HDD formatlanmasına rağmen eski dosyalara ulaşılabiliyor

Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600 **Msi GTX 1070Ti Gaming X** Team T-Force 4x8 3200MHz CL16** Asus Prime B450M-A II **BenQ XL2411 144Hz@1ms**
Meslek
Uçak Teknikeri
Bu konuyu başlığa nasıl sığdıracağımı bilemedim. Bugün bilgisayarıma format atarken yanlışlıkla ikinci harddiskimi formatladım. Daha sonra format işlemi bittiğinde içinde önemli dosyalarım olduğundan dosya kurtarma programlarını aradım ve Recuva yazılımını buldum. Bir saat boyunca tarama yaptı (160GB harddiski) ve silinen dosyaları buldu ve hepsi sapasağlamdı bende hepsini seçip geri getirdim fakat şöyle de bir uyarı verdi "kurtardığınız diskteki dosyaları aynı diske atmak dosyalara zarar verebilir" diye bende başka bir diske aktardım ve aktarımda bir saate yakın sürdü (aktarım sonunda bazı dosyaların ismi değişerek sayılara dönüşmüştü). Asıl sorum şimdi geliyor, ben bu diskten verileri çıkarabildiysem demek ki veriler hala diske yazılı ve bu esnada diski bana boş gösteriyor ve içine istediğimi yapabiliyorum. Bu nasıl oluyor otomatikmen diskin kapasitesi iki katına çıkmış gibi geliyor bana biri açıklayabilir mi? Gecenin bu saatine kafama takıldı.

Aslında disk boş olmuyor. Disk hep dolu, sadece siz yenilerini eskilerin üstüne yazıyorsunuz. Her diski doldurmanızda en alttaki katmanı siliyormuşsunuz gibi düşünebilirsiniz. Ne kadar çok yaz sil yaparsanız geçmişteki dosyalarınız o kadar ulaşılmaz olur. Diskin boyutunun artması söz konusu değil.

Bu konuyu başlığa nasıl sığdıracağımı bilemedim. Bugün bilgisayarıma format atarken yanlışlıkla ikinci harddiskimi formatladım. Daha sonra format işlemi bittiğinde içinde önemli dosyalarım olduğundan dosya kurtarma programlarını aradım ve recuva yazılımını buldum. Bir saat boyunca tarama yaptı (160GB harddiski) ve silinen dosyaları buldu ve hepsi sapasağlamdı bende hepsini seçip geri getirdim fakat şöyle de bir uyarı verdi "kurtardığınız diskteki dosyaları aynı diske atmak dosyalara zarar verebilir" diye bende başka bir diske aktardım ve aktarımda bir saate yakın sürdü (aktarım sonunda bazı dosyaların ismi değişerek sayılara dönüşmüştü). Asıl sorum şimdi geliyor, ben bu diskten verileri çıkarabildiysem demek ki veriler hala diske yazılı ve bu esnada diski bana boş gösteriyor ve içine istediğimi yapabiliyorum. Bu nasıl oluyor otomatikmen diskin kapasitesi iki katına çıkmış gibi geliyor bana biri açıklayabilir mi? Gecenin bu saatine kafama takıldı.

Dosyaları diskten silmenin bir sürü çeşidi vardır genelde 1 üzerine yazma ile silinir ama önemli dosyalarınızı daha gelişmiş algoritmalar ile silerseniz kurtarma programları kurtaramaz örnek bazı algoritmalar.

1608183181978.png

1608183233804.png

1608183341661.png

1608183399264.png

1608183442356.png

1608183486726.png

Siz bir veri yazdığınız zaman eski dosyanın üzerine yazılır ve eski dosyalar bir iz birakir. Sizde bu sayede kurtarma yazılımıyla bulursunuz. Eğer kurtarma yazılımlarıyla dahi bulunmasını istemiyorsanız Low Level format atabilirsiniz. Bu işlem diskteki her bölümü/hücreyi teker teker sileceginden verileriniz kurtarılamaz olur. Bu işlemi diski daha kullanmamak uzere sattıgınızda veya baskasına kullanması için vereceginiz zaman yapmanızı öneririm.

Dosyaları diskten silmenin bir sürü çeşidi vardır genelde 1 üzerine yazma ile silinir ama önemli dosyalarınızı daha gelişmiş algoritmalar ile silerseniz kurtarma programları kurtaramaz örnek bazı algoritmalar.

Eki Görüntüle 784931

Eki Görüntüle 784932

Eki Görüntüle 784933

Eki Görüntüle 784934

Eki Görüntüle 784935

Eki Görüntüle 784936
Bununla bile uğraşmaya gerek yok. Matkapla 3 delik açın bundan daha kesin sonuç alırsınız.

Bununla bile uğraşmaya gerek yok. Matkapla 3 delik açın bundan daha kesin sonuç alırsınız.

Matkapa gerek yok o zaman açalım içini parçalayalım diskleri.
Bu yöntem sadece önemli verileri silerken kullanması için.
Ve ben önemli dosyaları silerken bunu kullanıyorum.

1608184876138.png

Ama ara sıra bunu kullanırım.

1608184916348.png

Önemli veriler ise o diski tekrardan kullanmak saçmalık zannımca. İmha etmek en kesin çözüm.

Çok da önemli olmayan ama biraz önemli olan veriler için diyorum.
Önemli veriler ise o diski tekrardan kullanmak saçmalık zannımca. İmha etmek en kesin çözüm.

Ve bu fotoğrafta bu standardın ABD savunma bakanlığı tarafından kullanıldığı yazıyor onlar bile diski imha etmiyorlarsa biz niye edelim.

1608185738430.png

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı