Rehber HDD Regenerator ile Bad Sector Düzeltme

Şu anda diski başka bir bilgisayara bağlayıp tarattırıyorum taraması bitince dediğiniz yerleri paylaşırım. Zaten bu işlemleri yapmamın sebebi ömrünü biraz daha olsa uzatmak. Bad sector veri bozabiliyor farkındayım ancak diskin yaklaşık 1/5'ini yedekleme için kullanıyordum. Veri bozulması yaşamadım ama aktarım hızı düşük olduğundan tekrar böyle bir işe giriştim.
CrystalDiskInfo ile baktığımda disk sağlık durumu kötü gözüküyordu. Aynısını da HD Tune'da söylüyordu. Detaylı bilgi için müsait olduğumda paylaşacağım fotoğrafları.
Hatırladığım kadarı ile HD Tune'da 1 tane kırmızı 1 tane sarı 1 tane de mavi uyarı vardı. Kırmızı olan reallocated sector count, sarı olan reallocated Event count maviyi hatırlamıyorum.

Reallocated Sector Count kırmızıysa diskin durumu kötüdür. Reallocated Sector Count diskteki bozuk olup yedek alana giden sektörlerin sayısını gösterir. Kırmızı olması diskin sağlığının %0 olduğu anlamına geliyor. Windows sabit disk sorunu algıladı hatasını da alıyor olmalısınız. Mavi olan Interface CRC Error Count değeri olması lazım. Bu veri aktarım sırasında oluşan hataların sayısını gösterir. Diskle artık uğraşmanızı tavsiye etmem. Reallocated Event Count bozuk olan sektörlerdeki verileri yedek sektörlere taşıma işlemlerinin sayısını gösterir. Hem başarısız hem başarılı girişimler sayılacaktır. Olay parametresi olduğu için bu değer sadece artar.

Dediğiniz doğru aynen öyle yazıyor ancak HDD Regenerator ile sectorlere onarım yaptığımızda bu sectorler kullanıma kapatarak onarıyor. Forumda başka bir gönderide Mikail Fidan da aynı şeyden bahsetmiş.
Mikail Fidan:

HDD Regenerator hasarlı bölümleri kullanıma kapatmaz. Bozuk olabilecek sektörleri onarmaya çalışır. Kapatma işini diskin kendisi yapar. Reallocated Sector Count değeri çok fazlaysa yüzey testinde bozuk alanlar görünebilir ama bir zararı olmaz. Bozuk olan sektörlere veri yazılamaz kullanıma kapatıldığı için. Çok fazla olması için diskteki sektörlerin yarısının bozulması lazım. Bozulana kadar disk ölür zaten. Disk bazen ölmeyebiliyor ama performansı çok düşük oluyor. Çünkü veri yazılacak sektörleri bulmak için zaman harcayacağı için.

Yani benim kanaatimce programlarda disk sağlını ölçtüğü parametrelerin içerisinde yedek sektör sayısı vs. şeyler de bulunmakta. Benim diskim bu yedek sektörleri tükettiğinden disk sağlığı dibe vuruyor. Bu hasarlı/bozuk sektörler kullanıma kapatıldığından kendi açımdan sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum. Ama gene de son çözemediğim HD Tune'da error scan de gördüğüm 4 tane alan içerisinde ki bad sectorleri çözmek.
Sizin dediğinize pek katılamayacağım ama dediklerinizin çoğu doğru. Bad sector benim bildiğim kadarı ile onarılmaz. Diskteki yedek sektörler devreye girer bad sector olan kısımı kullanıma kapatır. Onarılabilen bad sectorler yazılımsal yani soft bad sectorler dir. Bendekinde sanırım büyük çoğunluğu yazılımsal olduğundan çoğunu kapattı. HD Tune ile tarattığımda çıkmıyorlar.
Dediğiniz gibi performansı bayağı bir düşmüş durumda şu anda diskin.
Şu anda HDD Regenerator ile tarattırıyorum 19GB ile 21GB arasında takılıyor 30'dan fazla bad sector buluyor. Bu kısmı diski biçimlendirerek ya da bölerek falan devre dışı bıraktırmak istiyorum. Orada büyük ihtimal fiziksel bir hasar olduğundan program o sectorleri onaramıyor. Bu konu da yardım gerek bana.

Evet bad sector onarılamaz onarılamadığı için diskteki yedek sektörler devreye girer. Bozuk sektörün içinde veri varsa disk kurtarmaya çalışıp yedek alandaki sektöre aktarır. Veri aktarınca Current kısmı azalır Reallocated Sector Count değerindeki. Bu azalma yedek sektörlerden birinin kullanıldığını gösterir. Current ve Worst değeri Threshold değerinin altına düşerse Failed yazarç Bu yedek sektörlerin dükendiğini ya da çok az kaldığını gösterir. Her bozulan sektör için yedek sektör kullanılmaz.
Soft bad sector diye bir kelime ilk defa duyuyorum. Yazılımsal olarak bozuk olabilecek sektörlerin sayısını Current Pending Sector parametresi gösterir. Bu parametre disk yüzeyindeki zayıf ya da kararsız olan sektörlerin sayısını gösterir. Bu sektörlerin içindeki veriler okunamadığı için disk bu sektörleri bekleyen sektör durumuna almıştır. Disk daha sonra bu sektörleri tekrardan okumayı deneyecektir. Okursa bu değer azalacaktır bir çok denemeye rağmen bu sektörler okunamazsa disk bu sektörleri bozuk olarak işaretleyip kullanmayacaktır. Yüzey testlerinde zayıf sektörler bozuk olarak gözükebilir kırmızı olarak ama gerçekten bozuk değildirler. Delays yani yavaş okunan sektörler zayıf olabilir.
Bu sitelerde bu sektörler için bilgiler verilmiş ingilizce olarak.

Anladım. Bu diskin başındaki 30 GB'lık bölümü bölerek ayıramaz mıyız konu sahibi bahsetmiş ama anlamadım ben.
Sorunu çözdüm arkadaşlar. İlk 230 GB'da yer yer bad sector vardı. Direk birimi küçülterek 250 GB'lık kısmı bad sector olarak adlandırdım. Bad sector bulunan kısmı ayırmış bulundum. HDD Regenerator ise diskin diğer kısmında bulunan basit hataları giderip diski sağlamlaştırmış oldu. Şu anda 30 GB'lık dosya aktarımı yapıyorum performansı 6 yıllık bozuk disk için gayet iyi. Saniyede minimum 50mb/s aktarım hızı ile içine dosya yazabiliyorum.

Disk yakında bozulabilir kaybedince üzüleceğiniz verileri koymayınız.
Farkındayım ancak şu anda aldığım sonuçlar yüzümü güldürdü. Canlandı diyebilirim. Kanaatimce birkaç sene daha götürür. Yardımların için teşekkür ederim.

HDD Regenerator 19 ve 21GB bölgelerini düzeltemiyor mu? Bana kalırsa disk hemen bozulabilir. Okuma yazma kafaları ile ilgili sorunları olabilir diskin plaka ile ilgili disk sarsılıyorsa. HDD Sentinel ile bakın sağlık durumuna %0 olarak gözükecektir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…