toplayamıyorum. Sabah veya gün içinde gelip hatırlatırsanız memnuniyetle yardımcı olacağım. İyi geceler dilerim ve rahat olun. Dedikleriniz evet mümkün ancak bu tarz şeylerin size veya bana bulaşacağını sanmıyorum. Bir kere format atın ve keyfinize bakın.

Dosya Ekleri

• images.jpeg
    images.jpeg
    17,7 KB · Görüntüleme: 97
Hocam Stock rom tam olarak nedir ve ekteki görseldekiler ne anlama gelmekte bu arada gün içerisinde müsait olduğum bir zamanda madde halinde sorularımı sorarım ve sizi etiketlerim teşekkür ederim

Hocam Stock ROM tam olarak nedir ve ekteki görseldekiler ne anlama gelmekte bu arada gün içerisinde müsait olduğum bir zamanda madde halinde sorularımı sorarım ve sizi etiketlerim teşekkür ederim

Hocam stock ROM telefonunuzu ilk aldığınızda kutusundan çıktığında gelen yazılımı diyebiliriz. Ekteki görseldeki ise telefonda bir kilit var, sistemde değişiklik yapmayı engelleyen. Onun kalkıp kalkmadığını telefon açıkken bu ekranı vererek gösterir. Telefon açılırken bu ekranı görüyorsanız sistemde oynama yapılmış olma ihtimali yüksek. Ayrıca hocam dediğiniz uygulama şu eke bıraktığım mı?

Dosya Ekleri

• Screenshot_20230802-102028_Ayarlar.png
    Screenshot_20230802-102028_Ayarlar.png
    69,9 KB · Görüntüleme: 110
Hocam stock ROM telefonunuzu ilk aldığınızda kutusundan çıktığında gelen yazılımı diyebiliriz. Ekteki görseldeki ise telefonda bir kilit var, sistemde değişiklik yapmayı engelleyen. Onun kalkıp kalkmadığını telefon açıkken bu ekranı vererek gösterir. Telefon açılırken bu ekranı görüyorsanız sistemde oynama yapılmış olma ihtimali yüksek. Ayrıca hocam dediğiniz uygulama şu eke bıraktığım mı?

Hocam herhangi bir şey indirmek istemiyorum teknik servise yollasam onlar ilk aldığımdaki haline yani bu roma döndürebilirler mi? hocam bu arada yeni müsait olabildim gün içinde geri dönüş yapacağınızı söylediniz müsaitseniz sorularımı madde madde sorabilir miyim? bu arada evet, dediğim uygulama görseldekinin aynısı tabii ben dediğim gibi bilgisayarcının dosyalarımı geri döndürmek için hangi uygulamayı yüklediğini ne olduğunu bilmiyorum. Google hesabı açıktı web etkinliğinden arama geçmişine baktım ve kendisinin bu aramayı yaptığını gördüm. Neden zararlı mıdır?

Son düzenleme:
H

Hocam herhangi bir şey indirmek istemiyorum teknik servise yollasam onlar ilk aldığımdaki haline yani bu roma döndürebilirler mi? Hocam bu arada yeni müsait olabildim gün içinde geri dönüş yapacağınızı söylediniz müsaitseniz sorularımı madde madde sorabilir miyim bu arada evet dediğim uygulama görseldekinin aynısı tabii ben dediğim gibi bilgisayarcının dosyalarımı geri döndürmek için hangi uygulamayı yüklediğini ne olduğunu bilmiyorum Google hesabı açıktı web etkinliğinden arama geçmişine bakladım ve kendisinin bu aramayı yaptığını gördüm. Neden zararlı mıdır?

Tabii ki hocam sorabilirsiniz. Yetkili servis bu işlemi yapabilir fakat uğraşacaklarını sanmıyorum pek. Çok zor bir işlem değil biraz bilginiz var ise kendiniz de yapabilirsiniz, tabii bilgisayar lazım. Eke koyduğum fotoğraftaki program Android'in içinde geliyor. Herhangi bir zararı olmaz size.

Tabii ki hocam sorabilirsiniz. Yetkili servis bu işlemi yapabilir fakat uğraşacaklarını sanmıyorum pek. Çok zor bir işlem değil biraz bilginiz var ise kendiniz de yapabilirsiniz, tabii bilgisayar lazım. Eke koyduğum fotoğraftaki program Android'in içinde geliyor. Herhangi bir zararı olmaz size.

Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim. Bu işlemi kendimde yapabilirmişim temel amacı nedir peki? Yani benim olayım bazında nedir şimdi ben format atınca ya da bilgisayarcı dosyalarımı ve uygulamalarımı ve cihazımı korumak yüklediği yazılım için orijinal yazılımım mı gitmiş oldu öncelikle bunu yanıtlarsanız çok sevinirim. Bilgisayar var zaten ancak benim kafam çok dolu bu tarz konulara da yabancıyım ne olduğunu kabataslak açıklasanız anlar ve gerekeni yaparım ancak bir şey indirilmesi gerekiyorsa kusura bakmayın biraz paranoyam ve panik atağım var indiremem. Hocam aslında konunun anlaşılması için baştan almam gerekiyor. Bana bir mail gelmişti bu mail sanırım psihingti konuyu ben de tam hatırlamıyorum Google'dan gelen sahte bir bağlantı gibiydi tıkladığımı düşünüp linkten şifre yenilediğimi falan düşündüm cihazımın virüslü olduğunu düşündüm phising cookies saldırısında ne yapmam gerekir diye sordum insanlar birbirinden saçma sapan yanıtlar verdiler bende en sonunda ne yapmam gerektiğini bilemedim ve bilgisayarcıya format atması için verildi adam saatlerce telefonu didik didik edip virüs aramış sonrasında format işlemi öncesi mi sonrası mı ne bir yazılım kurmuş bunu da tabii ki sorarak yaptı sonrasında cihaz benim elime ulaştı götüren ben değilim kardeşimdi tanıdık bir yere götürmüş çünkü telefonu bir aldım format atılmakla ilgisi yok tema değişmiş saçma sapan uygulamalar gelmiş üstüne bir de paranoyağım tabii hangi yazılımı indirdi bu uygulamalar neden geldi diye düşün düşün dur tüm forumları inlettim kimisi alay ediyor kimisi yanıt vermiyor kimisi kısa kısa kimisi bilgisiz kimisi de bilgili ama başka bir sorun var adam bıkıyor geri dönüş yapmıyor çıkmazlarda gibi bir durumun içindeyim. Her neyse bu uygulamalar geldikten sonra kafamda binbir türlü soru günlerdir kalbim sıkışıyor gelen uygulamalarda şunlar Vodafone benimle bir ilgisi yok Candy Crush tiles top brain test dedim acaba bu uygulama yazılımla mı geldi ki muhtemelen öyle diye düşünüyorum bir forum ortamında sordum bu konuyu orijinal logolu cihazlarda bu uygulamalar reklam amaçlı gelir Trendyol Candy Crush gibi dedi ancak brain test files top farklı uygulamalardı daha doğrusu oyun uygulamasıydı bu yüzden emin olamadım bu reklamlar için telefon satan firmalara para ödeniyormuş falan fistan başka bir arkadaşta yazılımla ilgili demeye getirdi ve orijinal yazılımlarda oynama yoktur reklam olmaz oynanmış virüslü ROM'lu rootlu yazılımlarda reklam olur falan diyerek şüpheye soktu sonra ben de web etkinliğine girdim kalan hikayeyi biliyorsunuz günün sonunda buradayım hard reset attım ancak cevap alamadığım için paranoyam hala sürüyor adamın ne yaptığını da bilmiyorum tek gördüğüm web etkinliği artı olarak huaeweiapgallery isimli bir uygulamaya da girmiş yine arkadaşın biri yedekleme işlemi sonrası kullanmıştır endişelenmeyin dedi ama Samsung internet tarayıcımdan girilmişti bu arada o brain test gibi uygulamaların kaynağına baktımda Galaxy Store gösteriyordu adam herhangi bir indirme işlemi de yapmamış bu daha çok zararlı yazılım mı sorusunu aklına getirdi data restore tool ile ilgisi var mı diye düşündüm hocam hala kalbim sıkışıyor ne yapacağımı bilmiyorum. Olayı anlattığıma göre zamanınız varsa sorularımı sormak istiyorum müsaitsiniz değil mi?

Son düzenleme:
Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim. Bu işlemi kendimde yapabilirmişim temel amacı nedir peki yani benim olayımda bazında nedir şimdi ben format atınca ya da bilgisayarcı dosyalarımı ve uygulamalarımı ve cihazımı korumak yüklediği yazılım için orijinal yazılımım mı gitmiş oldu öncelikle bunu yanıtlarsanız çok sevinirim. Bilgisayar var zaten ancak benim kafam çok dolu bu tarz konulara da yabancıyım ne olduğunu kabataslak açıklasanız anlar ve gerekeni yaparım ancak bir şey indirilmesi gerekiyorsa kusura bakmayın biraz paranoyam ve panik atağım var indiremem. Hocam aslında konunun anlaşılması için baştan almam gerekiyor. Bana bir mail gelmişti bu mail sanırım psihingti konuyu ben de tam hatırlamıyorum Google'dan gelen sahte bir bağlantı gibiydi tıkladığımı düşünüp linkten şifre yenilediğimi falan düşündüm cihazımın virüslü olduğunu düşündüm phising cookies saldırısında ne yapmam gerekir diye sordum insanlar birbirinden saçma sapan yanıtlar verdiler bende en sonunda ne yapmam gerektiğini bilemedim ve bilgisayarcıya format atması için verildi adam saatlerce telefonu didik didik edip virüs aramış sonrasında format işlemi öncesi mi sonrası mı ne bir yazılım kurmuş bunu da tabii ki sorarak yaptı sonrasında cihaz benim elime ulaştı götüren ben değilim kardeşimdi tanıdık bir yere götürmüş çünkü telefonu bir aldım format atılmakla ilgisi yok tema değişmiş saçma sapan uygulamalar gelmiş üstüne bir de paranoyağım tabii hangi yazılımı indirdi bu uygulamalar neden geldi diye düşün düşün dur tüm forumları inlettim kimisi alay ediyor kimisi yanıt vermiyor kimisi kısa kısa kimisi bilgisiz kimisi de bilgili ama başka bir sorun var adam bıkıyor geri dönüş yapmıyor çıkmazlarda gibi bir durumun içindeyim. Her neyse bu uygulamalar geldikten sonra kafamda binbir türlü soru günlerdir kalbim sıkışıyor gelen uygulamalarda şunlar Vodafone benimle bir ilgisi yok Candy Crush tiles top brain test dedim acaba bu uygulama yazılımla mı geldi ki muhtemelen öyle diye düşünüyorum bir forum ortamında sordum bu konuyu orijinal logolu cihazlarda bu uygulamalar reklam amaçlı gelir Trendyol Candy Crush gibi dedi ancak brain test files top farklı uygulamalardı daha doğrusu oyun uygulamasıydı bu yüzden emin olamadım bu reklamlar için telefon satan firmalara para ödeniyormuş falan fistan başka bir arkadaşta yazılımla ilgili demeye getirdi ve orijinal yazılımlarda oynama yoktur reklam olmaz oynanmış ROM'lu rootlu yazılımlarda reklam olur falan diyerek şüpheye soktu sonra ben de web etkinliğine girdim kalan hikayeyi biliyorsunuz günün sonunda buradayım hard reset attım ancak cevap alamadığım için paranoyam hala sürüyor adamın ne yaptığını da bilmiyorum tek gördüğüm web etkinliği artı olarak huaeweiapgallery isimli bir uygulamaya da girmiş yine arkadaşın biri yedekleme işlemi sonrası kullanmıştır endişelenmeyin dedi ama Samsung internet tarayıcımdan girilmişti bu arada o brain test gibi uygulamaların kaynağına baktımda Galaxy Store gösteriyordu adam herhangi bir indirme işlemi de yapmamış bu daha çok zararlı yazılım mı sorusunu aklına getirdi data restore tool ile ilgisi var mı diye düşündüm hocam hala kalbim sıkışıyor ne yapacağımı bilmiyorum. Olayı anlattığıma göre zamanınız varsa sorularımı sormak istiyorum müsaitsiniz değil mi?

Hocam sakin olun, rahatlayın. Bu kadar takıp kafanızı yormayın kendinize zarar vermeyin. Eğer bir yerlere Google hesabınızla falan giriş yaptıysanız Google hesabınızın şifresini değiştirin, aynı zamanda cihazı bir kere sıfırlayın. Eğer var ise Galaxy hesabınızın da şifresini değiştirin. Siz evde cihazı kendiniz sıfırladığınızda içinde Candy Crush, Brain Test gibi oyunlar geldi mi geri? Çok şey yazıp konuyu karıştırmak istemiyorum, siz de müsaitseniz soru-cevap şeklinde gidelim lütfen hocam.

Hocam bazı internet sorunlarım var kaybolursam affedin.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı