Herhangi bir internet sitesi üzerinde otomasyon oluşturma

Lord Haydari

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Mevzuya olan yarım yamalak hakimiyetimden ötürü karmaşık veya anlamsız bir şey istiyor olabilirim. Dolayısı ile anlatımım da aynı şeyleri içerebilir.
Önce biraz kendi seviyemden bahsedeyim. Belirli bir seviyede yazılım biliyorum. Bir dönem PHP, Asp.Net, MVC Framework ile bir miktar uğraşmışlığım var fakat uzun süredir güncel teknolojilere uzağım. İşim ve eğitimim gereği SageMath, R-Studio kullanıyorum. Yani aslında kodlama ile halen ilgiliyim fakat yaptığım kodlamalar genellikle matematiksel tabanlı. Yapmak istediğim şey belirli sitelerde günlük bazı rutinlerimi kısaltmak fakat mevzuya uzak kaldığım için nereden giriş yapacağımı bilemiyorum.
Yapmak istediğim şeyi burada bir örnekle anlatmam daha isabetli olacak. Örneğin bu siteye girip her gün içinde "artikülatör" kelimesi geçen mesajlara bazı hazır cevaplarımı yazmak istiyorum. Bu tarz şeyler için genelde Selenium kullanılmakta bildiğim kadarıyla. Zaten öğrenmek istediğim bir sistem. Burada istediğim bu işlemleri sayfa yapısı içinde yapmak. Bazı Chrome eklentileri ile sayfa yapısına çeşitli butonlar eklenebiliyor veya bazı elementler çıkartılabiliyor. İstediğim bu otomatize işlemini sayfa yapısı içine gömerek çalışmak. Örneğin en yukarı "ara" butonunun yanına "artikülatör ara" gibi bir buton ekleyip bugün içinde bu kelimenin geçtiği mesajları hızlıca listeletmek, ardından gelen mesajların alt kısmına eklenecek yeni bir buton ile daha önceden kaydettiğim mesajlardan birisini seçip cevaplamak.
Şimdi böyle bir şey isteme sebebime geleyim, günlük rutin kullandığım bazı sitelerin arama ve listeleme fonksiyonları kısıtlı ve çok fazla "açılır pencere" yapısı bulundurmakta. Bunları ekarte edebilmek için böyle bir şey istemekteyim. Aramaya tıkladığımda birden fazla arama çalıştırıp bunları listeleyecek böylelikle sitenin eksik ya da hantal filtreleme yapısı ile uğraşmayacağım. Letgo üzerinden başka bir örnek vereyim, site üzerinden arama kısmına "kareli defter" yazdığınızda içinde iki kelimenin ayrı ayrı geçtiği fazladan binlerce ilanı listelemekte. Ben bunlardan sadece iki kelimenin de aynı anda olduğu durumları görmek istiyorum. (Letgo içinde bunun bir kısa yolu vardır belki, sadece örnek olarak verdim.)
Selenium tüm bunlar için oldukça cazip görünmekte. Doğrudan bu isteğimi karşılayacak bir yapı kurabilir miyim bilemiyorum ama yapamasam bile yetenekleri cidden her türlü işe yarayabilecek seviyede. Bu sebeple öğrenmek istediğim bir yapı. Bununla beraber bu işlemleri devamlı bir ide üzerinden derleyerek yapmak (anladığım kadarıyla selenium bu mantıkla çalışıyor.) kazandırdığı zamanı fazlasıyla alabilir gibi geliyor.
Selenium veya bir başka otomasyon aracı, modülü vs tek başına bu isteklerimi karşılayabilecekse doğrudan ona başlayabilirim. Eğer birkaç farklı sistem kullanmam gerekecekse ayrı ayrı çalışmaya başlayacağım. Bu konular hakkında bilgili arkadaşların her türlü yardımına açığım.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı