Hızlı Başlatma Sistemin Hangi Özelliği ile Alakalı?

rooot

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba, hızlı başlatma özelliği var güç ayarlarına girdiğimizde laptopumda hızlı başlatma problemsiz olarak hızlı bir şekilde çalışıyor (Baya bir eski laptopum da, modeli; VESTEL 154SP)

Masaüstü bilgisayarımda (Q6600 işlemci + Intel DP965LT anakart + 5GB RAM, 7200 RPM Harddisk.) Laptopuma kıyasla çok daha güçlü bir sistem laptopumun harddiski bile 5400 RPM WD Blue serisi bu harddiski bilgisayarıma takıp Windows 10'u açmayı denediğimde yavaş açılıyor bu yüzden güç ayarlarından hızlı başlatmayı devre dışı bırakıyorum ve Windows ikonundan sonra bilgisayardaki bekleme yavaşlama gitmiş oluyor.

Tamam uzun oldu :( Şöyle kısaltayım: Masaüstümde hızlı başlatmayı açınca Windows ikonundan sonra 10 dk ya da daha fazla bekletiyor. Kapatınca böyle problem yok 30~60 sn arasında açılıyor.

Ama eski laptopumda böyle değil hızlı başlatma açıkken bile 10 saniyede (T2300 işlemci var 5400RPM harddisk) açılıyor problem nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Şurada detaylı ve uzun bir makale var. Dilerseniz okuyun.

#Windows 8 ve 10 Neden Hızlı Başlıyor?

Özetleyecek olursak, Hızlı Başlat özelliği Windows'un Hazırda Beklet özelliğinden yola çıkılarak oluşturulmuş bir özelliktir.

Hazırda Beklet özelliğinde, RAM'lerde bulunan kullanıcının yapmış olduğu işlemler, açık kalan pencereler vs. diskinizde oluşturulan hiberfil.sys isimli dosyaya aktarılır.

Sistemi yeniden açtığınızda ise diskteki bu dosyalar geri RAM'lere aktarılır ve oturum hazırlanır.

Hızlı Başlat işleminin, Hazırda Beklet işleminden farkı ise, Windows kapanırken yine hiberfil.sys dosyası oluşturulur.

Ama bu sefer bu dosyaya kullanıcı oturumunda açılmış olan pencereler, çalışan uygulamalar vs. dahil edilmez.

Böylelikle daha küçük boyutlu bir dosya elde edilir ve sistem bu dosya üzerinden hızlıca başlatılır.

Sisteminizin açılırken neden yavaş açıldığı hakkında pek bilgi veremem. Çünkü donanım hakkında bilgim iyi değil maalesef.

Ama tahmin yürüterek bunun kaynağının işlemci olduğunu söyleyebilirim.

Yine de bir bilenden bilgi almak daha doğru olacaktır.

@Selim C. Detaylı cevabın için teşekkür ederim :) Q6600 4çekirdek 8mb önbellekli mobil işlemci olan T2390'dan daha fazla özellik sunuyor ben anakart farkıdır diye düşünmüştüm yine kesin değil tabi :) laptopum şıp diye açılırken masaüstü 1 dk bekletiyor bu yüzden öğrenmek istemiştim 5400RPM harddiskle bu kadar hızlı performans alıyorsam ssd'ye geçirdiğimde laptop'um ne olacak gibisinden.

@Nazım Paşa @Selim C. Cevablarınız için çok teşekkürler internet erişimim yoktu yeni oldu o yüzden şimdi yazıyorum özür dilerim.Problemin harddisk kaynaklı olduğunu zannetmiyorum :) 5400RPM olan laptobumun harddiskine win 10 kurdum ve masaüstüme sata portundan takıp açmayı denediğimde baya bir bekletiyor windows ikonundan sonra ama laptopda böyle değil 10sn de açılıyor sistemimde neyi güncellemem lazım onu merak ediyorum :D HD Tune sonuçları aşağıda:

benchmark.png error.png health.png

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı