Basit gramer kurallarına bir göz gezdirin ama gramer değil kelime ağırlıklı çalışın. Basit cümleleri anlamaya çalışın. Cümleleri incelerken neden ekler bu şekilde gelmiş vs. şeklinde göz gezdirin. Ekleri tabloları falan ezberlemeye çalışmayın ama gördüğünüzde duyduğunuzda tanımaya çalışın. Anlayamadığınzda ChatGPT'ye bu cümle neden bu anlama geliyor diye sorun. Niye bu eki almış diye sorun. Çok güzel açıklayıcı cevaplar verecektir.
Devamında bol bol basit video izleyip dile aşinalık sağlamaya çalışın. Temel kelimelere tabi ayrıca çalışmanız gerekir yoksa videolardan hiçbir şey anlamazsınız. Çok az temel olunca Language Reactor ile video izlerken bilmediğiniz kelimelerin üzerinde gelip Türkçesini görüp anlaya anlaya devam edebilirsiniz. Bir yerden sonra aşinalık artacak ve daha az kelimeye bakmaya başlayacaksanız. Bu ilerlemenin işareti. Bu arada kısa kısa gramer kurallarına göz gezdirebilirsiniz ama ağırlığınız kelime çalışma ve bol bol Language Reactor ile kolay video izleme olsun. Asıl gelişmeyi bu sağlıyor. Gramer çalışmak anca buna destek olur. Vücut geliştirmedeki ağırlık kaldırma gibi düşünün, dili kullanırken öğreniyorsunuz. Gramer çalışmak ön hazırlık gibi oluyor. Videodam Anlamaya çalışmak ise ağırlık kaldırma gibi oluyor. Hatta başlarda bilmediğiniz çok kelime ve kural olduğu için çok yorulup kafanızın acıdığını hissedeceksiniz. Kas ağrısı mantığı ile aynı. Gelişme göstergesi

. Takıldığınız cümleleri chatgpt'ye açıklatıp devam edin.
Yavaş yavaş anlama yeteneğinizin geliştiğini fark ettiğinizde artık basit diyaloglara falan çalışıp görüntülü ücretli derslerle diyalog çalışması vs. yapabilirsiniz. Böylece konuşma pratiğiniz de geliştir. Başlarda cümle ezberleyip bunları kullanmaya çekinmeyin. Kurslarda da zaten böyle ilerliyor. Konuşurken takıldığnız yerleri zaten size not alıp hocanız size gönderir. Konuşma pratiği dışında ücretli derslerin, kursların bir katkısı olacağını sanmıyorum. Bireysel olarak kelime ve içerik çalışması çok daha etkili olur gibi geliyor. Sınıfta hocanın herkesle etkili bir şekilde çalışma ortamı kurması gerçekçi değil. Hocanın etkisi konuşma ve eksikleri belirlemede olur. Bunun için de düzenli bir kurs ortamı yerine belli bir seviyeye geldikten sonra internetten konuşma odaklı saatlik özel ders almak daha mantıklı geliyor. İngilizce için bunu bile yapmadan sadece içerik tüketerek ilerledim yine bile konuşabiliyorum ama tabi konuşma pratiği yapan bundan çok daha hızlı ilerler ve daha iyi bir seviyeye gelir. Video izlemenin ne kadar etkili olduğunu belirtmek için bunu örnek verdim.
Bu arada aynı kelimeye defalarca bakmanız dün öğrenidiğiniz kelimeyi ertesi gün unutmanız çok çok normal. Başlarda kelimeler hemen aklınıza gelmeyecek 3-4 saniye hatta 10-15 saniye sonra gelecek fakat bunlar işte video izleme ve bol bol içerik tüketme ile gelişiyor. Bir yerden sonra duyduğunuz gibi anlamaya başlıyorsunuz. Kas gelişmesine benzer kesim bu. Bunun öyle 3-5 günde 1-2 haftada olmasını beklemeyin. Hergün 1-2 saat çalışırsanız bir aya yakın bir sürede en temel kelimeleri ve basit cümleleri anlık anlamaya başlayacaksınız ama yine bilmediğiniz kelime çok olduğu için cümleleri anlamanız zor olacak. Zamanla aşina olduğunuz kelime sayısı arttıkça kelime öğrenme hızınız da artacak işin güzel yanı bu. Kötü yanı ise hızınız artsa bile 7-8bin kelime öğrenmeden dili iyi bir derecede biliyorum demeniz zor. Orası da bol bol çalışmaya kalıyor. Fakat başta günde 7-8 saat çalışsanız bile hızlı bir gelişme beklemeyin çünkü kas gelişmesi gibi bunda da doğal bir gelişme hızı limiti var. Gün atlamadan düzenli bir şekilde çalışmak uzun süre çalışmaktan çok daha önemli.
Kelime ve cümle çalışmayı hızlandırma için Anki gibi uygulamalara ve bunlardaki hazır destelere göz atabilirsiniz ama başlangıçta kullanımı karışık gelebilir. Çok zorlarsa kullanmayın şart değil.
Site ve uygulama olarak İngilizce için EnglishCentral Cambly'den falan ucuzdu ama Almanca için en uygun site hangisi bilmiyorum. Hoca illa native olsun diye uğraşmayın bence, EnglishCentral'daki hocalar da native değil ama genel olarak kullananlar memnundu ama şimdi fiyatı arttı son durumu bilmiyorum. Yerli uygulamalarda daha uygun varsa daha mantıklı olabilir.