Hazırlık sınıfı okuyan birisi yatay geçiş yapabilir mi?

sShasron

Decapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar bu sene bir üniversitede hazırlık sınıfı okuyacağım fakat gittiğim üniversiteyi beğenmediğim için yatay geçişle başka bir üniversiteye geçmem gerekiyor. Hazırlık sınıfı bittikten sonra yatay geçişle başka bir üniversiteye geçebilir miyim? Detaylı bir şekilde anlatırsanız sevinirim.

YKS puanınla istediğin zaman geçiş yapabilirsin, çok da emin olmamakla birlikte hazırlığı bitirdikten sonra eğer gittiğin üniversite geçiş yaptığın üniversitenin hazırlığını kabul ederse yine ingilizce bir bölüme geçeceksen ilk sınıftan başlayabilirsin, tabii son dediğimi üniversiteyi arayıp sorman daha mantıklı olacaktır.

YKS puanınla istediğin zaman geçiş yapabilirsin, çok da emin olmamakla birlikte hazırlığı bitirdikten sonra eğer gittiğin üniversite geçiş yaptığın üniversitenin hazırlığını kabul ederse yine İngilizce bir bölüme geçeceksen ilk sınıftan başlayabilirsin, tabii son dediğimi üniversiteyi arayıp sorman daha mantıklı olacaktır.

YKS puanım biraz düşük o yüzden başka bir yolu yok mu tekrar YKS'ye girmek gibi mesela.

YKS puanım biraz düşük o yüzden başka bir yolu yok mu tekrar YKS'ye girmek gibi mesela.
Tekrar sınava istediğiniz zaman girebilirsiniz tabii ki. Sadece üniversiteye gittiğiniz ilk yıl OBP'niz kırılır, yanlış hatırlamıyorsam yarısını kırıyorlardı. Bu dediğim olay sadece üniversitenin ilk senesi için geçerli, yerleştikten bir sene sonra sınava girerseniz herhangi bir puan kırılmasıyla karşılaşmazsınız.

Tekrar sınava istediğiniz zaman girebilirsiniz tabii ki. Sadece üniversiteye gittiğiniz ilk yıl OBP'niz kırılır, yanlış hatırlamıyorsam yarısını kırıyorlardı. Bu dediğim olay sadece üniversitenin ilk senesi için geçerli, yerleştikten bir sene sonra sınava girerseniz herhangi bir puan kırılmasıyla karşılaşmazsınız.

Hocam biraz net söyleyeyim bu sene okuduğum üniversite özel bir üniversite ve maddi durum olarak pek iyi değiliz o yüzden geçmeye çalışıyorum, üniversite üzerinde yaptığım puanlarla birlikte yatay geçiş yapmak gibi bir şansım yok yani. Ya bu seneki YKS puanimla yatay geçiş yapabilirim ya da tekrar YKS'ye girip o puanla geçiş yapabilirim, doğru anladım değil mi?

Hocam biraz net söyleyeyim bu sene okuduğum üniversite özel bir üniversite ve maddi durum olarak pek iyi değiliz o yüzden geçmeye çalışıyorum, üniversite üzerinde yaptığım puanlarla birlikte yatay geçiş yapmak gibi bir şansım yok yani. Ya bu seneki YKS puanimla yatay geçiş yapabilirim ya da tekrar YKS'ye girip o puanla geçiş yapabilirim, doğru anladım değil mi?
Bunun dışında not ortalamasıyla da geçiş yapabilirsiniz ama şu an hazırlık okuduğunuz için bu sene mümkün olmuyor diye biliyorum, çünkü hazırlıkta henüz not ortalamanız bile olmuyor, zaten sadece ingilizce eğitim alıyorsunuz. Eğer seneye not ortalamanız belirli bir seviyenin üzerinde olursa devlet üniversitelerine başvurup geçiş yapabilirsiniz. Bu başvurular sanırım 2 dönem içinde de oluyor, yani hem ara tatilde hem de sene bitişinde şansınızı deneyebilirsiniz. Bu dediğim yöntemde ya aynı bölüme yerleşeceksiniz, ya da çok ortak dersleriniz olan bir bölüme yerleşeceksiniz. Bunun dışında bazı istisnalar dışında puanınızın çok üstünde üniversitelere başvurmayın, aslında başvurun şansınızı deneyin ama pek bir ümit bağlamayın. Genelde puanınızın çevresindeki üniversitelerden kabul alma şansınız çok yüksek. Mesela 100 bin sıralama yaptınız, başvuracağınız okullar 80-100 bin bandındaki okulların olması daha mantıklı olacaktır. Ama tabii ki dilediğiniz okullara başvurmakta özgürsünüz, kısıtlamanız yok. Not ortalamanıza önem göstermeniz gerekir bu şekilde geçiş yapmayı denerseniz.

Bunun dışında not ortalamasıyla da geçiş yapabilirsiniz ama şu an hazırlık okuduğunuz için bu sene mümkün olmuyor diye biliyorum, çünkü hazırlıkta henüz not ortalamanız bile olmuyor, zaten sadece İngilizce eğitim alıyorsunuz. Eğer seneye not ortalamanız belirli bir seviyenin üzerinde olursa devlet üniversitelerine başvurup geçiş yapabilirsiniz. Bu başvurular sanırım 2 dönem içinde de oluyor, yani hem ara tatilde hem de sene bitişinde şansınızı deneyebilirsiniz. Bu dediğim yöntemde ya aynı bölüme yerleşeceksiniz, ya da çok ortak dersleriniz olan bir bölüme yerleşeceksiniz. Bunun dışında bazı istisnalar dışında puanınızın çok üstünde üniversitelere başvurmayın, aslında başvurun şansınızı deneyin ama pek bir ümit bağlamayın. Genelde puanınızın çevresindeki üniversitelerden kabul alma şansınız çok yüksek. Mesela 100 bin sıralama yaptınız, başvuracağınız okullar 80-100 bin bandındaki okulların olması daha mantıklı olacaktır. Ama tabii ki dilediğiniz okullara başvurmakta özgürsünüz, kısıtlamanız yok. Not ortalamanıza önem göstermeniz gerekir bu şekilde geçiş yapmayı denerseniz.

Tamamdır teşekkürler.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı