HDD Low Level format programı önerisi

Orhan Gazitr

Hectopat
Daha fazla  
Elimde 1TB Seagate HDD var ve Seatools programı var. Bu programda gelişmiş özellikler var. Bu özellikler ne işe yarıyor netten baktım da anlayamadım bana detaylı bir şekilde izah eder misiniz?

Ek Açıklama 2020-07-15 180514.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Firmware Update -> Bellenim Güncellemesi
Overwrite Erase -> Üzerine Yazarak Silme (Diskteki verileri anlaşılamaz hale getirmek için üst üste rastgele veriler yazma işlemidir.)
SCT Write Same -> Aynı Tip SCT Yazma (SCT bir SATA protokolü özelliğidir. Üzerine Yazarak Silme işleminin aynı veri ile tekrarlanması yüzünden daha hızlı olarak tamamlanır.)
Erase Boot Sectors -> Ön yükleme Sektörlerini Temizle (Diskte tanımlanmış olan ön yükleme sektörlerini temizlemeye yarar.)

Peki HDD Low Level Format Tool yaptığı nedir? Erase Boot Sectors yaparsam disk sıfırlanır mı? Faydalı bir şey midir? Overwrite Erase ve SCT Write Same bunları seçince tüm verilerim silinecek mi? Bide Ccleanerde boş alanı silme var yani SCT Write Same ve Overwrite Erase aynı şeyi mi yapıyor ?Kusura bakma öğrenmeye çalışıyorum ve biraz detaylıyımdır.

Hayır, yukarıdaki hiçbir ayar Low Level Format atmaz. Low Level Format için SeaTools'un Enterprise sürümü gerekli. Adımlar ve indirme linki Seagate'in kendi destek sitesinde mevcut.

Önyükleme sektörünü temizleme özelliği diski temizlemez. Mevcut olan boot sektörlerini temizler. Örneğin UEFI sistemlerde bu EFI olarak etiketli olan sektörlerdir.
1594830044450.png

Overwrite Erase ve SCT Write Same, temelde aynı işi yaparlar. Diskin tüm yüzeyini verilerle yazarak eski tüm verileri bozmayı ve geri ulaşılamamasını amaçlar. Ve evet, diskteki tüm veriler silinir. Bu işlem 3-5 kere tamamlandığı takdirde artık eski dosyaları okunabilir şekilde kurtarabilme ihtimali %2'den daha düşüktür.

CCleaner'ın boş alanı silme özelliği ise, diskte mevcuttaki boş alanlara yazıp silme işlemi uygular. Bu sayede diskin geri kalanındaki veriler silinmemiş olur. Şahsi fikrim gereksiz ve faydasız bir işlem olduğudur. Ayrıca Windows 8'in çıkışından sonra CCleaner kullanımını şiddetle tavsiye etmiyorum.

Ayrıca olur mu öyle şey, bilgi paylaştıkça çoğalır. :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı