HD 6970 görüntü vermiyor

Jagienka111

Femtopat
Merhabalar. Yaklaşık 5 yıl önce topladığım bir bilgisayarım var. M350 anakart, AMD 1500X işlemci 16 GB tek RAM ve yine AMD'nin Radeon HD serisinden 6970 ekran kartım vardı. Maalesef son yıllarda çok fazla şehir değiştirmek zorunda kaldım, sanırım bundan ötürü her ne kadar muhafaza etmeye çalışsam da ekran kartımda bazı sorunlar oluşmaya başladı.
Öncelikle belirteyim, bilgisayardan çok anlamam ama parçalarını biliyorum. Kasayı dediğim gibi kendim topladım ve uzunca yollar sorunsuz kullandım. Hayatımda hiç overclock yapmadım ve parçaların hepsi orijinaldi ve driverlerı en güncel halindeydi. Hiç ısınma sorunu yaşamadım.

Sorunum şu şekilde başladı;
Çok nadiren de olsa misal oyun oynarken ya da internette gezinirken birden ekran gitmeye başladı. Kablolarıyla biraz oynayıp iyice yuvalara oturduğundan emin olduktan sonra tekrar başlattığımda sorun çözülüyordu. En son 6 ay kadar önce ilk ciddi problemimi yaşadım ve yine bilgisayar açıkken dizim kasaya çarptı ve tak diye tekrar gitti. Bilgisayar normal şekilde çalışıyor, ekran kartı fanı dönüyor ve ısınmaya devam ediyor fakat ekranda sinyal yok hatası alıyordum. Her neyse; bilgisayarcıya baktırdık, bağlantı noktalarında tutarsızlık var dedi, ekran kartını çıkarıp, iyice aklayıp, paklayıp yuvasına geri oturttu, vidaları iyice sıktırdı. Sorunu çözdük tabii aradan 2 hafta geçmeden tekrar arıza yaptı. Bu sefer de ekran kartından güç kaynağına giden kasanın içindeki tüm kabloları yenilettik. Bir de ne alakası olduğunu anlamadım fakat RAM girişini 1. slottan 4. slota aktardı (Tek slot 16 GB RAM kullanıyorum.). Sorun çözülmüştü ve düne kadar hiçbir sorun yaşamadım. 2 gün evvel tekrar taşınmak durumunda kaldım, özene bezene köpüklerle patpatlarla sardığım bilgisayarımı kurduktan sonra güç düğmesine basmamla birlikte açılışta anakartta VGA ışığı yanmaya başladı. CPU, RAM vs. sıra sıra atlıyor, sonra ışık VGA'da takılı kalıyor. Ben yine kablolarda bir sorun vardır veya ekran kartı yerinden oynamıştır diye bir bilgisayarcıya gösterdim, bana ekran kartın çöp olmuş dedi. Mutlaka bilgisayarcı benden daha iyi bilecektir fakat benim pek aklıma yatmadı. Daha önce sorunun tıpatıp %100 aynısını yaşamış olmama rağmen çözüme kavuşturmuştuk, eğer ekran kartım son demlerini yaşıyorsa ve vefat ettiyse bunu nasıl anlayabilirim?
Dünden beri internette bakmadığım okumadığım şey kalmadı. Silgiyle anakartın ve RAM'lerin uçlarını silmekten fanlarda biriken tozu almak ve yalama yapan birkaç vidayı değiştirmeye kadar her şeyi denedim. Bilgisayarcıya kasayı gösterdiğimde en son tak çıkar yaparken RAM'leri tam oturtamadığımı söyledi, kısa devre yapmış olabilir dedi. Kısa devre ekran kartına zarar vermiş olabilir mi?
NOT: Başka bir ekran kartıyla deneme yaptım masaüstü geliyor fakat ekran kartı olmadan anakarttan görüntü alamıyorum.
Ekran kartım hayli eski biliyorum, bir süredir sistemimi yeniletmeyi düşünüyordum fakat artan kur oranları dolayısıyla arşa çıkan fiyatlara pek cesaret edemedim. Her neyse çok uzattığımı farkındayım.
Özetle iki sorum olacak
1- Ekran kartımın arızalanmış olma ihtimali nedir, yukarıda anlattıklarıma ek olarak yeni ekran kartı almadan veya var olanı çöpe atmadan şu yöntemleri de dene diyebileceğiniz şeyler var mı?
2- Eğer yeni ekran kartı almam gerekirse eskisini bir şekilde değerlendiremez miyim?
3- Hem şu anki AMD Ryzen 1500X hem de ileride eğer yükseltebilirsem Ryzen 3600X almak istiyorum. Bu iki işlemciye de uyan, islemciyi zorlamayacak aynı zamanda da çok alt segmentte bir şey olmayacak bir ekran kartı önerebilir misiniz? Ben GTX 1660 veya RX 580 düşünüyorum. Eğer yeniletmem gerekirse bu ekran kartları gelecekte işimi görür mü? Yoksa vermişken 300-500 fazla ver de şunu al veya daha ucuza benzer performansı veren şu ekran kartı var gibi önerileriniz varsa lütfen eksik etmeyin.
Uzunca olan bu yazımı okuyan ve de yardımcı olan herkese şimdiden teşekkür ediyorum. Iyi forumlar, sağlıkla kalın.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı