HDD üzerine sıfırdan Windows 10 kurulumu yapmak

EnesCakar

Hectopat
Katılım
18 Mayıs 2017
Mesajlar
39
Yer
Kocaeli
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Kuzenimin harddiskine ilk başta kendi bilgisayarım üzerinden Windows 7 kurulumu yaptım, benim harddiskimde takılı iken açılışta çift işletim sistemi çıkıyor ve istediğim sisteme girip sorunsuz kullanabiliyordum. Kendimi harddiskimi çıkartıp sıfırdan kurulum yaptığım kuzenimin harddisiki üzerinden sistem açılışı yapmak istediğimde ise klasik "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key" hatasını aldım. Araştırdım ve Windows 7 dosya kopyalaması yaptıktan sonra kasa bileşenlerini de hafıza alıyormuş ve bu durumla farklı kasa üzerinden açılışı imkansız hale getiriyormuş. Windows 7 yerine Windows 10 kurmamı ve böyle bir sıkıntının olmayacağını öğrendim fakat değişen hiçbir şey olmadı. Hala daha sıfırdan kurulum yaptığım harddiski ile açılış yapmak istediğimde hata almaya devam ediyorum. BIOS üzerinden yapılması gerekenleri yaptım.
Sorunum nerede ve neyden kaynaklanıyor?
 
Doğru anladıysam; kuzeninizin HDD'sini söküp kendi bilgisayarınıza taktınız, kurulumu da orada yaptınız. Daha sonra o HDD'yi kuzeninizin bilgisayarına geri taktınız ve hatalar orada başladı.

Gerek Windows 7, gerekse 10 olsun; kurulumdan sonra ilk olarak donanıma özel bir kalibrasyon yapılır. Yani Windows, ilk açılışından önce "benim işlemcim buymuş, benim RAM'im şuymuş, ekran kartım böyleymiş" diyerek kendi parçalarını tanır ve onun sürücülerini yükler, kalibrasyonlarını yapar.

Bir de bunlara ek olarak, yine bütün işletim sistemleri HDD'de küçük bir başlangıç bölümü oluştururlar. 50-100Mb boyutunda bu alanda, yeni başlayan bir bilgisayarın ne yapması gerektiğini söyleyen yönergeler bulunur. Bu bölüme bakarak bilgisayar "bende Windows 10 yüklüymüş, HDD'nin şurasındaki dosyaları yükleyip başlayayım" der.

Kurulum esnasında o HDD sizin bilgisayarınıza takılı olduğu ve hali hazırda bir Windows yüklü olduğu için yeni kurulan Windows;

1) Kuzeninizin HDD'sinde yeni bir başlangıç bölümü oluşturma gereği görmemiş, onun yerine hali hazırda bulunan bölüme not düşmüş "burada yeni bir Windows 7 var" diye. O yüzden başlangıçta hangisini başlatayım diye sorabiliyor.
2) Sizin bilgisayarınızın parçalarını tanıyıp ona göre kurulum yapmış, kuzeninizin bilgisayar özellikleri sizinkiyle birebir aynı ya da çok benzer değilse donanımları tanıyamadığı için 1. maddedeki sorunu çözsek bile yine ya çalışmayacaktır ya da şanslıysanız yeniden bir kalibrasyon ve tanıma süreci (15-20 dk kadar) sonrası açılacaktır.

Sizin ne yapmanız gerekiyor?
Öncelikle bir bilgisayardan bir bilgisayara Windows kurmak (sürüm ne olursa olsun) doğru değil. Siz durumu farkında olsanız bile Windows farkında olamıyor. En güzeli bir USB bellek, o da yoksa DVD üzerinden temiz bir Windows kurumu hazırlayıp kurmak. HDD'yi söküp başka yere takmanıza gerek yok, hatta bunu tavsiye etmem.

Temiz bir Windows 10 iso'su bulmak için "bu bağlantıyı" kullanmanızı öneririm.
 
Bahsi geçen HDD'yi biçimlendirsem ve Windows 10 sistem dosyaları çıkartarak biçimlendirdiğim HDD'nin içerisine atsam bu şekilde USB veya DVD üzerinden kurulum yapıyormuşum gibi HDD içerisindeki setup ile kurulum yapabilir miyim?
 
Bahsi geçen HDD'yi biçimlendirsem ve Windows 10 sistem dosyaları çıkartarak biçimlendirdiğim HDD'nin içerisine atsam bu şekilde USB veya DVD üzerinden kurulum yapıyormuşum gibi HDD içerisindeki setup ile kurulum yapabilir miyim?
Hayır, yapamazsınız. Windows'un (ya da herhangi bir isletim sisteminin) dosyaları sadece elle kopyalama işlemiyle kopyalanabilecek dosyalar değiller. HDD'de özel bolun oluşturmaktan tutun, bir çok özel parametreyi de o bilgisayara özel olarak kurulum esnasında ayarlıyor. Yani bir "kurulum süreci" şart. Sadece "kopyalama" ile olmaz.

Temiz, sağlıklı ve de çalışan bir kurulum için ne yazık ki tüm yollarınız USB ya da DVD.
 
Şimdi anladığım kadarı ile bir bilgisayarın harddiskini başka bir bilgisayarda formatlayamiyorum. Ok tamam. Ama eğer ki mevcut harddisk in mevcut bilgisayarı o harddisk i acamiyor ise. Netekim Sony Vaio eski kasa ile Windows 7 birlikteliği gibi. Açılmıyor ikisi de koruyor kendilerini ne gerek var ise.

Bir şekilde ben bu dahili harddisk i dışarda bir yerde formatlayip bu Sony Vaio laptop içinde nasıl kullanacağım ???

15 puanlik uzmanlık sorusu olsun....
 

Geri
Yukarı