"Hiçbir monarşi meşru değildir." sözünden ne anlıyorsunuz?

Emircan Döndü

Megapat
Makaleler
5
Daha fazla  
Merhabalar, yarın tarih dersinden sınav olacağız. Ama bu sınav The King adlı filmin sınavı olacak. İzlenimlerim sonucu öğretmenin soracağı soruyu keşfettim gibi. Sınav tek soru olacak yoruma dayalı. Siz "Hiçbir monarşi meşru değildir." sözünden ne anlıyorsunuz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Monark'a soralım bakalım meşru değil mi? ☺ Aslında günümüz dünyası için bence geçersiz bir soru. Dünyada en az 180/200 yılda onlarca monarşi yıkıldı ve ulus devlet dediğimiz "cumhuriyet" türedi. Ve yine bence asır değişince kendine özgü şartlarını dayatacak. 150 yıl sonra cumhuriyet hala ayakta kalacak mı bu da soru işareti. Günümüz cumhuriyetleri adım adım sona yaklaşıyor. Ne olduğu belli olmayan küresel şirketler hem ulus devletleri hemde insanlığı esir almış vaziyette... Bunun bir kırılma noktası olacaktır hiç kuşkusuz.. Birileri son 200 yıldır alıştığı işi yani otomatik cihazlarla deste deste para saymak istiyor ve para-kredi sistemini kendilerinin lehine, devletlerin ve milletin aleyhine olacak şekilde kodifiye ediyorlar. Bakalım ve görelim...

Monarşi nedir öncelikle? Her şeyin ve her kararın tek bir kişiye veya aileye ait olması demektir. Yani seçim yok tercih yok eleştiri yok.

Şimdi Osmanoğullarını ele alalım mesela. Sence o dönemde seferoğulları veya tellioğullarını halk daha çok sevse seçime gider miydi osmanoğulları? Direkt kellelerini keser konuyu kapatırdı. Bu yüzden meşru bir yönetim biçimi değildir. Çünkü yönettiği halk tarafından onaylanmamıştır.

Özetle bunun gibi düşünebilirsin bence.

Buda bir bakış açısı tabii ki. 1700'lü yılların sonundan itibaren yapılan ihtilaller sonucu ulus devlet(cumhuriyet) kavramı çıktı ortaya. Olaylar yaşanmasaydı acaba anayasa hukuku literatürüne böyle bir kavram girer miydi orası da şüpheli. 200 yıl sonra dünyada Cumhuriyet kalır mı burası da şüpheli. En iyisi demiyorum ama şuan için en iyi 2. rejim şekli.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı