Hızlı şarjda pil voltajı neden yükselmez?

Lord Raiden

Megapat
Makaleler
14
Anlamadığım bir mesele. Size sormak istedim.

Mesela 18 Watt destekleyen telefonuma 9V 2A şarj cihazı bağlarsam çekilen akım 2A oluyor ve pil voltajı 4,3V civarında oluyor.

5V 3A, yani 15 Watt gücünde adaptörle şarj ettiğimde yaklaşık 3A akım çekiyor (kablo maksimum 3A olduğu için üzerine çok çıktığını görmedim). Voltaj ise yine 4,3V civarında.

Ayrıca 15W olan adaptör ile daha hızlı şarj oluyor telefon. Bir de iki türlü de telefonda hızlı şarj edildiği yazıyor.

9V, 5 volta düşürülüp kullanılıyorsa akımın artması gerekirdi. Düşürülmeden kullanılırsa da voltajın yüksek olması gerekirdi ama bu sefer de cihaz zarar görürdü. Tabii burada 9V ile şarj olurken ne olduğunu bilmiyorum.

Kafam bu noktada karışıyor. Nasıl oluyor bu mesele?

Anlamadığım bir mesele. Size sormak istedim.

Mesela 18 Watt destekleyen telefonuma 9V 2A şarj cihazı bağlarsam çekilen akım 2A oluyor ve pil voltajı 4, 3V civarında oluyor.

5V 3A, yani 15 Watt gücünde adaptörle şarj ettiğimde yaklaşık 3A akım çekiyor (kablo maksimum 3A olduğu için üzerine çok çıktığını görmedim). Voltaj ise yine 4, 3V civarında.

Ayrıca 15W olan adaptör ile daha hızlı şarj oluyor telefon. Bir de iki türlü de telefonda hızlı şarj edildiği yazıyor.

9V, 5 Volta düşürülüp kullanılıyorsa akımın artması gerekirdi. Düşürülmeden kullanılırsa da voltajın yüksek olması gerekirdi ama bu sefer de cihaz zarar görürdü. Tabii burada 9V ile şarj olurken ne olduğunu bilmiyorum.

Kafam bu noktada karışıyor. Nasıl oluyor bu mesele?

Cevâbı araştırmadım ama muhakeme yoluyla bir önerim var:

Sorunun cevâbı soruda saklı aslında :) 4, 3V değişmiyor ise demek ki ulaşabileceği en yüksek voltaj değeri bu. 3A destekleyen bir kablo da hâliyle 2A destekleyen bir kablodan daha fazla güç iletecektir cihaza. Bundan dolayı daha hızlı şarj oluyor diyebiliriz bence. Ayrıca cihazda, pilde akım koruması olduğundan daha fazla voltajın üzerine ulaşmıyordur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Cevâbı araştırmadım ama muhakeme yoluyla bir önerim var:

Sorunun cevâbı soruda saklı aslında :) 4, 3V değişmiyor ise demek ki ulaşabileceği en yüksek voltaj değeri bu. 3A destekleyen bir kablo da hâliyle 2A destekleyen bir kablodan daha fazla güç iletecektir cihaza. Bundan dolayı daha hızlı şarj oluyor diyebiliriz bence. Ayrıca cihazda, pilde akım koruması olduğundan daha fazla voltajın üzerine ulaşmıyordur.
O zaman neden 9V 2A veriyor ki? O 9V ne oluyor cihaza girince? :D

Aklıma sadece fazla voltaj kablonun kesit alanının (kalınlığının) az olması için yapıldığı geliyor. Ama kablo zaten 3A desteklediği için neden öyle yapmışlar ben de çözemedim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı