HDD ve SSD farkı

Cenk Karasol

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar bilgisayarımda şu an 7200 RPM 1 TB HDD var. Yani hem oyunları hem de Windows'u çalıştırıyor. SSD alınca Windows'un yükü SSD'de olacak. Yani sadece oyunların yükü HDD'de kalacak. Ne gibi artısı olur bu durumun oyunlara yoksa sadece Windows hizmetleri mi hızlanır?

@Karakurt5877 Yanlış bilgilendirme yapıyorsun, zaten üstteki mesajın da ''Yanlış Bilgilendirme'' uyarısı yemiş. Bilmediğin konularda atıp tutma. SSD'ye oyun kurmak SSD'ye zarar falan vermiyor.
Raporlayalı 15 saniye olmadı. Moderatörler çok hızlılar maşallah. :D

Boşa masraf yapmış olursun. Windows hızlı açılmasına açılır, ama Steam, Discord ve benzeri pek çok program HDD'de kurulu olduğu için, onların yüklenme süreleri hiçbir şekilde değişmeyecektir. Sadece Windows'u SSD'ye atarsan, toplam yükleme süresinden yalnızca Windows'un hazır hale gelme süresi çıkartılmış olacak. Zaten bilgisayarın seri ve kullanıma hazır şekle gelme süresini uzatan en büyük etkenler Steam ve Discord benzeri programlardır. Programların açılış hızları toplamda iki dakikaysa, Windows'un açılış hızı yalnızca 20 saniyeyse, HDD kullanırken ortalama iki buçuk dakika beklersin; Windows SSD'ye kurulursa bu süre iki dakikaya iner. Program ya da oyun yüklerken / açarken farkı hissetmezsin bile çünkü disk değişmiyor o programlar için, bilgiyi yine HDD'den alıyor. Yanlışsa düzeltin.

Bu konuda çok konu açıldı çok yorum yapıldı. Ben gene üşenmeyip yazayım. SSD diskler okuma yazma konusunda oldukça memnuniyet yaratırken, sistem ve program açılışından HDD oranla bariz bir fark atıyor.

Lakin oyun konusunda yüklenirken belki bir fark yaratır ama oynanış HDD ye oranla SSD çok da fark yaratmıyor. Buna rağmen benim bilgisayardaki bütün oyunlar SSD kurulu.

Ayrıca hareketli HDD teknolojisi yavaş yavaş terk ediliyor. VHS video ve teyp kasetler gibi.

HDD diskleri bir DW RW gibi iğnenin okuması için dönerek çalışır. HDDlerin içinde tıpkı CD gibi plaklar var. Ama SSD disklerde çok karışık bir teknolojiyle bunlara gerek kalmadan yazar ve okur. Hızları da burdan geliyor. Son günlerde HDDlerin fiyatı oldukça düştü. Bu yüzden düşünmeden alabilirsiniz.

Arkadaşların dediği gibi bilgisayar açılışı ve kapanışı ve program yüklenmesi (kurulu programlar) muazzam derecede hızlanıyor. Oyunları SSD kurmaktan çekinmeyin ama oyun çok hızlanır yok bütün aşamaları hızlı hızlı geçerim diye bir şey yok:)

Arkadaşlar SSD'ye sakın açılış-kapanış süresi ya da dosya aktarım hızı tarzında bakmayın. SSD'yi her çeşit bir bilgisayarda görmüş biri olarak söylüyorum, SSD bilgisayarı uçuruyor. Eski kağnı gibi sisteminize takın daha sonra uçmasını izleyin. Bu SATA 2 için de geçerli.
Okuma yazma hızlarından ziyade SSD'nin dosyalara erişim süresinin çok kısa olmasından ve yapısının HDD'den farklı olmasından kaynaklı çok daha hızlı yapılıyor.

Eğer Windows'u SSD'ye kurarsanız bir daha HDD'ye kurmazsınız.

Oyunları çok dert etmeyin. Ben de oyunları HDD'ye kuruyorum. Açılış-kapanış hızı fark ediyor ancak çok da önemli değil. Önemli olan Windows'u SSD'ye kurmanız.

Not : Eğer oyunlarda HDD kaynaklı problem (Doku geç yüklenmesi VS.) yaşıyorsanız o ayrı, o zaman SSD'ye kurun.

SSD al. Sistem ve oyun için ayrı ayrı almanı öneririm. (128 GB sistem, 256GB oyun vesayre) Daha önce SSD'si olan bir sistemim vardı.5 yıl kullandıktan sonra bozuldu. Maddi durumum iyi olmadığı için HDD'si olan ve güçsüz bir sistem aldım.(daha sonra ram ve işlemciyi değiştirdim) Aradaki fark aşırı belli oluyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı