Çözüldü HDD - calibration retry count hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

shereuli

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba.
Düne kadar HDD ile ilgili herhangi bir sorun yaşamadığım bilgisayarım dün ciddi derecede kullanılamaz haldeydi, sürekli donmalar ve takılmalar oluyordu. Disk kullanımı, diski kullanan bir uygulama olmamasına rağmen sürekli %100'e çıkıyordu. İki kere bilgisayar çöktü. Son çöktüğünde açmaya çalıştığım zaman disk okuma hatası verdi ve BIOS'a yönlendirdi, yeniden başlattığımda ise bilgisayara giriş yapabildim.
Gecenin bir yarısı bilgisayarı açtığımda HD Tune indirip bilgisayarı derinlemesine taramaya bıraktım ve ben de uyudum. Bu sabah tarama sonuçlarına baktığımda harddiskte herhangi bir bad sector hatası tespit edilmemişti. Health sekmesine girdiğim zaman ise sadece calibration retry Count'un data bölümünde 2 yazıyordu, warning olarak sarı ile işaretlenmişti.
İnternette hata ile ilgili biraz araştırma yaptım ve ben de bu sırada bilgisayardaki önemli verilerimi USB belleklere yedeklemeye başladım. Anladığım kadarıyla disk, okuması gereken sektörü değil farklı bir sektörü okuyorsa bu hata meydana geliyormuş. Bu sabah 3-4 saatlik kullanımda herhangi bir donma/takılma problemi yaşamadım, hatanın da verileri değişmedi.
Sorum şu; hata anlık olarak meydana gelmiş olabilir mi yoksa diskin yavaş yavaş işi bitiyor mu? Bugün ekran kartını yükseltecektim fakat diskte yaşanan problemler beni iki kez düşünmeye itti. Eğer diskin değişmesi gerekiyorsa ekran kartını yükseltmek yerine yeni bir SSD alacağım.
Az önce loglara baktım, bilgisayarın donduğu saatlerde CRC Interface Error Count bölümünün datası artıyor. Anakart ve işlemciyi geçen sene yandığı için değiştirmiştim. Problemin anakart, işlemci veya HDD'de olma ihtimali nedir?
Problem çözüldü.
SATA kablosunu değiştirdim ve PC'nin açılışı dahi hızlandı. Ucuz bir kablo bile PC performansına ne kadar etki ediyormuş aslında 🤨

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle Forumda emeği olan herkese Selam ve peşinen teşekkürlerimle... Bir süredir kullanmadığım hdd lazım oldu ; laptoba takıp kullandıktan 2 gün sonra HD TUNE PRO ile tarama yapmış bulundum ve aklım karıştı; diğer programlar hd healt için ok diyor ama hd tune pro da durum görsellerdeki gibi... Rica etsem bu durum nedir önemli verilerim için masraf etmeme gerek var mı ? Hdd fiyatları bana göre tuzlu; ülke durumları malum...
SAĞLICAKLA KALIN...

Dosya Ekleri

• 30-Nisan-2021_04-07.png
    30-Nisan-2021_04-07.png
    65 KB · Görüntüleme: 91
  • 29-Nisan-2021_16-39.png
    29-Nisan-2021_16-39.png
    48,8 KB · Görüntüleme: 90
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı