- Makaleler
- 110
İlk yazdığımı detaylı okumanızı öneririm. Dikkatli okuyup cevap verseydiniz "havacılık sektörü çok geniş bir sektör sadece uzay olarak bakmayın" yazımı görürdünüz ama tamamını okuma zahmetine bile girmeden peşin hükümlü davranıyorsunuz. Okula gitmesin demedim gene okumadan cevap vermişsiniz. Gideceğiniz okulda size eğitim veren kişinin nitelikli olduğundan emin olun dedim.
Haklısınız ki ben de okula gitmesin düşüncesini savunmuyorum. Ki şunun için de bir ekleme yapayım:
Problem yurt içi "uzay" anlamında eğitim verecek kişinin neredeyse hiç olmaması ve olanlarında öğretmenlik yapmaması.
Bugün bu bölüme sahip olup en iyilerden biri olan İTÜ'de direkt Aerospace Research Center isminde bir oluşum var:
ITU ARC
Ki zaten birçok Avrupa ülkesinin de eğitim kalitesi olarak önde olmasının temelinde, nitelikli öğretmenleri kadrolarında tutmaları kadar bu gibi merkezleri her mühendislik disiplini için kurup desteklemelerinde yatıyor.
Bunun yanında yine bu alanda ülkemizde çalışan hemen hemen her şirket, 4. 3. hatta 2. sınıftan öğrencileri alıp staj ya da part-time çalışma adı altında yetiştiriyor. Bu da bir bakıma şirketlerin kendilerine yatırımı zira maalesef okul tek başına yeterli bir araç değil.
Ayrıca eleştiri ile gelişim olur. Eleştirilmeyen her şey geri kalmaya mahkumdur.
Tek başına hiçbir işe yaramaz, bu afilli sözleri öğrenciyken çok duydum. Peki sonuç? Bu lafları eden mezunlardan kaçı dönüp okuluna bir faydada bulundu ya da kaçı dönüp okulundaki öğrencilere staj - iş imkanı konusunda destek çıktı? Eleştiri çok güzel bir araç olsa da günümüzde bir bahane haline gelmiş durumda.
Bu konuda da İTÜ en iyiler arasında sanırım. Kendi okullarını ya da öğretmenlerini ne kadar gömerlerse gömsünler, mezun-öğrenci dayanışması noktasında asla taviz vermezler. Bu sayede de okulları canlı ve endüstriyle iç içe kalıyor.
Özetle, İTÜ gibi bir okulda bu bölümü okuyabileceksen yurt içi ve yurt dışı iş imkanı konusunda sıkıntı çekmezsin. Kariyer seviyesi ise tamamen sana bağlı. Diplomandaki "İTÜ" etiketi sana ancak X işe girmende fayda sağlar. O işte kalıp yükselmen ve profesyonel hale gelmen, senin çaba ve gayretine bağlı.