Home Server'a statik IP ataması nasıl yapılır?

Mehmet Fuat

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba, linuxgsm ile Game server için evime Ubuntu server kurulu bir makine ayarladım, bu makine için Superonline üzerinden statik IP satın alma işlemi gerçekleştirdim şu an için statik IP'mi tanımladılar ve elimde bulunuyor fakat isteğim ise şu şekilde:

Modeme bağlı yaklaşık 20'ye yakın cihaz bulunmakta statik IP'yi ise sadece bu modeme bağlı Game servera atamak istiyorum fakat modem arayüz veya networking konusunda pek bir bilgim yok açıkçası.

Sorum ise şu: Modeme bağlı diğer cihazların iplerini statik IP'den nasıl çıkartabilirim ve serverıma nasıl statik IP'yi atayabilirim?

Statik IP modeme atanır, cihaza atanmaz. Modem, cihazlara DHCP yerel olarak IP atar örnek, 192.168.1.196 gibi. Superonline'da senin modemine 95.70.229.xxx gibi bir IP atamış olmalı, bu IP adresi tüm cihazların internete çıktığı IP adresi oluyor.

Soruna gelecek olursak, modem arayüzünden port yönlendirme ve DMZ ayarlarını yaparak sunucunuza statik IP adresinden erişilebilir yapabilirsiniz. Ancak şöyle bir sorununuz daha var, IP adresini verdiğiniz kişiler DDoS denilen saldırı türlerine başvururlarsa modem internetinde yavaşlık söz konusu olabilir. Bunu önlemek için de bir VDS kiralayıp bunu reverse proxy olarak kullanabilirsiniz. Reverse proxy, firewall görevi görebilir.

Statik IP modeme atanır, cihaza atanmaz. Modem, cihazlara DHCP yerel olarak IP atar örnek, 192.168.1.196 gibi. Superonline'da senin modemine 95.70.229.xxx gibi bir IP atamış olmalı, bu IP adresi tüm cihazların internete çıktığı IP adresi oluyor.

Soruna gelecek olursak, modem arayüzünden port yönlendirme ve DMZ ayarlarını yaparak sunucunuza statik IP adresinden erişilebilir yapabilirsiniz. Ancak şöyle bir sorununuz daha var, IP adresini verdiğiniz kişiler DDoS denilen saldırı türlerine başvururlarsa modem internetinde yavaşlık söz konusu olabilir. Bunu önlemek için de bir VDS kiralayıp bunu reverse proxy olarak kullanabilirsiniz. Reverse proxy, firewall görevi görebilir.
Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim bu konu hakkında ulaşabileceğim bir rehber var mıdır? Ve reverse proxy için kiralanması gereken vds'in özellikleri neler olmalıdır ?

Bir tane daha statik IP almanız şart. Bir tanesi diğer cihazları route ederken bir tanesi de sizin o makinenizi routing edilecek. İstediğiniz IP'i verebilirsiniz böylece. Router'inizin olması gerekmekte yoksa da pfSense yazılımıyla sanal router kurarak cihaziniza IP routing yapabilirsiniz.

Artı -1 Eksi
Aslında sen statik IP yerine sunucu kiralasaydan daha anlamlı olurdu.

Maalesef 32 GB RAM'li sunucular çok masraflı oluyor.

Xammp kurulunca PHP sunucusu çalışır, belki erişilir böyle. IP adresinin sonun 80 portu koyunca çalışır.

Game servera erişimde farklı portlar olacağı için sanırım bu yöntem işe yaramayacaktır.

Bir tane daha statik IP almanız şart. Bir tanesi diğer cihazları route ederken bir tanesi de sizin o makinenizi routing edilecek. İstediğiniz IP'i verebilirsiniz böylece. Router'inizin olması gerekmekte yoksa da pfSense yazılımıyla sanal router kurarak cihaziniza IP routing yapabilirsiniz.

Sanırım ikinci statik IP alamıyorum. pfSense ile IP rouiting yaptığım da sunucuya statik IP üzerinden mi ulaşım sağlıyoruz?

Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim bu konu hakkında ulaşabileceğim bir rehber var mıdır? Ve reverse proxy için kiralanması gereken VDS'in özellikleri neler olmalıdır?
Minecraft sunucuları için mevcut, ama biraz konfigurasyon ayarlayarak kendi sunucunuza uygun hale getirebilirsiniz.

Gereksinimler:

Cloud için, cloud sağlayıcısı üyeliği. AWS önerimdir.

VDS için, işletim sistemi olarak Ubuntu, Ubuntu'nun içinde nginx paketinin yüklü olduğu bir VDS sunucusu.
(Bu sunucu 1GB RAM, 1 CPU olabilir, sorun olmaz.)

İşinize yarayacak kaynaklar:

Cloud:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

VDS:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Fikrimce:

Cloud'u tercih ederdim çünkü reverse proxy yapmak için konfigurasyon ayarlamak daha kolay geliyor, videoyu izleyerek portları değiştirerek kendi sunucunuza göre ayarlayabilirsiniz.

Not:

Reverse Proxy için bir domaine ihtiyacınız var.
Atmış olduğum cloud videosunda arkadaş dynamic dns ile domain sorununu alternatif olarak çözüyor.

Xammp kurulunca PHP sunucusu çalışır, belki erişilir böyle. IP adresinin sonun 80 portu koyunca çalışır.
PHP, genel olarak web için tasarlanan bir programlama dili, konumuz ise oyun sunucusu. Oyun sunucularında 80 portu kullanılmaz.

Hayır, bu ekstra masrafa yol açacaktır. Arkadaşın evinde yüksek ihtimalle firewall yok ayarlasa bile saldırılar ile başa çıkamaz. Benim bahsettiğim, Reverse Proxy yöntemi ile binevi firewall görevi de görüyor sanırsam.

Aslında sen statik ip yerine sunucu kiralasaydan daha anlamlı olurdu.
Sunucu kirası ödemek istemeyen birisi için çok mantıksız bir cevap. Sunucu kirası ödemek isteseydi sunucuya sahip olmazdı.

Son düzenleme:
Minecraft sunucuları için mevcut, ama biraz konfigurasyon ayarlayarak kendi sunucunuza uygun hale getirebilirsiniz.

Gereksinimler:

Cloud için, Cloud sağlayıcısı üyeliği. AWS önerimdir.

VDS için, işletim sistemi olarak Ubuntu, Ubuntu'nun içinde nginx paketinin yüklü olduğu bir VDS sunucusu.

İşinize yarayacak kaynaklar:

Cloud:

VDS:

Fikrimce:

Cloud'u tercih ederdim çünkü reverse proxy yapmak için konfigurasyon ayarlamak daha kolay geliyor, videoyu izleyerek portları değiştirerek kendi sunucunuza göre ayarlayabilirsiniz.

Not:

Reverse Proxy için bir domaine ihtiyacınız var.
Atmış olduğum Cloud videosunda arkadaş dynamic DNS ile domain sorununu alternatif olarak çözüyor.

PHP, genel olarak web için tasarlanan bir programlama dili, konumuz ise oyun sunucusu. Oyun sunucularında 80 portu kullanılmaz.

Hayır, bu ekstra masrafa yol açacaktır. Arkadaşın evinde yüksek ihtimalle firewall yok ayarlasa bile saldırılar ile başa çıkamaz. Benim bahsettiğim, Reverse Proxy yöntemi ile bir nevi firewall görevi de görüyor sanırsam.

Sunucu kirası ödemek istemeyen birisi için çok mantıksız bir cevap. Sunucu kirası ödemek isteseydi sunucuya sahip olmazdı.

Ben okumamasim konuyu. Sandim elindeki PC'yi yapiyor.

Neyse inşallah olur. Nginx ile de olabilir HTTP, HTTPS disinda baska yonlendirme de calisiyorsa tabii.

gereksinimler:

Cloud için, Cloud sağlayıcısı üyeliği. AWS önerimdir.

işinize yarayacak kaynaklar:

Cloud:

VDS:

fikrimce:

not:

reverse proxy için bir domaine ihtiyacınız var.
Atmış olduğum Cloud videosunda arkadaş dynamic DNS ile domain sorununu alternatif olarak çözüyor.

Hayır, bu ekstra masrafa yol açacaktır. Arkadaşın evinde yüksek ihtimalle firewall yok ayarlasa bile saldırılar ile başa çıkamaz. Benim bahsettiğim, reverse proxy yöntemi ile bir nevi firewall görevi de görüyor sanırsam.

En kısa sürede test edip sonuçları paylaşacağım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı