Hayatın garipliği

Mükemmel bir tasarım varsa şu kusurlar neden var?
Apandisit: Neredeyse hiçbir işlevi yok, buna rağmen patlayıp insanı öldürebiliyor.
Göz: Kör noktası var, miyop-astigmat gibi sorunlara yatkın. Müthiş mi gerçekten?
Boğaz: Yemek ve nefes borusu aynı yerde, boğulma riski yaratıyor. Mükemmel tasarımda bu hata olur mu?
Omurga: Dört ayaklı atalardan evrimleştiğimiz için sırt ağrılarına yatkınız.
Bunlar sadece birkaç örnek. Mükemmel bir tanrı, bu kadar bariz tasarım hataları yapar mıydı?
Ayrıca kimse "patlama sonucu oluştu" demiyor. Big Bang, evrenin genişlemesini açıklar, biyolojiyi değil. Canlıların oluşumunu açıklayan evrim gibi bir gerçek var. Milyonlarca yıllık doğal seçilim sürecinde, işe yarayan sistemler kaldı, işe yaramayanlar elendi.
Göz, beyin, sinir sistemi bir anda oluşmadı. Basit ışık algılayıcı hücrelerden, aşamalı olarak gelişti.
Evrim sürecinde avantaj sağlayan değişimler birikti, böylece adaptasyon yeteneğimiz gelişti.
Bu süreç kanıtlarla desteklenmiş bir bilimsel gerçek. "Patlama oldu, insan çıktı" gibi cahilce bir bakış açısıyla anlamak mümkün değil.
Ve "Ben Müslümanım ve kaygı yaşamıyorum" diyerek inancını haklı çıkardığını sanıyorsun. İnanç kişisel bir duygu, gerçekleri değiştirmez.
Senin yaptığın şey, duygusal bir argüman kullanarak bilimi reddetmeye çalışmak. Ama bilim duygularla değil, kanıtlarla çalışır.
İnsan vücudu mükemmel değil, evrimin sonucunda hayatta kalmaya yeterli olacak kadar iyi. Evrim de kanıtlarla desteklenen bir gerçek.
"Patlama oldu, insan çıktı" gibi cahilce ifadeler bilimsel gerçekleri çarpıtmak demek.

Sana önerim: Bilim oku, araştır, düşün. Yoksa saçma sapan "Allah var çünkü gözüm var" diyecek kadar komik duruma düşersin.

Önerin umrumda değil, öncelikle onu söyleyeyim, Patlama oldu, insanlık çıktı gibisinden bir söz kullanmadım, Her şey sadece kendi kendine bir patlama ile mi başladı cidden? demek istedim, boğaz boğulma riski oluşturuyor gibisinden bir örnek ciddi anlamda komik, adım atma dostum, düşersin ayağın kayar, araba sürme, kaza yaparsın, yazı yazma, yazarken telefona dalar gideceğin yere giderken dikkatsizlikten ayağın bir şeye takılır düşer ölürsün, her şeyde risk var ve bu riskler mükemmeliyeti değiştirmiyor, dünyanın ekosistemide mükemmel fakat yanardağ patlaması sonucu ortaya depremler çıkabiliyor, o zaman dünyanın kendi dengeside mükemmel değil, riskler gerçekleri değiştirmiyor, kısaca sen de çarpıtıyorsun söylediklerimi, özellikle " "ben" müslümanım" ifadesini kullandım ki, müslüman olmayan birine de hitap edebileyim, ama nedense sen yaratıcı kısmına değil müslüman kısmına takıldın dostum, senin atan maymun olabilir, fakat ben bu yöne inanmıyorum, sen lütfen git ve ölünce ne olacak diye hayatı sorgulamaya devam et, ve tüm bu galaksinin bir patlama sonucu oluştuğunu, kendi kendine patladığını, tüm bu düzenin kendi kendine kurulduğuna inanmaya devam et, umurumda değil, ama burada gelipte sırf yazıda müslüman kelimesini geçirdiğim için cahil falan muamelesi çekme, ve hayır o yazıyla inancımı haklı çıkardığım gibi bir şey ifade etmeye çalışmıyorum, inan inanma, gram umurumda değil, sadece kendi fikrimi belirtiyorum, ve sen dostum, islam ile alakalı bir şey geçtiği için laf vurmuşsunda vurmuşsun, en azından daha kibar bir dilde yazsaydın.

"Patlama oldu, insanlık çıktı" diye bir ifade kullanmamış olsan da evrenin başlangıcını çarpıtıyorsun. Big bang, evrenin genişlemesiyle ilgili bir modeldir. Biyolojiyi açıklamaz. Big bang evrenin başlangıcı olabilir ama her şey patlamayla olmadı, evrende gördüğümüz neredeyse her şeyin hangi süreçlerden geçerek nasıl oluştuğuna dair bilimsel deliller var. Yani sorduğun “her şey patlamayla mı oldu?” sorusu bile bilimsel konuları anlamadığını gösteriyor.

Ayrıca “her şey kendi kendine mi oldu?” sorusu, cehaletten kaynaklanan bir yanlış anlama. Evrim süreci doğa yasalarına ve bilimsel mekanizmalara dayanır. Burada “kendi kendine” değil, neden-sonuç ilişkisiyle gelişmiş olaylardan bahsediyoruz.

Senin verdiğin "Adım atarsan düşersin, araba sürersen kaza yaparsın" gibi örnekler tamamen saçma. Çünkü bunlar riskli tercihler, ama sen boğazını yemek yerken kullanıyorsun ve boğazın yemek ve soluk borusunun aynı yerde olması TASARIM HATASI.

Eğer gerçekten mükemmel bir tasarım olsaydı yemek borusu ile nefes borusu aynı yerden geçmezdi. İnsanlar yemek yerken boğulmazdı. Bebekler süt içerken yanlışlıkla nefes borularına kaçırıp ölmezdi.
Senin verdiğin örnekler iradeye bağlı şeyler (araba sürmek, yolda yürümek vs.). Ama vücut tasarımı bir tercih değil, zorunluluk. Bunu anlamayacak kadar mı bilimden uzaksın?

Riskler mükemmeliyeti değiştirmez diyorsun ama mükemmelliğin ne olduğundan haberin yok. Mükemmellik, hata içermeyen, en ideal tasarım demektir. Ama:
Yanlış bağlanmış sinirler var. (Ses tellerimizi kontrol eden sinir, gereksiz yere kalp çevresinden dolaşıyor. Evrimden başka açıklaması yok.)
Gözün kör noktası var.
Sırt ağrısı, fıtık gibi sorunlara yol açan bir omurgamız var.
Apandisit patlayabiliyor, bademcikler iltihaplanıp alınabiliyor.
Bunlar mükemmel bir tasarımda olmaması gereken şeyler. Bütün bunları görmezden gelip "risk var ama mükemmel" demek tam bir çelişki.

"Senin atan maymun olabilir, ben buna inanmıyorum." demişsin. Öncelikle maymun değil, ortak atadan geliyoruz.
Ayrıca inanmaman, gerçeği değiştirmez. Sen "Dünya düz, inanıyorum" desen Dünya düz olmuyor. Gerçekler senin inancına göre şekillenmiyor yani. Evrim, kanıtlarla desteklenen bir bilimsel gerçek. Eğer bu gerçeği kabul etmek yerine “ben inanmıyorum” diyorsan, bu senin sorunun, ama bilimsel bir tartışmada bu lafın hiçbir değeri yok.

"Sen lütfen git ve ölünce ne olacak diye hayatı sorgulamaya devam et." demişsin. Bu tam bir kaçış cümlesi. Bilimsel argümanlara cevap veremeyince kişisel saldırıya geçme.
Ben sana burada kanıtlarla konuşuyorum. Senin elinde bilimsel bir veri, bir açıklama, bir mantık var mı? Yok. Sadece "Ben böyle düşünüyorum, bana ne." diyorsun. Bu çocukça bir tavır. Argümanlara cevap veremediğin için konuyu dağıtıp, çarpıtıp kişisel sataşmalara giriyorsun.

Aynen öyle dostum, uzatmayalım, argümanım olmadığı için cevap veremiyorum falan anlarsın, iyi günler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…