Hiçlik mümkün değilse vakum ortamı nasıl oluyor?

Katılım
13 Ekim 2018
Mesajlar
2.547
Çözümler
14
Yer
North Memphis
Dostlar, kafama takılan ve cevabını herhangi bir yerde soramadığım ve göremediğim için size sorayım dedim. Bildiğiniz gibi bizim evrenimizde hiçlik mümkün değildir. Boşluk diye bir şey yoktur. Casimir etkisini hatırlayın. Peki vakum alanı tam olarak nedir ve nasıl bu alanda hiçbir şey olmaması mümkündür?
 
Evrende karanlık madde adı altında her yerde olan gözlemleyemediğiz ama etkilerini hissettiğimiz farklı maddelerde var araştırırsan biraz fizik biraz felsefi uzuyor gidiyor.
 
Evrenimiz ile dünya yüzeyi farklı. Evrende boşluk var denilmiyor da karanlık madde var deniliyor ki bu da kanıtlanmış değil.
 
Karanlık madde veya karanlık enerjiden haberdarım, karanlık sıvı diye bambaşka teoriler de var. Bildiğimiz bazı şeyler birbiri ile çelişmiyor mu? Ben mi yanlış anladım bu zamana kadar vakum alanını? Yani hiçlik mümkün değil, tamam, sorun yok ama vakum alanı diye bir durum söz konusu bildiğiniz gibi. Ortamda hiçbir varlığın olmaması mümkün değil?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bildiğim kadarıyla hiçlik maddenin olmaması değil adı üstünde hiçbir şeyin olmaması. Vakum alanında madde olmasa bile uzay zaman düzleminde hala mevcut.
 
Fiziki olarak açıklayayım. Vakum ortamı oluşması için ortamda 5 ppm'den(parts per million) düşük miktarda gaz bulunmalıdır. Yani aslında var fakat kuvvetlerin etki etmesi durumunda entropisi çok düşük bir sistem olması yüzünden gözlemleyemeyeceğiniz kadar düşük bir enerji transferi meydana gelir. Uzay boşluğunda 1-5 ppm arasında değişmekle birlikte dünyada yapılan deneylerde 50-100 ppm arasından daha düşük bir ortam yaratmak bir hayli zor. Dünyanın atmosferinin değerlerini görmek için Vikipedi'den bakabilirsiniz.
Vakumlu alandan radyo dalgaları geçiyor ise?
Elektromanyetik dalgaların da yayılımı ışığın konusuna girer. Elektromanyetik dalgalar bizim yakalayamadığımız ve ışığın bir formu olan şekilde yayılırlar. Belli frekansları vardır ve anteninizin büyüklüğüne göre bu frekans aralıklarında dalgaları yakalamanız mümkündür.
 
Vakum != hiclik.

Hicbir parcacigin olmamasi kosulu yok vakumda, sadece cok cok az madde var.
Cogu bilinen galaksiden buyuk bosluklar var ama bu "hiclik" anlamina gelmiyor. Evrende madde dagiliminin istatistiksel analizini yaparsan standart sapmanin cok ekstrem oldugu noktalarla karsilasman "normal" sayilir bana gore. Maddenin cok yogun oldugu ortamlar varsa , maddenin cok az yogun oldugu ortamlar da benzer dagilimda olmali. Kaldi ki "cok madde" , "az madde" yi kendine cektigi icin daha az maddeye dogru bir akis soz konusu.

 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı