Hisseli tarla nasıl satılır?

2 yol var.

Hissedarlarla anlaşıp satacaksınız. Sizin durumunuzda %99.9 ihtimalle tarlalar miras yoluyla (intikal) elbirliği ile mülkiyet olduğu için tüm hissedarların bunu kabul etmesi gerekir. Bir mirasçı bile kabul etmese bu ihtimal ortadan kalkar.

İzale-i şuyu davası açarak mahkeme yolu ile satacaksınız. Bu gibi durumlarda çok yaygın bir yaklaşımdır. Kendiniz de dava açabilirsiniz ancak bir avukat ile süreci yönetmenizi tavsiye ederim. Avukat hissenizin satışı üzerinden komisyon (yüzde) isteyecektir. Süreç şöyle işler: Maliklerden herhangi biri izale-i şuyu davasını açar > mirasçılara ön alım hakkı verilir > mirasçılar kendi aralarında çözemiyorlarsa mahkemebilirkişi yönlendirir > bilirkişi gidip keşif yapar, taşınmazlara değer biçer ve mahkemeye sunar > taşınmazlar bilirkişinin belirlediği değerin yarısından ihaleye çıkar, açık artırma ile satış yapılır (ilan.gov.tr), bu kısımda ön alım hakkı düşmüştür > taşınmazlar satılır, hisselere göre mirasçıların ibanlarına yatırılır > avukat davayı açanın hissesinden komisyonunu alır.

Değerleme uzmanıyım, aynı zamandabilirkişilik yapıyorum (izale-i şuyu, kira tespit, kamulaştırma vb). Böyle davalara çok kez gittim. Aynı zamanda dedemin tarla ve daireleri için halihazırda içinde olduğum bir izale-i şuyu dava sürecim var. Biraz uzun sürer ama paranızı alırsınız.

Herhangi bir ek sorunuz olursa uygulamaların ve süreçlerin direkt içinde olduğum için cevap veririm. Bilmeden yorum yapanların yorum ve fikirleri kafanızı karıştırmasın, süreç çok nettir. Yoruma da kapalıdır.

Hocam bende dava açıp diğer hissedarlarla uğraşmadan satılmasını istiyorum fakat dava sanırım çok uzun sürüyormuş. Ayrıca değerinin çok altına gidiyormuş sanırım. Sarı siteden o bölgedeki ilanlara baktığımda yol kenarları M.2'si 2500TL'den falan gidiyor müstakil tapuların.

Ayrıca tüm hissedarlar kabul ederse müstakil tapuya çevrilebiliyormuş sanırım bu doğru mu? Eğer doğruysa tüm hissedarlara bunu nasıl bildireceğim çünkü hepsini tanımıyorum ve teker teker mi ulaşmam gerekir?

Hocam bende dava açıp diğer hissedarlarla uğraşmadan satılmasını istiyorum fakat dava sanırım çok uzun sürüyormuş. Ayrıca değerinin çok altına gidiyormuş sanırım. Sarı siteden o bölgedeki ilanlara baktığımda yol kenarları M.2'si 2500TL'den falan gidiyor müstakil tapuların.

Ayrıca tüm hissedarlar kabul ederse müstakil tapuya çevrilebiliyormuş sanırım bu doğru mu? Eğer doğruysa tüm hissedarlara bunu nasıl bildireceğim çünkü hepsini tanımıyorum ve teker teker mi ulaşmam gerekir?
Dediğim gibi 2 yol var; biri anlaşarak satmak, diğeri dava yolu ile. Anlaşarak satacaksanız hissedarla ile muhattap olup uğraşırsınız, dava yolu ile hissedarlarla hiçbir alakanız olmaz, işlemleri mahkeme yürütür. Dava uzun sürer ama bulaşmadan çözmek için tek yoldur.

Eğer tarla niteliğinde ise bu taşınmazlar, 2.500 TL/m2 birim fiyat baya baya iyimser geldi. Arsa ise farklı olabilir. Nerede olduğuna göre değişir bu arada ancak sarı sitede o fiyatlar isteniyor diye reelde o kadar edecek diye bir şey yok. Eksper ve bilirkişiler çok daha temkinli ve gerçeğe uygun yaklaşır. Ada parsel vermenize gerek yok ancak il, ilçe, mahalle, cepheli olduğu yol vb. söylerseniz bir bakalım. Hisseli taşınmazlar tek malikli taşınmazlara göre çok daha uyguna satılır bu arada, şerefiye uygulanır.

Tüm hissedarlar kabul ederse elbirliği ile mülkiyetten > paylı mülkiyete geçebilir. Paylı mülkiyete geçince direkt hissenizi satabilirsiniz. Ancak pratikte bu imkansıza yakındır, böyle bir şey şimdiye kadar duymadım. O kadar hissedarı ikna etmek, toplamak, tapu işlemlerini yürütmek pratikte imkansıza yakındır.

Dediğim gibi 2 yol var; biri anlaşarak satmak, diğeri dava yolu ile. Anlaşarak satacaksanız hissedarla ile muhattap olup uğraşırsınız, dava yolu ile hissedarlarla hiçbir alakanız olmaz, işlemleri mahkeme yürütür. Dava uzun sürer ama bulaşmadan çözmek için tek yoldur.

Eğer tarla niteliğinde ise bu taşınmazlar, 2.500 TL/m2 birim fiyat baya baya iyimser geldi. Arsa ise farklı olabilir. Nerede olduğuna göre değişir bu arada ancak sarı sitede o fiyatlar isteniyor diye reelde o kadar edecek diye bir şey yok. Eksper ve bilirkişiler çok daha temkinli ve gerçeğe uygun yaklaşır. Ada parsel vermenize gerek yok ancak il, ilçe, mahalle, cepheli olduğu yol vb. söylerseniz bir bakalım. Hisseli taşınmazlar tek malikli taşınmazlara göre çok daha uyguna satılır bu arada, şerefiye uygulanır.

Tüm hissedarlar kabul ederse elbirliği ile mülkiyetten > paylı mülkiyete geçebilir. Ancak pratikte bu imkansıza yakındır, böyle bir şey şimdiye kadar duymadım. O kadar hissedarı ikna etmek, toplamak, tapu işlemlerini yürütmek pratikte imkansıza yakındır.
41.601177, 35.791241 ve
41.609589, 35.789848 ablamlarla beraber toplamı yol kenarı 900m2 üstte kalan kısım 2700m2 diğer kalan kısımlar kelikler köyü içerisinde.

41.601177, 35.791241 ve
41.609589, 35.789848 ablamlarla beraber toplamı yol kenarı 900m2 üstte kalan kısım 2700m2 diğer kalan kısımlar kelikler köyü içerisinde.
Koordinat verdiğiniz bu 2 tarladan Sinop Yolu cepheli olan 1.000 TL/m2 civarı gibi duruyor, diğeri bir tık daha az eder içeride olduğu için. Tahmin ettiğim gibi düşündüğünüz fiyatlar biraz iyimser. 2.500 TL/m2 eden tarla ya imarın dibinde olur ya da imar ihtimali olur. Burda en fazla mevzi imar ihtimali var, o da çok zor. Eğer İzale-i Şuyu davası açarsanız ve bilirkişi giderse, bugün gitse bunların da altını yazacaktır. Yine de bölgeyi bilen emlakçı ve muhtarlar ile falan görüşmek lazım. Yakın zamanda satılanlara falan da bakılır. Herhangi bir araştırma olmadan "educated guess" bu şekilde olurdu.

Hissedarlarla anlaşıp satacaksınız. Sizin durumunuzda %99.9 ihtimalle tarlalar miras yoluyla (intikal) elbirliği ile mülkiyet olduğu için tüm hissedarların bunu kabul etmesi gerekir. Bir mirasçı bile kabul etmese bu ihtimal ortadan kalkar.

Hocam bu konu ile ilgili bir şey aklıma takıldı hissedarlarla anlaşıp satacaksınız derken kendi hissemi yabancı bir kişiye satarken mi diğer hissedarların izin mi vermesi gerekiyor? Yani başta hissedarlardan birine satmayı deneyeceğim fakat almazlarsa veya çok düşük fiyat teklif ederlerse dışarıdan bir yabancıya satmak istersem durum ne oluyor? Yine dava falan mı açmam gerekiyor yoksa direkt satabilir miyim almayacakları için.

Hocam tapulara baktım fakat elbirliği ile mülkiyetli yazan bir yer görmedim ve sanırım pay payda m2 yazıyorsa elbirliği ile mülkiyetli olmuyormuş sanırım benimkilerde yazıyor hisseli tapu.

Son düzenleme:
2 yol var.

İzale-i Şuyu davası açarak mahkeme yolu ile satacaksınız. Bu gibi durumlarda çok yaygın bir yaklaşımdır. Kendiniz de dava açabilirsiniz ancak bir avukat ile süreci yönetmenizi tavsiye ederim. Avukat hissenizin satışı üzerinden komisyon (yüzde) isteyecektir. Süreç şöyle işler: maliklerden herhangi biri İzale-i Şuyu davasını açar > mirasçılara ön alım hakkı verilir > mirasçılar kendi aralarında çözemiyorlarsa mahkeme bilirkişi yönlendirir > bilirkişi gidip keşif yapar, taşınmazlara değer biçer ve mahkemeye sunar > taşınmazlar bilirkişinin belirlediği değerin yarısından ihaleye çıkar, açık artırma ile satış yapılır (ilan.gov.tr), bu kısımda ön alım hakkı düşmüştür > taşınmazlar satılır, hisselere göre mirasçıların ibanlarına yatırılır > avukat davayı açanın hissesinden komisyonunu alır.

Değerleme uzmanıyım, aynı zamanda bilirkişilik yapıyorum (izale-i şuyu, kira tespit, kamulaştırma vb). Böyle davalara çok kez gittim. Aynı zamanda dedemin tarla ve daireleri için halihazırda içinde olduğum bir izale-i şuyu dava sürecim var. Biraz uzun sürer ama paranızı alırsınız.

Herhangi bir ek sorunuz olursa uygulamaların ve süreçlerin direkt içinde olduğum için cevap veririm. Bilmeden yorum yapanların yorum ve fikirleri kafanızı karıştırmasın, süreç çok nettir. Yoruma da kapalıdır.merhabalar hocam şöyle sorularım olacak müsadenizle.
Merhabalar hocam şöyle sorularım olacak.
1. bir yerde 6 dönüm arazi olsun hissedarlar 3 kişi,
2 kişi satmak istiyor. ben satmak istemiyorum. yer değerli ya da istemiyorum diyorum kısaca.
bu izale-i şuyu davasını, durdurma karşı tarafın açma şansını geri çevirme şansımız olur mu?

2. içinde zeytin olan ''Tarla'' vasfını taşıyan arazilerle bölme sınırı kaçtır. yer olsun 11 dönüm
hissedar 2 kişi, bu 11 dönüm yer 2 kişiye ayrı tapu olarak çıkartılabilir mi?

3. tekrardan içinde zeytin olan tarla vasfını taşıyan arazilere imar geldiğinde ne şekilde geliyor?
bu imar villa imarı tarzı dediğimiz sadece içine villalık yapılan imar mı? yoksa bildiğimiz betondan yapılan konut imarı çıkabilir mi?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı