Hayvanlar ne kadar evrimsel süreç geliştirirse geliştirsinler insanlar gibi bir farkındalığa sahip olacaklarını düşünmüyorum. Belki duymuşsunuzdur ama; Bir kartal ne kadar keskin gözlere sahip olsa da manzaranın tadını çıkartamaz, Bir köpek ne kadar iyi koklasa da kokudan zevk alamaz, başka bir hayvan ne kadar iyi duysa da müzik ile partileyemez.
Veyahut bir kedi 2000. kez yediği mamayı artık yemek istemiyorum demez, bir kuş kanatlarımı artık kullanmak istemiyorum bundan sonra yürüyeceğim demez, bir maymun depresyona girip intihar etmez. Çünkü bu saydıklarım onların tabiatına aykırı olur ki evrim neden kendine ters düşecek şekilde ilerlesin? bu davranışlar kendilerinin doğasına aykırı olurdu. Doğasına karşı aykırı davranabilen tek canlı biziz gibi çünkü bir "irade"ye sahibiz.
Bizi hayvanlar ve diğer canlılardan ayıran bir çizgi veya bir öz var ve bu şeyin doğadan gelmesi saydığım şeylerden ötürü doğal değil. İlahi, doğa dışı, bir güce bağlıyorum. Sizin inanışlarınızı bilmem ama ben yaratıcının" size bir ruh üfledik" derken bunu kastettiğini ve o yüzden yaptıklaımızdan tek sorumlu canlı olduğumuzu düşünüyorum.