HDD İçindekileri tamamen nasıl silebilirim?

Daha fazla  
Bazı bilgiler defalarca format atılmasına rağmen HDD'de kalabiliyor, geri getirilebliyormuş. Laptop satacağımdan dolayı HDD'nin içindeki her şeyi tamamen silmek istiyorum. Bunu nasıl ya da hangi programlar yardımı ile yapabilirim? Daha önce tecrübeniz olduğu bir şey önerirseniz mutlu olurum gider ayak bozmayalım PC'yi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Macrorit Disk Partition Wiper, disk ya da disk bölümlerinizdeki hassas verilerinizi güvenli, yani geri dönüşümsüz olarak silmenizi sağlayan ücretsiz bir pogramdır. Böylelikle kişisel ya da kurumsal hassas verileriniz bir veri kurtarma programı ile kolaylıkla geri getirilemez, güvenli bir şekilde silinmiş olur.

HDD'yi başka bir bilgisayara takma imkanınız varsa takın ve belirttiğim programı kurup işlemleri yapın. Eğer böyle bir imkanınız yoksa KMPE 8-10 veya Sergei Strelec gibi bir ISO indirip USB'nize yazdırın. Sisteminizi bu ISO'lar ile başlattığınız zaman içerisinde HDD Low Level Format adlı araç mevcut. Bu aracı başlat menüsünden bularak çalıştırın ve diskinizi seçip işlemi başlatın. Programı satın almadığınız için 50MB/sn hız sınırınız olacaktır ama bu sizi çok etkilemez. Hem diskin fazla ısınmasına engel olmuş olursunuz. 1TB bir disk için bu işlem (1000000/50) 20000 saniye sürecektir. Bu da yaklaşık 6 saate yakın bir süre ediyor. Bilgisayarınızı açık bırakırsanız bir gecede bu işlemi yapabilirsiniz. İşlem sonrasında HDD'niz fabrikadan çıkmış gibi temiz olacaktır. Bu işlemi 4 farklı bilgisayar, 6 farklı harddisk ile yaptığımı belirtmek isterim. Yani bir sorun çıkarması pek olası değil.

Macrorit Disk Partition Wiper, disk ya da disk bölümlerinizdeki hassas verilerinizi güvenli, yani geri dönüşümsüz olarak silmenizi sağlayan ücretsiz bir pogramdır. Böylelikle kişisel ya da kurumsal hassas verileriniz bir veri kurtarma programı ile kolaylıkla geri getirilemez, güvenli bir şekilde silinmiş olur.

Kullandınız mı?

HDD'yi başka bir bilgisayara takma imkanınız varsa takın ve belirttiğim programı kurup işlemleri yapın. Eğer böyle bir imkanınız yoksa KMPE 8-10 veya Sergei Strelec gibi bir ISO indirip USB'nize yazdırın. Sisteminizi bu ISO'lar ile başlattığınız zaman içerisinde HDD Low Level Format adlı araç mevcut. Bu aracı başlat menüsünden bularak çalıştırın ve diskinizi seçip işlemi başlatın. Programı satın almadığınız için 50MB/sn hız sınırınız olacaktır ama bu sizi çok etkilemez. Hem diskin fazla ısınmasına engel olmuş olursunuz. 1TB bir disk için bu işlem (1000000/50) 20000 saniye sürecektir. Bu da yaklaşık 6 saate yakın bir süre ediyor. Bilgisayarınızı açık bırakırsanız bir gecede bu işlemi yapabilirsiniz. İşlem sonrasında HDD'niz fabrikadan çıkmış gibi temiz olacaktır. Bu işlemi 4 farklı bilgisayar, 6 farklı harddisk ile yaptığımı belirtmek isterim. Yani bir sorun çıkarması pek olası değil.

Laptopta bu işlemi gerçekleştireceğim ve yarına satmam gerek. Kalıcı olarak silmek istedigim 12 gb lık resim dosyası daha da önemli bir şeyim olduğunu sanmıyorum.

Bildiğim kadarı ile yanlış hatırlamıyorsam @Recep Baltaş söylemişti yada başka bir forumda öğrenmiştim %100 olarak verilerinizi yok edemezsiniz iyi programlar var bunun için ama o bilgileri kalıcı olarak yok etme şansınız yok tekrar ulaşılabilir. Tamamen yok etmek isterseniz o kadar hassas bir mesele ise çamaşır sulu bir kapta 1 gün bekletip çekiçle kırmanız yeterli olacaktır. :)

Bildiğim kadarı ile yanlış hatırlamıyorsam @Recep Baltaş söylemişti yada başka bir forumda öğrenmiştim %100 olarak verilerinizi yok edemezsiniz iyi programlar var bunun için ama o bilgileri kalıcı olarak yok etme şansınız yok tekrar ulaşılabilir. Tamamen yok etmek isterseniz o kadar hassas bir mesele ise çamaşır sulu bir kapta 1 gün bekletip çekiçle kırmanız yeterli olacaktır. :)
,
Zaten öyle milyonlar içeren kasamın şifresi falan yok HDD de. Aile resimleri belki facebook şifrem falan onlar var :D

O zaman File Shredder yani Dosya Yıkıcı/Yok Edici tarzı araçlar kullanacaksınız. Bir önerim yok. Bu tarz bir program da kullanmadım yani size nasıl bir sonuç verirler bilmiyorum. Önerim her zaman LLF(Low Level Format) yönünde olur. Şu an KMPE indirirseniz USB'ye yazdırıp gece işlemi başlatabilirsiniz, sabaha kadar bitmiş olacaktır. En temiz yol da budur. Sabah format atmanız gerekecek tabii ki. LLF(Low Level Format) sırasında Windows ISO'sunu internetten indirebilirsiniz KMPE imajı buna izin veriyor. İndirip direk USB'nize kaydedersiniz. LLF yapılmış bir diskten CIA dışında hiçbir şeyin veri kurabileceğini sanmıyorum. CIA matkapla delinmiş ya da yakılmış disklerden bile veri kurtardığı için o diskten de kurtarırlar diyorum ben.

Kullandınız mı?

Laptopta bu işlemi gerçekleştireceğim ve yarına satmam gerek. Kalıcı olarak silmek istedigim 12 gb lık resim dosyası daha da önemli bir şeyim olduğunu sanmıyorum.

Ben kullanmadım ama bilgisayarcı bir arkadaşım önermişti. Ne derece sağlıklı bir silme işlemi uygulanabilir pek emin değilim.Yalnız CCleaner vasıtasıyla da sürücü diskinizi temizleyebilirsiniz. Ben bizzat test ettim ve nisbeten de olsa başarılı sonuçlar elde ettim. Proğramı açıp araçlar ve sürücü temizleyici yolunu izleyerek diskteki verileri silebilirsiniz. Ne var ki Gökhan Tekyıldırım arkadaşın da söylediği gibi HDD teki verileri tümüyle silmek mümkün değildir. Çok önemli bilgileriniz yoksa endişe etmeyin derim. Zira silinen bir diskteki verileri kurtarmak başlı başına bir emek ister ve o da bu işlemleri profesyonel şekilde yapanların işidir.

Ne var ki @Gökhan Tekyıldırım arkadaşın da söylediği gibi HDD teki verileri tümüyle silmek mümkün değildir. Çok önemli bilgileriniz yoksa endişe etmeyin derim. Zira silinen bir diskteki verileri kurtarmak başlı başına bir emek ister ve o da bu işlemleri profesyonel şekilde yapanların işidir.
Evet bu konuda haklısınız ama plakayı temizlediğiniz zaman yani LLF attığınız zaman bu ihtimal hayli azalıyor. Çünkü bu işlemin amacı diskteki tüm sektörlere "0" girdisi yazarak plakada okunacak bir veri kalmasını engellemektir. Profesyonel olmadığınız ve emek vermediğiniz sürece zaten o diski kurtaramazsınız. LLF işlemi yapılmazsa basit bir yazılım ile Windows üzerinden bile veri kurtarılabiliyor. Bu yüzden satış öncesinde yine de yapılmasını ben tavsiye ediyorum.

Yoksa dediğiniz gibi sadece 0 yazarak diski tamamen temizleyebilseydik. Gutmann metodu gibi yöntemler geliştirilmezdi.

Bence @13atuhan25 arkadaşın dediği gibi silmek imkansız HDD'deki belgeleri. Bir şekilde geri getirilebilir. Haberlerde görmüştüm. Örgütlerin bilgisayarlarındaki verilerini geri getiriyorlar. Tek yolu HDD'yi asidin içinde bekletmek olabilir. :) Yani HDD'yi fiziksel olarak yok etmek.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı