- RAM
- ADATA XPG GAMMIX D30 8GB 3200MHZ DDR4 CL16 AX4U32008G16A-SR30
- SSD veya HDD modeli
- KIOXIA 500GB EXCERIA G2 NVMe M.2 SSD (2100MB Okuma
- Ekran kartı
- GALAX GeForce RTX 4060 1-Click OC 2X V2 8GB GDDR6
- Anakart
- GIGABYTE B450M-S2H AMD B450 AM4 DDR4 3200MHZ Ana
- İşlemci
- Ryzen 5 5600G 3,9 GHz 16 MB Cache AM4 İşlemci 1 R
Mevcut bilgisayarımda 1TB HDD vardı ve Windows bu disk üzerine kuruluydu. Ancak zamanla, özellikle Windows güncellemeleri yüzünden sistem ciddi anlamda eziyet çektirmeye başladı. Ben de çözüm olarak bir SSD alıp, Windows'u bu SSD'ye kurup sistemi buradan çalıştırmak istedim.
Aldığım SSD: Kioxia 500GB Exceria G2 NVMe M.2 SSD
SSD'yi anakarta bağladıktan sonra daha önceden hazırlamış olduğum USB bellek ile format işlemine başladım. Kurulum sırasında %77 civarına geldiğinde kurulum tamamlandı ve bilgisayar yeniden başlatıldı.
Yeniden başladığında, USB'den tekrar boot etmesini istemediğim için USB belleği çıkardım. Ancak bilgisayar açılırken şu hatayla karşılaştım:
"reboot and select proper boot device"
Sonra tekrar başlatıp BIOS'a girerek manuel olarak Kioxia M.2 SSD'yi boot ettim, ama yine aynı hatayı aldım.
Birkaç farklı yöntem daha denedim:
Bazen sistem açılırken direkt BIOS'a atıyordu, bazen de şu hatayı veriyordu:
"BIOS/LEGACY boot of UEFI-only Media"
Artık gerçekten gına geldi...
"SSD çalışıyor mu?" derseniz, HDD'den Windows'a girip disk yönetimi'nden SSD'yi aktif ettiğimde görünüyordu, yani donanımsal bir sorun olduğunu düşünmüyorum.
SSD BIOS'ta görünüyor ama boot kısmında bazen hiç gözükmüyor, gözükse bile seçtiğimde yine o "reboot and select proper boot device" hatasını veriyor.
Şu anda disk yönetimi'nde SSD "disk 2", HDD ise "disk 0" olarak görünüyor. Aklımdan şu geçiyor: "acaba HDD'yi klonlayıp SSD'yi disk 0 yapabilirsem sorun çözülür mü?"
Ama bu düşüncem biraz cahilce olabilir, sadece bir teori.
bu konuyla ilgili net bir çözüm öneriniz var mı dostlar?
Gerçekten kafayı yemek üzereyim...
PC bileşenleri:
Ryzen 5 5600G işlemci.
B450MS2H Gigabyte anakart.
RTX 4060 ekran kartı.
16 GB 3200MHz RAM.
Seagate 7200RPM 1TB HDD ve Kioxia Exceria 500GB M.2 SSD 2100/1700
Aldığım SSD: Kioxia 500GB Exceria G2 NVMe M.2 SSD
SSD'yi anakarta bağladıktan sonra daha önceden hazırlamış olduğum USB bellek ile format işlemine başladım. Kurulum sırasında %77 civarına geldiğinde kurulum tamamlandı ve bilgisayar yeniden başlatıldı.
Yeniden başladığında, USB'den tekrar boot etmesini istemediğim için USB belleği çıkardım. Ancak bilgisayar açılırken şu hatayla karşılaştım:
"reboot and select proper boot device"
Sonra tekrar başlatıp BIOS'a girerek manuel olarak Kioxia M.2 SSD'yi boot ettim, ama yine aynı hatayı aldım.
Birkaç farklı yöntem daha denedim:
- USB belleği tekrar hazırlamak.
- HDD'deki sistemi SSD'ye klonlamak.
- CMD üzerinden diskpart ile birkaç işlem yapmak.
- BIOS güncellemesi yapmak.
Bazen sistem açılırken direkt BIOS'a atıyordu, bazen de şu hatayı veriyordu:
"BIOS/LEGACY boot of UEFI-only Media"
Artık gerçekten gına geldi...
"SSD çalışıyor mu?" derseniz, HDD'den Windows'a girip disk yönetimi'nden SSD'yi aktif ettiğimde görünüyordu, yani donanımsal bir sorun olduğunu düşünmüyorum.
SSD BIOS'ta görünüyor ama boot kısmında bazen hiç gözükmüyor, gözükse bile seçtiğimde yine o "reboot and select proper boot device" hatasını veriyor.
Şu anda disk yönetimi'nde SSD "disk 2", HDD ise "disk 0" olarak görünüyor. Aklımdan şu geçiyor: "acaba HDD'yi klonlayıp SSD'yi disk 0 yapabilirsem sorun çözülür mü?"
Ama bu düşüncem biraz cahilce olabilir, sadece bir teori.
bu konuyla ilgili net bir çözüm öneriniz var mı dostlar?
Gerçekten kafayı yemek üzereyim...
PC bileşenleri:
Ryzen 5 5600G işlemci.
B450MS2H Gigabyte anakart.
RTX 4060 ekran kartı.
16 GB 3200MHz RAM.
Seagate 7200RPM 1TB HDD ve Kioxia Exceria 500GB M.2 SSD 2100/1700