Hayvanların iradesi var mı?

Gece gece aklıma bir soru takıldı. Hayvanların iradesi var mıdır? Benim bu konu hakkında iki görüşüm var:
1- İradeleri var bizim gibi ama konuşma dilleri olmadıkları için bizim kadar zeki değiller. Bir düşünün konuşma yetiniz hiç olmasa bir hayvandan farkınız kalır mıydı? Konuşma dili bilmediğiniz için düşüncelerinizde hayli zayıf olurdu.
2- Bizim bebeklikte yaşadığımız durumu yaşıyorlar yani demek istediğim bebekken kendimizi kontrol edemeyip o zamana dair hiçbir anıyı hatırlamıyoruz bir iki anı dışında. Hayvanlarda da bu durum olabilir.
Sizin görüşlerinizi de bilmek isterim.
Elbette var belki insanlarım ki kadar gelişmiş değil ama var. Bir hayvanın otur deyince oturması biel buna bir örnek olabilir. Ya da sevdiği mama gibi kavramlar bunu destekliyor.

1- İradeleri var bizim gibi ama konuşma dilleri olmadıkları için bizim kadar zeki değiller. Bir düşünün konuşma yetiniz hiç olmasa bir hayvandan farkınız kalır mıydı? Konuşma dili bilmediğiniz için düşüncelerinizde hayli zayıf olurdu.

Öncelikle bugün hayvanların da kendi aralarında konuşabildiklerini biliyoruz. İngilizce konuşamasalar da kendi aralrında çıkardıkları sesler vs iletişimleri için yeterli oluyor.

2- Bizim bebeklikte yaşadığımız durumu yaşıyorlar yani demek istediğim bebekken kendimizi kontrol edemeyip o zamana dair hiçbir anıyı hatırlamıyoruz bir iki anı dışında. Hayvanlarda da bu durum olabilir.
Sizin görüşlerinizi de bilmek isterim.

Yeterince zekaya sahip bir hayvan türünün yetişkin hali bir yenilerde doğmuş bir insan bebeğinden daha akıllıdır. Birçok memeli hayvan bebekleri anne karnında kafa ve beyin gelişimini büyük ölçüde tamamlayıp dünyaya gelirler. Bir ceylanın doğduktan birkaç dakika sonra koşmaya ve zıplamaya başlamasının genel sebebi budur. İnsan bebekleri beyin gelişimini büyük ölçüde anne karnının dışında tamamlamak zorundadır. Bu olmasa eğer daha en baştan bebek kafası çok büyüdüğü için annenin karnından çıkamaz ve ölür. Annenin öleceği de garantilidir.
Hem hayvanlardaki iradenin varlığını hayal edebilmeniz için çok basit bir yöntem vardır. Çizgili kaslar grubu. Hayvanın iradesiyle kontrol ettiği çizgili kas grubu (uzuvlardaki kaslar karın kası yüz kası vs.) Hayvanlarda da mevcut. Onlar da yürümek istedikleri zaman yürüyorlar. Yürümek istemediklerinde duruyorlar... Bunlar çizgili kaslarını istekleriyle kontrol ettikleri için mümkün oluyor. Aynı şekilde nefes tutma iç çekme gibi durumları bazı hayvanlarda gözlemleyebiliyorsunuz örnek kediler :) Kedim olduğu için gözlemleme fırsatım çok oldu. Gerçekten iradesi var. Tabii kendine yetecek kadar.

Bir şeyi merak ediyorum bebekken irademiz yokken bir anda ne oluyor da irade kazanıyoruz büyüyünce?

Aslında irademiz bebekken de var sadece o dönemleri büyüdükçe unutuyoruz :) bugün yetişkin biri iki hafta önce olan bir olayı unutabiliyor. Bebekken gelişimini henüz tamamlamamış bir beyinin yaşananları büyük ölçüde unutması akıl almaz değil. Araştırmalar bebeklik anılarının beyine gömüldüğünü insanların onları nadiren hatırladığını gösteriyor. O anları da yaşadık, korkuyu sevinci hissettik ama sadece hatırlamıyoruz çünkü beyin hatırlamaya yönelik değil gelişmeye yönelik çalışıyordu. Yeni nöral bağlantılar yeni bilgiler demektir. Eski bağlantılar üzerine ne kadar çok bağlantı eklerseniz eskisini o kadar geri plana atmış olursunuz. Kullanmadıkça zayıflayan bağlantılar da bir etken olabilir.

İnsanları üst ırk evrenin var oluş sebebi vs gibi görürseniz hayvanlardaki iradeyi anlamanız mümkün olmayacak. İrade insanlara özgü değil ve insanlar evrenin şereflendiricileri de değil. Bunu anlamak diğer hayvanların iradesini dikkate almaya başladığınız nokta olacaktır. Hayvanları iradesiz NPC'ler ya da yaratıcı tarafından kontrol edilen iradesiz varlıklar olarak görüyorsanız işte orası başka.

Evrimsel süreçte insan beyninin büyüğü vs söylenir fakat aslında bunu tetikleyen insanın kendisidir basit olarak bir erkek kaslarını geliştirebilir veya kas çalışmadığında bu gelişim kısıtlı kalabilir bana göre beynin büyümesi ve zihinsel kapasitenin artması insanın zihnine sürekli ve aşırı derecede "antrenman" yapması ile ilgilidir tabii buna evrim deniyor (ilginç) bir uzman dermotolog kıyafet giymemin tabii bu özellikle ve temel olarak cinsel organların kapatılmasıyla ilgili oluyor şöyle diyor "cinsel organları kapatan kıyafetler oradaki koku reseptörlerini uzun vadede yok ediyor" ve yeni doğan nesiller bu koku salgılayan reseptörlere sahip olmuyorlar aslında kendini evrimleştirme kararını verin "insan" oluyor zira kıyafet giymek insanın kendi seçi miydi? (soğuktan korunması gerekiyordu ya da ahlak vs) bana göre insanların kendini hayvanlardan farklı bir konuma koyması ve zihninin farklı biçimde kullanmasıda kendi kararıdır (büyük ölçüde) maymunlar cehennemi filmi vardı ve net olarak bir maymunun insan gibi düşünebilmesi maymunun kararı hatta insana olan "öfkeyle karışık bir tepki" olarak ortaya çıkmıştı.

Bir şeyi merak ediyorum bebekken irademiz yokken bir anda ne oluyor da irade kazanıyoruz büyüyünce?
Kitap: Benlik olgusu, farkındalık ve gelişmişlik düzeyi
Burdan yazımı okuyabilirsiniz. İrade belli aşamalardan geçer, insanoğlu bu konuda yükseklerde olduğu için daha düşük iradeye sahip canlıların iradesini anlaması kolay değildir(zengin doğan birinin fakirliği anlayamaması gibi). Ayrıca insan bebekleri dışarıdaki gelişimlerini tamamladıktan sonra ile farkındalığının farkına varana dek şempanzelerin yetişkinleri ile yaklaşık düzeydedir. Hem unutmayın bizler uzaydan gelmedik, bizler de hayvanız, diğer hayvanlardan en ufak farkımız yok. Bizim için ne geçerliyse diğer hayvalar için de geçerli. Etik ve Ahlak gibi komplike konular bile onlarda da tezahür eder. Bununla ilgili araştırmalar da var. Hatta zamanında bu konu hakında da yazı yazmıştım fakat silindi ne yazık ki.

Kitap: Benlik olgusu, farkındalık ve gelişmişlik düzeyi
Burdan yazımı okuyabilirsiniz. İrade belli aşamalardan geçer, insanoğlu bu konuda yükseklerde olduğu için daha düşük iradeye sahip canlıların iradesini anlaması kolay değildir(zengin doğan birinin fakirliği anlayamaması gibi). Ayrıca insan bebekleri dışarıdaki gelişimlerini tamamladıktan sonra ile farkındalığının farkına varana dek şempanzelerin yetişkinleri ile yaklaşık düzeydedir. Hem unutmayın bizler uzaydan gelmedik, bizler de hayvanız, diğer hayvanlardan en ufak farkımız yok. Bizim için ne geçerliyse diğer hayvalar için de geçerli. Etik ve Ahlak gibi komplike konular bile onlarda da tezahür eder. Bununla ilgili araştırmalar da var. Hatta zamanında bu konu hakında da yazı yazmıştım fakat silindi ne yazık ki.
Darwinin sosyal takdir ve empati üzerine yazdığı bölüm bu konu hakkında açıklayıcı bir takım deneyi içerir.

Çoğu kişi saçma bulacak ama ben hayvanlarında insanlar kadar zekalarının olduğunu ve iradesinin olduğunu düşünüyorum, sadece konuşamıyorlar, yoksa niye yaratılsanlar ki? Allah süs olsun diye yaratmamıştır herhalde.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı