Rehber Hepsi bir arada çalışma alanınız: Notion

Notion Logo.png
Notion nedir?
Notion; içerisinde bulunan birden fazla çalışma sayfa yapısı ve sunduğu entegrasyon seçenekleriyle, bir kullanıcının ya da bir ekibin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için oluşturulan bir not uygulamasıdır. Aslında, sadece bir not uygulaması olarak kendisini sınırlamamız pek doğru olmayacaktır. Çünkü kendi içerisinde varsayılan olarak bulunan ve başka kullanıcılar tarafından da hazırlanan şablonlar sayesinde, Notion'ı bir not alma uygulamasından daha öteye taşıyabilirsiniz.

İşte tam da bu noktada Notion'ı bir adım öteye taşımak sizin ellerinizde oluyor. İsterseniz alışverişte alınacaklar listesini yapabilir, bulunduğunuz eğitim kurumu içerisinde önemli notlarınızı veya makalelerinizi tıpkı Wikipedia gibi bir yapı içerisinde saklayabilir veya ekibinizle beraber bir yol haritası planlayarak; satış ve pazarlama istatistiklerini kontrol edebilirsiniz.



Notion üyeliği için hangi planlar sunulmaktadır?
Notion
içerisinde, dört (4) adet üyelik planı sunulmaktadır. Bu planlardan ikisi kişisel kullanımlar için, diğer iki plan da ekipler için sunulmaktadır. Kişisel olarak kullanım için herhangi bir ücret ödemenize gerek bulunmamaktadır. İstediğiniz gibi; ders notlarınızı ya da yazmakta olduğunuz makaleleri kayıt altında tutabilir, bulunduğunuz iş içerisinde edindiğiniz deneyimleri bir ajanda formatında saklayabilir veya Notion'ın içerisinde bulunan tüm şablonlardan yararlanabilirsiniz. Bu özelliklere hemen sahip olmak istiyorsanız, direkt olarak Notion içerisinde bir hesap oluşturup kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kişisel profesyonel sürümündeki ek özelliklere bakacak olursak; sınırsız dosya yükleme boyutuna sahip olursunuz ve istediğiniz kadar misafir kullanıcıyı çalışma alanınıza ekleyebilirsiniz. Bunu yanında, öncelikli destek de alma hakkınız bulunuyor. Eğer bu tarz özelliklere de sahip olmak istiyorsanız, 4$ gibi bir ücret ödemeniz gerekecektir fakat bu tarz özelliklere sahip olmak istemiyorsanız, kişisel planda da kalabilirsiniz. Çünkü kişisel plan içerisinde de tüm özellikler etkin bir şekilde gelmektedir.

Eğer ekibinizle veya işletmenizle beraber Notion kullanmak istiyorsanız, ekipler ve işletmeler için sağlanan diğer iki plana göz atmanız gerekiyor. Bu planlar içerisinde, iş birliğini ve gerçek zamanlı çalışmayı sağlayan araçlar, gelişmiş güvenlik denetimleri ve yeni özelliklere erken erişim gibi özellikler yer almaktadır.

Fiyat.png

Notion içerisinde hangi diller sunulmaktadır?
Dil.png

Notion içerisinde şu anda iki (2) adet dil seçeneği sunulmaktadır. Bu diller şu şekilde sıralanmaktadır:
  • İngilizce (Birleşik Devletler)
  • Korece (Kore)
Şu anda bu dillerin dışında hizmet sunulan diller bulunmamaktadır. Fakat dil desteğinin şu anda sunulmaması, kullanım zorluğu oluşturacağı anlamına gelmemelidir. Eğer İngilizce kavramlar konusunda yeteri kadar kelime dağarcığınız bulunmuyorsa, hemen bir çeviri uygulaması ile kullanabilirsiniz. Aynı şekilde, sayfalarınızın içeriğindeki dili istediğiniz gibi düzenleme hakkınız da bulunmaktadır.

Makalenin başında da belirtilen ve Notion içerisinde bulunan şablonlar nelerdir?
Notion içerisinde varsayılan olarak birden fazla şablon bulunmaktadır. Bu şablonlara ulaşmak için arayüzün solunda bulunan Templates alanına giriş yapmanız gerekmektedir.

Sablonlar Menu.png
Sablonlar.png

Şablonlar menüsüne baktığımızda, genel itibariyle şu şekilde sıralanmaktadırlar:
  • Tasarım
  • Eğitim
  • Mühendislik
  • İnsan kaynakları
  • Pazarlama
  • Kişisel
  • Ürün yönetimi
  • Satış
  • Yardım

Kategorilendirilmiş bir şekilde bulunan şablonları incelediğimizde, çoğu kullanıcı ve ekip için başarılı bir şekilde düşünülmüş olduklarını gözlemleyebiliriz. Eğer aradığınız şablonu burada bulamadıysanız ve daha farklı bir tasarıma sahip çalışma sayfası arıyorsanız, Notion içerisinde şablon tasarlayan diğer kullanıcıların içeriklerini de inceleyebilirsiniz. Bunun için de Templates alanındaki en aşağıda bulunan alana ilerlemeniz gerekmektedir.






Notion içerisinde hangi uygulamaları senkronize edebilirim?
Notion içerisinde varsayılan olarak; Google Drive, Evernote, Trello ve Asana ile senkronizasyon işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yakın zamanda Notion API içeriği tüm kullanıcılara sunulmaya başlandı ve bu sayede farklı uygulamalar ile de entegrasyon sağlamaya başlayabilirsiniz. Şu anda betada olduğunu belirterek, ilerleyen zamanlarda nihai sürümüne kavuşacağını da tahmin edebiliriz.

Uygulamalarınızı kontrol etmek için, Bağlanan uygulamalar alanını kontrol edebilirsiniz.


Uygulamalar.png

Farklı uygulamalar ile entegrasyon sağlamak için Entegrasyonlar alanını kontrol edebilirsiniz.

Entegrasyon.png


Notion içerisinde yapabileceğimiz görevler bulunmakta mıdır?
Evet
, Notion içerisinde şu anda altı (6) adet görev bulunmaktadır. Bu görevleri tamamlayarak Notion içerisinde kredi puanları kazanabilirsiniz ve bu puanları, Notion'ın profesyonel sürümünü kullanmak için harcayabilirsiniz. Örneğin tüm görevleri tamamladığınızda, hesabınızda 26$ eklenir. Bu ücret ile beş (5) aylık kişisel profesyonel planını deneyebilirsiniz. 26$ ücretindeki değeri hesabınızda kazanabilmek için:
  • Herhangi bir web tarayıcısından Notion oturumunuzu açmalısınız.​
  • Masaüstü uygulamasını indirmeli oturum açmalısınız.​
  • Mobil uygulamayı indirmeli ve oturum açmalısınız.​
  • Evernote içerisindeki notlarınızı ve not defterlerinizi, Notion'a aktarmalısınız.​
  • Chrome uzantısını indirmeli ve bir bağlantı adresini kaydetmelisiniz.​
  • iOS veya Android üzerinde, bir bağlantıyı Notion'a kaydetmek için paylaşım menüsünü kullanmalısınız.​

Kredi.png


Notion hangi platformlarda sunulmaktadır?
Yapabileceğiniz
görevler içerisinde de sunulan platformlardan bahsetmiştik fakat ayrı bir başlıkta da bunları belirtmeyeceğimiz anlamına gelmemelidir. Çünkü uygulamaların da içerisinde sundukları ve tarayıcı sürümlerinden kendilerini ayıran özellikleri bulunmaktadır. Notion; Android, iOS, macOS ve Windows içerisinde sunulmaktadır. Linux kullanıcıları ise şu anda tarayıcı üzerinden Notion'a erişebilmektedirler. Eklenti olarak sadece Chrome Web Mağazası ve Safari içerisinde hizmet vermektedir.


Masaüstü ve tarayıcı sürümlerinin arasındaki farklar nelerdir?
Notion'ın
masaüstü ve tarayıcı sürümlerinde ufak ama etkili farklılıkları bulunmaktadır. Notion'ın masaüstü sürümü içerisinde:
  • Masaüstünüzde anlık bildirimlere erişebilirsiniz.​
  • Çevrimdışı olarak Notion içerisindeki sayfalarınızı düzenleyebilirsiniz.​
  • Kullandığınız tarayıcıya göre daha hızlı bir deneyim elde edebilirsiniz.​

Notion servisinin durumunu nereden öğrenebilirim?
Notion, hizmetlerini akıcı bir şekilde kullanıcılara sağlamak için belirli bakımlar ve güncellemeler yapabiliyor. Bu güncellemeleri kendi durum sayfalarından detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bunun dışında sayfa içerisinde, son bildirilen hataları da gözlemleyebilirsiniz.


Notion Durum.png


Notion içerisinde bulunan ve kullandığın farklı şablonlar ya da üretkenlik araçları var mıdır?
Elbette
, Notion içerisinde kullanılmasını önerdiğim farklı şablonlar ve başarılı üretkenlik araçları bulunuyor. Fakat bu konu içerisinde sadece Notion'un tanıtımını ön planda tutmaya çalıştım. Bu yüzden; farklı konularda, farklı iş veya eğitim alanlarıyla alakalı rehberler hazırlamaya başlayacağım. Bir blog sayfası oluşturabilirim veya tek bir makale içerisinde de farklı konulara değinebilirim. Yine de bu konu içerisinde güncellemeleri eklemeyi ihmal etmeyeceğim.


Son sözleri doğru mu geldik gerçekten?
Maalesef
, bir hizmetin tanıtımının da sonuna gelmiş bulunduk. Sizler de Notion kullanıcısıysanız; kullandığınız şablonları paylaşabilir veya edindiğiniz detaylı bilgileri başka kullanıcılara aktarabilirsiniz. Bunlara ek olarak; makale hakkındaki değerlendirmelerinizi, eksik olarak bulduğunuz alanları ve ekleme yapılması gereken başlıkları belirtebilirsiniz. Notion'ı ilk defa deneyimleyecekseniz, başarılar dilerim.
 
Son düzenleme:
Barış Özcan'dan görmüştüm zamanında çok kullanışlı bir uygulama. Keşke dil seçeneğini arttırsalar. İlle de Türkçe kullanmak isteyenler uygulamadan değil de tarayıcıdan giriş yapıp çeviri yardımıyla kullanabilirler. Bu dediğimi konunuzda bahsettiyseniz kusuruma bakmayın.
 
Tarayici uzerinde harika birsure kullandim.

Linux kullanıcıları ise şu anda tarayıcı üzerinden Notion'a erişebilmektedirler.

Bu sebepten dolayı, Apostrophe kullanıyorum masaüstümde bir suredir. Ghostwriter de masaüstü çözümü alarak iyi duruyor radarimda. Benim için latex kısayolları daha fazla gerekli oluyor bir de tabii ki de oda en büyük sebeplerden birisi her şeyi yazarak halletmek.

Ama emojilerle, alıntılarıyla ve listeleriyle gayet temiz duruyor. PDF çıktısı nasıl oluyor acaba?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
PDF çıktısı nasıl oluyor acaba?
Eğer bahsettiğiniz özelliği doğru anladıysam, hazırladığınız sayfanın görünümünü PDF formatında sunuyor sadece. Daha önce çıktı olarak PDF dosyasını edinmedim ama ne işe yaradığını gözlemlemiştim.
 
Windows uygulaması baya sıkıntılı gibi. Daha yeni indirdim. Bir kere dondu, bir kere de bu şekilde aşırı RAM kullanımı yapmaya başladı. Ancak telefonda kullanacağım, uygulamasını kaldırdım. Bilgisayardan da tarayıcıdan kullanırım.
1632781632699.png
 
Son düzenleme:
Çok kullanışlı değil yani MacOS'un notları da işimi görüyor telefon ve bilgisayar bütünlüğü açısından ben pek verim alamadım, anımsatıcı ekleyemiyorum.
 

Geri
Yukarı