HDD'deki Bir Miktar Belleği RAM Olarak Göstermek

Makaleler
12
Biliyorsunuz ki sanal bellek özelliği var Windows'da. Bu özellik Windows XP'de nasıl işliyordu gelin bir hatırlayalım:
RAM 4 GB diyelim. Sanal bellek 8 GB verildi diyelim. Görev yöneticisinde "performans" üzerinde bellek miktarı 12 GB gözükürdü. Bunu Windows 10'da yapınca böyle olmuyor aşağıdaki bölümde gözüküyor.

Fakat ben olayı daha farklı bir olaya taşıyacağım. Biliyorsunuz ki RAM'ın bir kısmını Depolama birimi olarak gösterip (aygıtlarda) SSD'den bile hızlı şekilde kullanabiliyoruz. Ben bunun tam tersini, HDD'den belirli bir belleği RAM donanımı olarak göstermek istiyorum. Ve bunu RAM miktarı üzerine eklemesini istiyorum. Böyle bir şey biliyor musunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yol olarak Bilgisayar sağ tık > Gelişmiş Sistem Ayarları > Gelişmiş > Performans (Ayarlar...) > Gelişmiş > Sanal Bellek(Değiştir...) Microsoft destekte buradan değerleri ayarlayarak yapılabileceği söyleniyor.
Ama gerçekten böyle bir şey münkünse bile fiziksel olarak bilgisayarın daha çok yavaşlaması lazım. Çünkü HDD Ram'a kıyasla tepki süresi kat kat düşük bir donanıma sahip ve Windows 10 HDD için ağır bir işletim sistemi. Yani belki de normal Ram'in bile stabilitesini bozabilir. Yani mantıken farklı MHz değerlerine sahip birden fazla ram taktığımızda bile hep en yavaş olanın hızında çalışırlar. Şimdi normal kullanımdaki Ram'de HDD'den ayrılmış belleğe ayak uydurup kendi hızını ona eşitlerse. 5 saniyede yaptığın iş 50 dakika bile sürebilir.
Hani bu sanal belleği HDD üzerinden değil de bir SSD ile denemek HDD'ye kıyasla daha performanslı olabilir. Fakat Ram'in tepki süreleri o kadar yüksekki IOPS değerleri en yüksek SSD'ler bile Ram'e yetişemez.
Yani kısacası stabil bir çalışma beklemeyin çok sağlıklı çalışacağını sanmıyorum.

@Poyraz Kuzgun

Sen olayı anlamadan yorum yapmışsın veya sanal belleği bilmiyorsun. Sanal bellek ile RAM farklı şekilde çalışıyor. Birbirinin hızını düşürmez. Eğer RAM yeterli değilse sanal bellek aktif olur. Benim dediğim konu bu değil, şu konuyu anlayıp okuyun. Anlamadan cevapladığın için seni kınıyoruz. :)

Linux sistem kurarken "swap" alanı seçmemizi istiyor HDD uzerinden, ben de merak ediyorum bu durum Windows'ta nasıl oluyor..
(USB ile yapılanı denemiştim USB'nin ısınması ve benim sinirlenip formatlamam, 16 GB'lık USB'nin bilmem kaç MB kalması ile çöp olmasına neden olmuştu, sebebini de çözemedim. Zaten USB RAM olayı da fark vermiyor. Parantez içini ek bilgi olarak, konuya denk gelenler için yazdım.)

@Poyraz Kuzgun

Sen olayı anlamadan yorum yapmışsın veya sanal belleği bilmiyorsun. Sanal bellek ile RAM farklı şekilde çalışıyor. Birbirinin hızını düşürmez. Eğer RAM yeterli değilse sanal bellek aktif olur. Benim dediğim konu bu değil, şu konuyu anlayıp okuyun. Anlamadan cevapladığın için seni kınıyoruz. :)
Sen HDD üzerindeki belirli bir belleği Ram olarak kullanmak istediğini belirtmişsin.

Ben ilk 2 satırda Microsoft Destekte daha önce böyle bir soru sorulduğunu ve cevap niteliğinde sanal belleğe yönlendiklerini belirtmişim.
3. Satırdan itibaren ise HDD üzerinden Ram ayrılmasının mümkün olmadığını yada bir şekilde ayrılsa bile sistemin stabil çalışmayacağını ve neden stabil çalışmayacağını açıklamışım.

Okuduğunu anlamayan sen misin acaba, yoksa ben miyim. Kınamanı paketini daha açmadan faturasıyla birlikte iade ediyorum. :) :)

@Poyraz Kuzgun

Bence sen anlamamış olmalısın, çünkü ben sanal bellekten bahsetmiyorum. Depolama alanını RAM gibi göstermekten bahsediyorum. Böyle bir şeyin mümkün olduğunu söylediğim halde sen mümkün olmadığını söylüyorsun. Örneğin Windows XP'de böyle bir şey mevcut. Sanal bellek ekleyince RAM miktarı artıyor. Okuduğunu anlamayan kim? 🧐

@Poyraz Kuzgun

Bence sen anlamamış olmalısın, çünkü ben sanal bellekten bahsetmiyorum. Depolama alanını RAM gibi göstermekten bahsediyorum. Böyle bir şeyin mümkün olduğunu söylediğim halde sen mümkün olmadığını söylüyorsun. Örneğin Windows XP'de böyle bir şey mevcut. Sanal bellek ekleyince RAM miktarı artıyor. Okuduğunu anlamayan kim? 🧐
Tamam hocam. Siz haklısınız. Özür Dilerim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı