HD7790 Isınma Sorunu

Manuka

Hectopat
İki gün önce Asus HD7790 DirectCu II aldım, kullandığım sisteme taktım. Bütün chipset, usb 3.0, ekran kartı, ethernet driverlarının en güncellerini yükledim. Ardından gpu tweak programını yükledim, dereceleri kontrol etmek ve o.c için.

Ne göreyim ekran kartı sıcaklığı hep 50-60 derece civarında dolanıyor, halbu ki yaptığım tek şey internette gezmek. Sonrasında call of duty black ops yüklüydü. Ona girdim 5 dk. civarı oyundan çıkar çıkmaz hemen derecelere baktım 70-80 derece civarıydı.:mad:

İki kere format attım, en güncel driverleri yükledim. Hiçbir değişiklik yok. Birde kasamda işlemci ve ekran kartı dışında çalışan hiçbir fan yok. Ama denemek amaçlı kasanın yan kapağına bir fan taktım ve üste bir egzos fanı taktım.

Yandaki kasa fanı direkt olarak en yüksek devirde ekran kartına üflemesine rağmen, ancak en düşük 50 dereceyi gördüm. Eski kartım 4650 bile o küçücük fanıyla ve vasat soğutmasıyla hiç kasa fanı gerektirmeden stabil çalışıyordu.

Şu an ekran kartını 950Mhz gpu ve 6000 Mhz bellek olarak en düşük ayarlarda çalıştırıyorum. Ekranım lg full hd ve 1080p 75Hz ayarında çalıştırıyorum. Acaba kasanın yanına, önüne, altına emiş fanları ve arkasına, üstüne egsoz fanları takarsam bir şey fark eder mi ?

Dediğim gibi 120mm fan full devirde ekran kartının tam üstüne üflemesine rağmen çok fazla değişiklik olmadı. Arızalımıdır ne yapmam gerekiyor şimdi ?

Sistemim,

• MSI B85M-G43 Anakart
  • Intel Pentium G3220
  • 4 gb Elixir Ram 1333Mhz
  • Calibre 500Watt Güç kaynağı
  • 1tb Seagate Hdd 7200Rpm
  • Full HD Lg Monitör

Son düzenleyen: Moderatör:
Aida64 ve gpuz ile baktım değerlerler aynı. Az önce ilginç birşey oldu. Ekran kartının driverini bir kez daha kaldırdıp tekrar yükledim. 5-10 dakika sonra, sıcaklıgın 42-43 derecede seyrettigini gözlemledim.

Tabi hemen sevindim driverdaymış sorun diye. Sonra biraz daha bilgisayarın başında hiçbir şey yapmadan sıcaklıkları izledim. Baktım bir anda hiçbir şey yapmasam dahi sıcaklık 44-47-50-55 diye hızlıca yükseliyor.

Bende sinirlendim hemen youtube' a girdim. Birşeyler izledim, aynı zamanda fareyi hareket ettiriyordum. Bir anda önce fare donmaya başladı, sonra sistem kilitlendi. Videodaki ses ve görüntü takılı kaldı. Reset attım. Açtıgımda sıcaklık 45 derece civarıydı. Şu an 48 civarında geziniyor. Kırk yılda bir ekran kartı değiştiririm ondada başıma gelmeyen kalmaz zaten.:(

- - - Güncellendi - - -

Tekrar son kez format attım amd' nin sitesinden en güncel sürücüyü indirdim. Formattan sonra tüm driverları kurdum. Şu an nasıl olduysa ısınma problemi kalmadı 30-35 derece arasında seyrediyor. Denemek amaçlı 15-20dk c.o.d black ops full ayarlarda 1080p oynadım. Ekran kartı en fazla 60 dereceyi gördü. Oyundan çıkınca 5-10dk içinde, 30-35 derece civarına indi. Ancak sistemim ekran kartı ısınmadıgı halde, ara sıra durduk yerde kilitlenip kalıyor.( cpu sıcaklgı normal) Resetlersem ancak kendine geliyor, acaba ramlerde mi birşey var ?

- - - Güncellendi - - -

Bios update yaptım. Driverları silip tekrar yükledim. Şu an kasma kilitlenme yok fakat, diken üstündeyim hala bir sorun çıkacak diye. Çok uğraştırdı bu kart beni.:mad:

v6r0j.jpg

Bu gün windows 8.1 kurdum. Sistem açılır açılmaz dondu 5-6 kere reset attım. Sonunda tekrar mecburen windows 7 64bit yükledim. Windows 7 kurduktan hemen sonra, sistem 3-4 kere kilitlendi kaldı. Resetleyerek ancak eski haline geldi. Tüm driverleri yükledikten sonra bir daha donma yaşamadım. İlginç birşey keşfettim. Ekran kartı ile birlikte diğer tüm driverleri kurduktan sonra, ekran kartı sıcaklıgı 30-36 derece arasında seyrediyor. Fakat tüm programları kurduktan sonra (firefox, skype...) ekran kartı sıcaklığı 40-47 derece arası seyrediyor.

Bunun üzerine tüm programları sırasıyla test ettim. Sonuç olarak sorumlusunun skype olduğunu gördüm. Skype' da görüntülü aramayı sonlandırınca, 49-50 derece olan ekran kartı sıcaklığı 40-45 dereceye kadar düştü. Ardından crysis 3 yükledim ortanın biraz altında ayarlarda, 1080p çözünürlükte uzun süre sıcaklık açısından hiçbir sorun yaşamadan oynadım. Oyundan çıkınca hemen sıcaklıklara baktım 55 derece civarıydı. Açıkçası skype görüntülü aramanın ekran kartını 50 dereceye kadar çıkarması çok ilginç.

Şu an sistemim stabil çalışıyor. Beş saattir hiç donma ve reset atma döngüsüne maruz kalmadım. Kasmada yok sistemde. Fakat crysis 3' de patlamalarda ve detayı bol olan bölümlerde ani fps düşmeleri yaşıyorum. Bu arada oyun orjinal degil. Raporlarımı gönderiyorum. FileSwap.com : Report.htm download free

İlk kez kurulan bir sistem durup dururken kilitleniyorsa ya da ölümün mavi ekranını (blue screen of death :D) veriyorsa üç sebep sayabilirim;
1- Kullanıcı ya da sistem tarafından yüklenen sürücülerde sıkıntı olabilir.
2- Kurulan işletim sisteminin dosyalarında sıkıntı olabilir, orijinal olup olmaması kontrol edilmeli. (Sistem dosyalarının, sistemin orijinal olup olmaması önemli değil.)
3- Ekran kartınızın çok ısındığını belirtmişsiniz, ben 95 dereceyi görüyorum AMD HD 7690M XT ile, kaldıramayacağı bir seviyeye gelirse voltaj düşürüp dayanamazsa kapanacağını biliyorum. (En azından işlemcide voltaj düşürüyor. :D) Yine de ekran kartınızda sıkıntı olabilir, belki. :D

Minidump klasöründeki DMP dosyalarını atar mısın.
Önceden baktığımda minidump klasörü ve dmp uznatılı hiçbir dosya yoktu. Sistem yine dondu kaldı. Sonra tekrar baktım minidump klasörü oluşmuş ve içinde bi adet dmp dosyası. Burada http://www.fileswap.com/dl/Br9Woal1PQ/

İlk kez kurulan bir sistem durup dururken kilitleniyorsa ya da ölümün mavi ekranını (blue screen of death :D) veriyorsa üç sebep sayabilirim;
1- Kullanıcı ya da sistem tarafından yüklenen sürücülerde sıkıntı olabilir.
2- Kurulan işletim sisteminin dosyalarında sıkıntı olabilir, orijinal olup olmaması kontrol edilmeli. (Sistem dosyalarının, sistemin orijinal olup olmaması önemli değil.)
3- Ekran kartınızın çok ısındığını belirtmişsiniz, ben 95 dereceyi görüyorum AMD HD 7690M XT ile, kaldıramayacağı bir seviyeye gelirse voltaj düşürüp dayanamazsa kapanacağını biliyorum. (En azından işlemcide voltaj düşürüyor. :D) Yine de ekran kartınızda sıkıntı olabilir, belki. :D

1- Tüm sürücüleri Msi' ın resmi sitesinden tam anakartımın modeline uygun olarak indirip yüklüyorum.

2-Windows 8.1' de sorun olabilir, çünkü usb' den yüklemiştim. Fakat windows 7' yi orjinal cdsinden yüklüyorum.

3- Ekran kartı iyice sapıttı bu gün 50 derecede takıldı kaldı. Program sorunlu değil aida64 de aynı değerleri gösteriyor. Şu an windows updateleri yüklüyorum. Hala bu sorun devam ederse, eski ekran kartımı takıp deneyecegim. Ondada sorun olmuyorsa. HD7790' ı garantiye göndermelimiyim sizce?

- - - Güncellendi - - -

7790' ın tüm driverlarını kaldırdım. Eski ekran kartını taktım, herşey iyi giderken sistem yine dondu kaldı öylece. Ne sorun var bu amd' nin driverlarında anlayamadım. Şimdi 7790' ı tekrar taktım. Son seçenek olarak beta driverını yükleyeceğim.

- - - Güncellendi - - -

Beta sürümde olmadı kafayı yiyeceğim. Sistem sürekli rasgele zamanlarda donup kalıyor. Donmadan önce fare dpı' ı düşüyor gibi yavaşlıyor. Sonunda tamamen donuyor klavye numlock ışığı yanık olarak donuyor. Kapatmaya çalışsamda işe yaramıyor. Acayip olan şu ki cysis 3 gibi bir oyunu oynarken hiç sistemin donup kilitlenmemesi.

Ekran kartını servise yollar mısın.

STOP 0x00000117: VIDEO_TDR_TIMEOUT_DETECTED

Kod:
A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage
to your computer.

The problem seems to be caused by the following file: Npfs.SYS

If this is the first time you've seen this stop error screen,
restart your computer. If this screen appears again, follow
these steps:

Check to make sure any new hardware or software is properly installed.
If this is a new installation, ask your hardware or software manufacturer
for any Windows updates you might need.

If problems continue, disable or remove any newly installed hardware
or software. Disable BIOS memory options such as caching or shadowing.
If you need to use safe mode to remove or disable components, restart
your computer, press F8 to select Advanced Startup Options, and then
select Safe Mode.

Technical Information:

*** STOP: 0x00000117 (0xfffffa8005943460, 0xfffff88002d67e80, 0x0000000000000000, 
0x0000000000000000)

*** Npfs.SYS - Address 0xfffff88003ccd8a0 base at 0xfffff8800120a000 DateStamp 
0x4a5bc114

Evet yollayacağım başka yapacak birşey kalmadı zaten. Sağol yardımların için.

Ekran kartı arızalıymış. Değişim yapıldı. Benzer sorunları olan arkadaşlar benim gibi hdd' yi format manyağı yapmasın. Zaman kaybetmeden ekran kartını geri götürsün.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı