HDD çok yavaş

Tofking

Hectopat
Günaydın arkadaşlar, umarım gününüz güzel başlamıştır. Yaklaşık 2-3 aydır hard diskten kaynaklı olduğunu düşündüğüm bir problemim var. Forumlarda çok araştırdım, her şeyi yapmaya çalıştım fakat sorunun kaynağını tespit edemedim, HD Tune sonuçları hep beklediğimden temiz çıkıyor, paylaşacağım. Soruna gelecek olursak, başta hoparlörden kaynaklı olduğunu düşündüğüm bir cızırtı duymaya başladım -dizüstü bilgisayar kullanıyorum, GTX 1050, i5 7. nesil işlemci ve 8 GB RAM- fakat bilgisayar 10 dakika hareketsiz kalıp ekran kapandığında bu cızırtı kesiliyor, ben Mouse'u hareket ettirmeye başlatıp ekran geldiğinde cızırdamaya devam ediyor, okuma/yazma işlemlerinde daha çok duyuyorum bu cızırtıyı, bu şekilde bu sesin hard diskten geldiğini düşünmeye başladım. Bilgisayarın açılma süresi zaten Cyberpunk'ı beklemek gibi, kronometreyi başlattım;

Power tuşuna bastığımda 1 dakika marka logosuna bakıyorum,
1. dakikadan 4:13'e kadar siyah ekranı bekliyorum (daha hoş geldiniz yazısı bile gelmedi)
4:13'ten 5:10. dakikaya kadar Windows login ekranında hoş geldin yazısını izliyorum,
5:10. dakikada ise masaüstü açılıyor, programların, bilgisayarın kendine gelmesi ise 7 dakikayı buluyor.
Bütün otomatik başlatmaları kapattım, bilgisayarı virüse karşı taradım, HD Tune ile 2 ay içinde 3-4 kez taradım ve her seferinde tertemiz çıkıyor. Health sekmesi;

Untitled-1.jpg

Bad sector taraması sonuçları;

3.png

Benchmark testi yaptığımda ses bir yerde çok değişiyor, sanki diskin çizilme sesi gibi, o ufak kısmı geçince rahatlıyor. O kısımlarda grafikte bir düşüş te oluyor.

Bilgisayarın içini açıp her şey yerinde mi diye bakmak istiyorum, bilgisayarcı sağ olsun köşedeki bir vidayı yalama yapmış, sonsuza kadar dönüyor ama yuvasından çıkmıyor kapağı çıkartamıyorsun. Ah bir yolunu bulabilsem, bilgisayarın içi de temiz bu arada. Takıntı oldu bende, görev yöneticisini açtığımda bilgisayarın durduk yere diski %100 kullandığını görüyorum, oysa en çok kullanan program 4-5MB falan kullanıyor, birkaç saniye sonra geri düşüyor.

Sorun nedir arkadaşlar? Herhangi bir öneriniz var mı? 1TB hard disk var sadece, ikiye böldüp C diskine 170GB ayırdım, 112 GB'si boş şu an. D diskine ise 760GB verdim ve 555GB boş. Sizce 128 GB SSD alıp onu C diski olarak kullansam, hard diskin tamamını D diski yapsam, ileride bir sorunla karşılaşır mıyım? Yeni bir hard disk almam gerekir mi? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim, iyi forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Harddisk yeni ise garantiye göndermekte fayda var, eski ise ömrünü bitirmiş olabilir. Harddiskler çok şans işi oluyor bazısı 10-15 yıl gider bazısı 4-5 senede işlevini yitirir.

HDD ömrünü tamamlamış bence ya da fiziksel bir hasar söz konusu HDD ler zaten yavaş çalışır ama böyle iyi bir sistemde bu kadar beklemek ciddi sorunlara işaret hdd içindeki verileri al bir yere ve başka bir hdd dene aynı şey oluyor mu diye benim tavsiyem bu hdd bozuksa direk değiştir çünkü bozuk hdd ler her an büyük soruna yol açıyor tecrübeyle sabit.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı