Havacılık merakı

Kerpiç Ali

Femtopat
Katılım
29 Eylül 2020
Mesajlar
8
Öncelikle geçmiş olsun zehri almışsın. Ama muhtemelen aldığın en güzel zehir havacılık merakı olacak. Aslında düşününce havacılık gerçekten de merak edilecek bir şey. Düşünsenize tonlarca ağırlığında metal yığınları ve bunlar uçuyor. Gerçekten bundan 500 yıl öncesine gidip birine bunları desek muhtemelen bize ya deli der ya da bunu düşüne düşüne kendisi delirir. Aslında düşününce gerçekten akıl almaz bir olay gibi geliyor kulağa ama her gün bunlardan binlercesi hava bir yerden bir yere uçup milyonlarca insan taşıyorlar. Hem de en güvenli ve hızlı şekilde. Peki bu metal kuşlar nasıl oluyor da yer çekimine meydan okuyacak şekilde havada uçabiliyorlar? Bir uçak motorunun çalışmasını basitçe anlatmamız gerekirse uçak pervaneleriyle motorun içine dışarıdan oksijeni alır. Daha sonra bu oksijeni motorun içinde yakıtla birlikte yakar ve püskürtür. Bu sayede pistte hız kazanmaya başlayan uçak burnunu kaldırarak pistten kalkar. Pistten kalkar kalkmasına ama yoluna devam edebilmesi için aerodinamik bir yapıda olup rüzgardan mümkün olduğunca az etkilenmelidir bu yüzden uçakların burunları sivridir. Uçağımız havalandı ama bir de basınç konusu var deniz seviyesinden ne kadar yükselirseniz ve ne kadar alçalırsanız basınç artar. Uçağın hava basıncına da dayanması gerekmektedir. Bu yüzden uçakların kabini basınçlandırılmıştır. Peki uçaklar neden bu kadar yüksekten uçar? Bunun 2 temel sebebi vardır bunlardan 1.si yer çekimi. Bildiğimiz gibi dünyanın merkezinden ne kadar çok yükseğe çıkarsanız yer çekiminden o kadar az etkilenirsiniz. Aslında 2. sebep de buna bağlıdır uçak yer çekiminden ne kadar az etkilenirse havada kalmak için o kadar az yakıt kullanır. Daha sonra uçak ineceği pistin hava şartlarına göre alçalır iniş izni alır iniş takımlarını açar hızını düşürür ve piste teker koyar ardından taksi yolunu kullanarak rule yapar ve aprona girer ardından körüğe yanaşır ve motorlarını kapatır kapılar açılır ve yolcular uçaktan iner. Sizde eğer üzerinizden geçen uçağı nereden geldiğini nereye gittiğini ne tip olduğunu hızını vs. öğrenmek istiyorsanız size tavsiyem flightradar24 uygulamasını ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
 
Peki uçaklar neden bu kadar yüksekten uçar?
Şu sorunun cevabını istersen havanın yoğunluğu olarak düzenleyerek yaz. Çünkü yerçekiminden ziyade düşük irtifalarda hava yoğunluğu yüksektir ve sürtünmeyi arttırır. Uçak gidebilmek için daha çok enerji harcamak zorunda kalır. Yükseğe çıkıldıkça hava yoğunluğu azalır ve uçak daha rahat uçar. Yani 5000 ft. irtifada uçan uçak 30000 ft.’te uçan uçaktan daha fazla yakıt tüketir. Yaylaya ya da dağa tırmanan kişilerin çabuk yorulup nefessiz kalması ya da uykusunun gelmesinin sebebi de budur zaten:)

Tabii yukarı çıkmanın da bir sınırı var çünkü oksijen yoğunluğu da azalır. Yani motor beslemesi azalmaya başlar. O yüzden uçağın karakteristiğine göre belli bir azami irtifa değeri vardır ve uçaktan uçağa motordan motora değişiklik gösterebilir.
Galiba bilerek konu açmış. Zehri almışız. :D
Böyle zehre can kurban😍
 
Merak olması iyi ancak işin mekanik kısmında öğrenmen gereken çok şey var. Fizik ve özellikle akışkanlar mekaniği ile aerodinamiyi öğrenmen lazım en başta. Sonra diğer konuları da öğrenmen lazım ki bir şeyin neden olduğunu tam olarak kavrayabilesin.

Özellikle yerçekimi konusunda epey kötü patlamışsın. :D
 
Son düzenleme:
Havacılık konusunda kendin geliştirmek istiyorsan ve gerçekten havacılık sektöründeki biriyle kesintisiz sohbet etmek istiyorsan konuları irdelerken tekniği bir kenara atmamalısın.

Kimse senden hidrolik borularının etiket rengini bilmeni ya da kullanılan hidrolik sıvısını ezbere bilmeni beklemez ancak uçak havalanır derken basitçe burnunu kaldırıyor demek yerine bunu kaç dereceyle, hangi uçuş kumandalarıyla ve hangi ekipmanları kullanarak yaptığını bilmeni beklerler.

Pistten kalkar kalkmasına ama yoluna devam edebilmesi için aerodinamik bir yapıda olup rüzgardan mümkün olduğunca az etkilenmelidir.
Mesela bu cümle yanlış. Uçaklar her zaman rüzgara karşı kalkar ve rüzgara karşı iner. Önden aldığın rüzgar motorlarını daha az zorlar, daha kolay bir kalkış sağlar.

Havacılık güzel bir tutkudur ancak aynı doğrultuda zordur. Zaten bu işi seçenler zorluğunu kabullenir, yoksa çekilecek dert değil :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı