Hayata nasıl hazırlanılır?

Ucrold

Hectopat
11. sınıfım malum, üniversite sınavına 15 ay falan kaldı. Ben de daha bugüne kadar eline kalem alıp ders çalışmamış bir sözde "sayısal"ım (eşeğim)
Çok boş yaparsam kusura bakmayın kafamda soru kalmasın istiyorum çünkü cidden stresliyim.

Sorularım;
1- 12. sınıfa kadar nasıl çalışmalıyım?
12. sınıfa 6 ay falan var yaz tatili dahil. Bu 6 ayı nasıl verimli geçiririm. Mesela önce TYT matı bitireceğim sonra edebiyat fakan derken bu süreyi nasıl değerlendirmeliyim. Ayrıca kendi sınavlarımda var ikisini aynı anda nasıl götüreceğim?

2- nasıl çalışılır?
Mesela ilk soruda da dediğim gibi önce matematiği bitirip edebiyatamı geçmeli yoksa ikisini aynı anda mı götürmeliyim? Günde kaç soru/test/saat çözmeli/çalışmalıyım?

3- TYT'yi unutmak:
12. sınıfa geçtiğimde TYT'i tekrar falan mı etmem gerekiyor? Ben unuturum diye çok korkuyorum.

4- tüm hayatım ders mi olacak?
Hedefim öyle 3 haneli sıralama falan değil. Daha nereyi bile istediğimi bilmiyorum gerçekten kötü bir durumdayım. Ama ders çalışıp aynı zamanda bilgisayarda oynamak istiyorum. Eve 16'da gelip geceye kadar ders mi çalışacağım yoksa belli bir hedefi bitirip sonra oyun oynayabilir miyim? (abartmadan)

Son olarak, sizin sınav senenizde en büyük hatanız/pişmanlığınız neydi?

Tüm hayatının ders olmasına gerek yok bence tadında olsa yeter ama çalışmazsan o beğenmediğin asgari ücret için bile çok rakibin olacak ve kolay işçi bulan işverenler de işçilerden sürekli daha fazlasını isteyecek. Asgari ücretli işe girerken bile yarışa girer gibi 20, 30 kişi çağırılıp 29 tanenizi almayacaklar. Arz talep. Eğitimin yanında en az 2 dil öğrenmenizi öneririm. O çalışmaylada günde 1 saat oyun için ayrılabilir diye düşünüyorum, sizin programınıza göre değişir tabii.

Sana benzer bir lise dönemim vardı. Bir abin olarak birkaç şey diyeyim. Öncelikle mezuna kalma durumu yaşadım. Yani 12. sınıf bittikten sonra bir sene boş bir şekilde evde durdum ve ders çalışarak sınavı kazandım. 12. sınıftayken çok ders çalıştığımı söyleyemem. Genelde oyun oynar internette gezerdim ve zamanımı boşa harcadım. Kötü bir öğrenci de değildim bu arada. Sadece isteksizdim ve oyun oynamayı senin gibi seviyordum. Sana tecrübeme dayanarak şunları diyebilirim:

1-Şimdiden kendine bir üniversite ve bölüm seç. Bölümleri çok araştır. Hangi üniversite olduğu bazen hiç işe yaramıyor çünkü. İnsanların seni yönlendirmesine izin verme. Ben elektrik-elektronik mühendisliği okudum. Bu bölümü biraz öneri üzerine araştırıp yazdım. Bana kalsa ben başka bölüm bile seçebilirdim. Mesela bilgisayar veya yazılım seçerdim. Ama şu an yazılım-elektronik ağırlıklı çalıştığım için çok da okumama gerek kalmadı. Seveceğini gerçekten düşündüğün bölümü yaz. Hayatın boyunca bu mesleği yapacaksın. Dönüşü var ama çok zorlar bu yüzden tekrar söylüyorum. Şimdiden kendine bölüm seç üniversite değil.
Seçtikten sonra bu üniversitenin o bölümü kaç puan ile alıyor, kaç net ile kazanılıyor onları kesinlikle araştırıp kendine hedef belirlemen lazım.

2- TYT ve AYT için konu başlıklarını içeren büyük bir kağıt hazırla ve duvara as. Bu sayede sürekli konu başlıklarını araştırmama gerek kalmaz.

3- TYT ve AYT için kendine ay ay çalışma takvimi hazırla. Mesela TYT matematik şu ayda bitecek gibi bir hedefin olsun.

4-TYT ve AYT'de konular farklı bile dursa ortak konular vardı diye hatırlıyorum. Yani birine çalışırken diğerine hiç çalışmamış olma durumun yok. Özellikle matematik için çok geçerli.

5-eğer öyle ahım şahım bir öğrenci değilsen AYT kısmında çalışmak için biyoloji, kimya ve fizik arasından bir ders seçebilirsin. Mesela ben fizikte iyi bir öğrenci değildim. Biyolojim de eh derdim. Ama kimya çalışmak çok keyifliydi benim için. Kimya dersine AYT kısmında ağırlık verdim mesela. Neredeyse full çekecektim kimyada. Ama fizikte ve biyolojide 3-4 soru anca yapmışımdır. Çok zorlanacağıma iyi yapabildiğim bir dersi seçtim anlayacağın.

5-ucunda ölüm yok zamanında bayağı var. Rahat ol. Kütüphaneye çok gidip çalıştım. Bu sayede ders çalışan insanları gördükçe daha da heveslendim.

Bunlar haricinde oyun oyna tabii. Ama ders süren oyun süresinden daha fazla olmalı. Bazen fedakarlık yapmak gerekir. Yapamayacaksan ileride daha çok fedakarlık yaparak hayatını toparlaman gerekecek. Tecrübe ile sabit.

Üniversitede çok daha rahata ereceksin bu arada. Birçok insanın en rahat dönemi üniversitedir.

Sana benzer bir lise dönemim vardı. Bir abin olarak birkaç şey diyeyim. Öncelikle mezuna kalma durumu yaşadım. Yani 12. sınıf bittikten sonra bir sene boş bir şekilde evde durdum ve ders çalışarak sınavı kazandım. 12. sınıftayken çok ders çalıştığımı söyleyemem. Genelde oyun oynar internette gezerdim ve zamanımı boşa harcadım. Kötü bir öğrenci de değildim bu arada. Sadece isteksizdim ve oyun oynamayı senin gibi seviyordum. Sana tecrübeme dayanarak şunları diyebilirim:

1-Şimdiden kendine bir üniversite ve bölüm seç. Bölümleri çok araştır. Hangi üniversite olduğu bazen hiç işe yaramıyor çünkü. İnsanların seni yönlendirmesine izin verme. Ben elektrik-elektronik mühendisliği okudum. Bu bölümü biraz öneri üzerine araştırıp yazdım. Bana kalsa ben başka bölüm bile seçebilirdim. Mesela bilgisayar veya yazılım seçerdim. Ama şu an yazılım-elektronik ağırlıklı çalıştığım için çok da okumama gerek kalmadı. Seveceğini gerçekten düşündüğün bölümü yaz. Hayatın boyunca bu mesleği yapacaksın. Dönüşü var ama çok zorlar bu yüzden tekrar söylüyorum. Şimdiden kendine bölüm seç üniversite değil.
Seçtikten sonra bu üniversitenin o bölümü kaç puan ile alıyor, kaç net ile kazanılıyor onları kesinlikle araştırıp kendine hedef belirlemen lazım.

2- TYT ve AYT için konu başlıklarını içeren büyük bir kağıt hazırla ve duvara as. Bu sayede sürekli konu başlıklarını araştırmama gerek kalmaz.

3- TYT ve AYT için kendine ay ay çalışma takvimi hazırla. Mesela TYT matematik şu ayda bitecek gibi bir hedefin olsun.

4-TYT ve AYT'de konular farklı bile dursa ortak konular vardı diye hatırlıyorum. Yani birine çalışırken diğerine hiç çalışmamış olma durumun yok. Özellikle matematik için çok geçerli.

5-eğer öyle ahım şahım bir öğrenci değilsen AYT kısmında çalışmak için biyoloji, kimya ve fizik arasından bir ders seçebilirsin. Mesela ben fizikte iyi bir öğrenci değildim. Biyolojim de eh derdim. Ama kimya çalışmak çok keyifliydi benim için. Kimya dersine AYT kısmında ağırlık verdim mesela. Neredeyse full çekecektim kimyada. Ama fizikte ve biyolojide 3-4 soru anca yapmışımdır. Çok zorlanacağıma iyi yapabildiğim bir dersi seçtim anlayacağın.

5-ucunda ölüm yok zamanında bayağı var. Rahat ol. Kütüphaneye çok gidip çalıştım. Bu sayede ders çalışan insanları gördükçe daha da heveslendim.

Bunlar haricinde oyun oyna tabii. Ama ders süren oyun süresinden daha fazla olmalı. Bazen fedakarlık yapmak gerekir. Yapamayacaksan ileride daha çok fedakarlık yaparak hayatını toparlaman gerekecek. Tecrübe ile sabit.

Üniversitede çok daha rahata ereceksin bu arada. Birçok insanın en rahat dönemi üniversitedir.
Öncelikle cevabın için teşekkür ederim.
Ama hala ders çalışırken hedefim ne olmalı bilmiyorum mesela; bugün tam 100 soru çözücem! Veya bugün 2 konu bitirip bunların YouTube'dan videosunu izleyeceğim gibi. Bunu neye göre ayarlamalıyım ki.

Ve mesela ben şuan acilin ilacı matematik çözüyorum (tyt) bu kitap bitince edebiyata mı geçmeliyim yoksa daha zor bi kaynak ile matematiğimi geliştirmeye devammı etmeliyim?

Öncelikle cevabın için teşekkür ederim.
Ama hala ders çalışırken hedefim ne olmalı bilmiyorum mesela; bugün tam 100 soru çözeceğim! Veya bugün 2 konu bitirip bunların YouTube'dan videosunu izleyeceğim gibi. Bunu neye göre ayarlamalıyım ki.

Ve mesela ben şu an acilin ilacı matematik çözüyorum (TYT) bu kitap bitince edebiyata mı geçmeliyim yoksa daha zor bir kaynak ile matematiğimi geliştirmeye devammı etmeliyim?

Soru dediğin şey konuyu pekiştirmen için yapman gereken şeyler sadece. Ne kadar soru çözersen tabii ki o kadar anlayacaksın konuları. Hatta o çözdüğün sorulardan biri benzer şekilde karşına gelecek. Hocalar gökten soru indirmiyor sonuçta.
Dediklerimi tekrar oku. Konu konu tüm dersleri AYT-TYT olarak ayır. Sonra yavaş yavaş kendin ne yapman gerekecek belirlersin. Bunu sana ben anlatamam senin fark edip bir şeyler yapman gerek.

Sorularım;
1- 12. sınıfa kadar nasıl çalışmalıyım?
12. sınıfa 6 ay falan var yaz tatili dahil. Bu 6 ayı nasıl verimli geçiririm. Mesela önce TYT matı bitireceğim sonra edebiyat falan derken bu süreyi nasıl değerlendirmeliyim. Ayrıca kendi sınavlarımda var ikisini aynı anda nasıl götüreceğim?
Mevcut temelinize bağlı. Tamam kötüsünüz ama ne derece kötü. Birkaç tane orta seviye deneme çözün. Kaç net yaptığınızı görün, eksiklerinizin ve bildiklerinizin listesini çıkarın. İlk adım bu olsun ve olmalı da.

İlk etap olarak 11. sınıfın derslerine çok sıkı sarılın. Sayısallar için önemli sene 11. senedir bana göre. Kalan boş vakitlerinizde TYT çalışın. Türkçe ve matematiğe ağırlık verin TYT çalışırken. Yazın boş vaktinizde TYT Türkçe ve matematiği halletmeye çalışın. Fen bekleyebilir.
2- nasıl çalışılır?
Mesela ilk soruda da dediğim gibi önce matematiği bitirip edebiyatamı geçmeli yoksa ikisini aynı anda mı götürmeliyim? Günde kaç soru/test/saat çözmeli/çalışmalıyım?
Birini bitirip sonra diğerine geçerseniz o iş yaş olur. Hem, bildiklerinizi de unutursunuz. Aynı anda götürmelisiniz. Soru sayısı ile veya süre ile kısıtlamayın. Yeri gelir hiç soru çözmezsiniz, yeri gelir bütün gün soru çözersiniz. Bu işler böyle. Ayrıca derse göre de değişir. Ezber bir derste gidip ezber yapacaksınız. Matematikte ise bol soru çözümü lazım.
3- TYT'yi unutmak:
12. sınıfa geçtiğimde TYT'i tekrar falan mı etmem gerekiyor? Ben unuturum diye çok korkuyorum.
İlla ki unutuluyor ama önceki çalıştıklarınız boşa gidecek manasına gelmiyor. Konu tekrarı, soru çözümü ve denemelerle hatırlamaya çalışacaksınız.
4- tüm hayatım ders mi olacak?
Hedefim öyle 3 haneli sıralama falan değil. Daha nereyi bile istediğimi bilmiyorum gerçekten kötü bir durumdayım. Ama ders çalışıp aynı zamanda bilgisayarda oynamak istiyorum. Eve 16'da gelip geceye kadar ders mi çalışacağım yoksa belli bir hedefi bitirip sonra oyun oynayabilir miyim? (abartmadan)
Kendinizi küçük görmeyin. Düşündüğünüzden daha iyisini yapmak sizin elinizde. Hem mezuna kalmak da bir seçenek. Ders çalışırken sıkılma konusunda şimdiden tasalanmayın. Bütün hayatınız niye ders olsun? İradenize sahip olabiliyorsanız oyun da oynarsınız ders de çalışırsınız. Tamamen size bağlı. Ama sonuçta şu aşamada temeliniz kötü iken ve süre de kısıtlı iken ne kadar çok ders çalışırsanız o kadar iyi. Fakat 7/24 ders bile çalışsanız bu bir geçici süreç. Unutmayın, YKS sınavına kadar çalışacaksınız. Ölene kadar YKS'ye hazırlanmayacaksınız.
Son olarak, sizin sınav senenizde en büyük hatanız/pişmanlığınız neydi?
Potansiyelimin gerisinde kalmak olabilir.

Ama hala ders çalışırken hedefim ne olmalı bilmiyorum mesela; bugün tam 100 soru çözücem! Veya bugün 2 konu bitirip bunların YouTube'dan videosunu izleyeceğim gibi. Bunu neye göre ayarlamalıyım ki.
O günkü durumunuza ve eksiğinize göre ayarlayacaksınız. Bunun cevabını yukarıda verdim aslında. Biraz da zamanla tecrübe edinilecek bir şey. Örneğin okulda o gün Biyoloji ve Türkçe gördüyseniz evde de Matematik çalışın ki sayısal ve sözel birbirini dengelesin. Soru çözmeye ihtiyacınız varsa çözersiniz yoksa konu anlatımı dinlersiniz. Her gün istisnasız 100 soru çözmek size bir şey getirmeyecek.
Ve mesela ben şuan acilin ilacı matematik çözüyorum (tyt) bu kitap bitince edebiyata mı geçmeliyim yoksa daha zor bi kaynak ile matematiğimi geliştirmeye devammı etmeliyim?
Aynı anda yürütmelisiniz. Özellikle Matematik için soru çözmek bitmez. Seviyenize uygun bir kitaptan başlayın. Zamanla seviyesi yüksek kitaplar alın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı