Hosting firması için donanım ve ekipman önerisi

sercanblk

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba,

Hosting firması kurmak gibi bir niyetim var, sistemi kurmanın marka olmanın vb işlemlerin kolay olmayacağını adım adım olacağının farkındayım ama amacım ilk etapta ufak çaplı bir fiziksel sunucu alıp deneyim kazanmak yönetim tarafını cPanel gibi lisansların kurulum, kullanımı, Linux vs gibi deneyimlerimi arttırmak ve pekiştirmek için bir sunucu alıp bir firmaya verip denemelere başlamak ve sonra fiziksel sunucumu yükseltmek istiyorum.

Bu konuda bilgisi olan arkadaşların bana ekipman önerisi vermesini rica ederim.
Serverpark gibi birkaç yerden araştırdığımda direkt satın alınabiliyor fakat ben tek tek tüm bileşenleri de detaylı öğrenmek istiyorum hangi tip almam gerekir, hangi işlemciyi hangi RAM'i birlikte kullanmam verimliliği arttırır? Bunları deneyimleyerek öğrenmek istiyorum, bunun için bana sunucuyu Dell işlemciyi e-5 2694 V4 RAM'i 256 GB ECC gibi kalem kalem ne almam gerektiği ile ilgili önerileriniz ve tavsiyeleriniz mevcut ise dinlemek isterim.

Teşekkürler iyi sosyaller.

Şimdi öncelikle sizin de bahsettiğiniz gibi bu işlemler adım adım olur. Fakat buradaki adım adımdan kasıt ilk oluşturmanız gereken şey müşteri kitlesidir, ondan sonra altyapıdır. Elinize bir reseller alıp, wisecp tarzı bir satış programı ile ilk olarak hosting dünyasına atılın. Yok ben direkt sunucu satışı ile başlayacağım diyorsanız da bir nested sunucu alıp;proxmox, Esxi gibi sanallaştırma programlarında tecrübe kazanın. 5 veya 10 müşteriye ulaştıktan sonra fiziksel sunucu işlemlerine girebilirsiniz. Fiziksel sunucuyu da direkt dc'lerden kiralayabilir veya ben toplayıp kabinden hizmet vermek istiyorum derseniz de tamamen kendiniz hizmet verebilirsiniz. Fakat bu ek sorumluluk ve yedek yönetimi gibi işlemler doğuracaktır.
Ağ ve ip adresi yönetimleri de başlı başına tecrübe ister.

Ben yerinizde olsam Wisecp veya whmcs ile siteyi kurar, herhangi bir firmadan re-sell yaparak ilerlerdim. Belirli bir sermayeye ulaştıktan sonra sunucuları kendime çekerdim. Tabii bu sırada sadece server satışı değil, hosting satışı da yapardım.

Daha önce yapmış biri olarak, ben kendi web sitemi açarak ilk önce whmcs ile sonra wisecp ile yola devam etmiştim. 2 yıl reseller hosting üzerinden satış yaptım sonra 3 yıl boyunca sanal sunucu üzerinden satış yaparak iyice kitleyi oluşturdum. Daha sonra fiziksel sunucumu almıştım. Ancak ilk yıl sunucu alarak başlasaydım zarar edip kapatırdım kesin. 2. yılı görme ihtimalim yoktu. En son devrettim. Bir çok gideri mevcut çünkü hem lisanslar hem barındırma hem donanım arızaları v.s derken epey masraflı olabiliyor. Tavsiyem sende ufaktan başla. En azından önce sanal sunucuyla veya fiziksel sunucu kiralayarak. Bu arada kirala senin olsun sunucularda ilgini çekebilir.

Son düzenleme:
Daha önce yapmış biri olarak, ben kendi web sitemi açarak ilk önce whmcs ile sonra wisecp ile yola devam etmiştim. 2 yıl reseller hosting üzerinden satış yaptım sonra 3 yıl boyunca sanal sunucu üzerinden satış yaparak iyice kitleyi oluşturdum. Daha sonra fiziksel sunucumu almıştım. Ancak ilk yıl sunucu alarak başlasaydım zarar edip kapatırdım kesin. 2. yılı görme ihtimalim yoktu. Birçok gideri mevcut çünkü hem lisanslar hem barındırma hem donanım arızaları vs derken epey masraflı olabiliyor. Tavsiyem sende ufaktan başla. En azından önce sanal sunucuyla veya fiziksel sunucu kiralayarak. Bu arada kirala senin olsun sunucularda ilgini çekebilir.

Hocam genel olarak gelirler nasıldı? "100 kullanıcı başına 10.000 lira kar ediyordum" gibi bir şey söyleyebilir misiniz? Kaç kullanıcıya ulaştığınızda fiziksel sunucu aldınız?

100 kullanıcı başına aylık 10.000 lira kar elde edilemeyeceğini düşünüyorum, sadece kullanıcı sayısına kaç lira kar elde ettiğinizi merak ettim

Hocam genel olarak gelirler nasıldı? "100 kullanıcı başına 10.000 lira kar ediyordum" gibi bir şey söyleyebilir misiniz? Kaç kullanıcıya ulaştığınızda fiziksel sunucu aldınız?

100 kullanıcı başına aylık 10.000 lira kar elde edilemeyeceğini düşünüyorum, sadece kullanıcı sayısına kaç lira kar elde ettiğinizi merak ettim
Okadar değişken bir soru ki. Örnek veriyorum 1 kullanıcı alan adını başka firmadan hostingi benden ve en uygun hostingi alıyordu ayda getirdiği rakam 50-100₺ falan. Bu profildeki 100 kullanıcının aylık getirisi 5-10 bin₺ olur.

Başka bir kullanıcı ajans sahibi tüm alan adı ve hosting ihtiyaçlarını benden alıyordu. Ancak standart hosting değil neredeyse sunucu parasına sunduğum özel hostingleri tercih ediyordu. Benden aldığı hizmetlerin toplamı 200 civarıydı tek başına onun getirisi aydan aya değişmekle birlikte genel olarak 10-30 bin arasıydı. Siteyi satarkende gelecek 1 buçuk yıl içerisindeki kesin cirosunu hesaplayarak satmıştım. Tam müşteri sayımı hatırlamıyorum bir dönem 1 ay ücretsiz hosting kampanyası yapınca çok fazla kayıtlı müşterim olmuştu ancak bir çoğu pasifti.

Kısaca siz 100 kullanıcı başına aylık 10 bin kâr edemeyeceğinizi düşünürken sadece 1 kullanıcı çok daha fazlasını kazandırabiliyor. Her kullanıcı profili aynı değil ve her kullanıcının ilgilendiği ürünlerde aynı değil.

Ben 3. iş olarak ilgilendiğim için satmak istedim. Özellikle en uygun hizmeti alanlar destek sistemini en çok meşgul edenler oluyor. O müşteri tipi çok anlamadığı için herşeyi destekten yazarak bize soruyor veya yaptırıyor. Öte yandan asıl para kazandıran müşteriler ayda bir ya yazıyor ya yazmıyordu. O yüzden destek kısmını meşgul edip en düşük fiyatlı hizmetleri almış kullanıcılar tek başıma ilgilendiğim için bazen beni bezdiriyordu. Nadirende olsa taşınması için 3 gün süre verip parasının tamamını iade ettiğim tipler oldu.

Son düzenleme:
Cevaplarınız için teşekkür ederim, yazdığım gibi ufak çaplı bir başlangıç yaparak önce deneyim kazanmak istiyorum değerli öneri ve yorumlarınızı dikkate alarak devam edeceğim araştırmalarıma, amacım birazda cihaz hakkında bilgiler almaktı şu alınabilir şu takılabilir gibi bunlar hakkındada biraz bilgi sahibi olmak istiyorum o yüzden devam edeceğim araştırmalarıma
Reseller konusundada mantıklı geliyor ilk etapta böylede ilerleyebilirim

@Myk61 hocam peki bir şey soracağım klasik kullanıcı bilgisayarları mesela oyuncu bilgisayarlarına sahip kişiler bu bilgisayarları sunucu olarak kullanamaz mı? Mesela 128 GB RAM, 10 TB depolama, r 9 9000x3D serisi bir işlemci ile sunucu kurmak sizce mantıklı olur mu? Çünkü temele baktığımda globalde birçok örnek olarak Raspberry Pi veya eski bilgisayarlarını depolama sunucusu, video sunucusu, CS-Minecraft gibi hafif iş isteyen sunuculara dönüştürebiliyor. Tabii ki bir sunucuya TB seviyesinde RAM ve onlarca TB depolama takılmasının yanında birden fazla CPU desteklediği için gereksinim açısından önde olabilir ama profesyonel seviyeden konuşmuyorum normal hostinglerin verdiği servisleri aynı kalitede normal bir PC ile vermek mümkün mü? Mesela tek sunucu makinesi ile 100 kişiye hizmet verebiliyorsan normal bilgisayar ile 50 kişiye hizmet versem aynı kaliteyi yakalar mı? Normal bir sunucu ile bilgisayar arasındaki maaliyet-verim ve elektrik-verim farkı nedir? Soruları saçma bulabilirsiniz çünkü konu hakkında hiç bilgim yok genel olarak merak ediyorum.

Evde bu hizmeti verecekseniz ben fiziksel sunucuyu evimde de barındırdım evde olacak iş değil bu. Yedek gücün yok 2. bir internet servis sağlayıcın yok iklimlendirmen yok internet upload hızın düşük. Yani ev bilgisayarı veya profesyonel sunucu ne olursa olsun evde kaliteli bir hizmet veremezsin. Ancak kendin için kurup kullanacaksan olabilir.

Bahsettiğin makineyi bir veri merkezine göndererek barındırma ücreti ödeyerek orada barındırabilirsin. Kasa şeklinde olan bilgisayarlarıda barındırma hizmeti veriyor çoğu firma. Sadece ecc ramin olmadığı için çökmeler yaşanabilir. Diskini raid yapılandırması ile kullanırsan sorun olmaz. 2. bir güç kaynağın olmadığı için güç kaynağı arızasında değişim yapılana kadar kesinyi yaşarsın. Birde sunucularda çift işlemci olur böylece çekirdek ve sanal çekirdek sayısı 2 kat yüksek olur. Buda o sunucuda çok sayıda vds açıp satışını yapabilirsin anlamına geliyor. Ama siz zaten daha az kişiye aynı kalitede hizmet verebilirmiyim sordunuz özetleyecek olursam aynı kalitede olmuyor. Müşterilerin bir çoğu kesintisiz ve veri kaybı olmadan bir hizmet bekliyor. Natrodan koşarak kaçan bir çok müşterim vardı mesela. Natro hosting paketi özelliklerinde belirttiği özellikleri veremiyor. Kesintiler çökmeler ikide bir saçma hatalar derken kullanıcı uzaklaşıyor ikinci bir seçenek arıyor.

Ama senin bahsettiğin şekilde ekran kartlı vds satışı yapanlar mevcut. Web site barındırmak için çok uygun olmayabilir üstte belirttiğim sebeplerden ancak sanallaştırarak ekran kartlı vds'ler satışı yapılabilir buna daha müsait.

Evde bu hizmeti verecekseniz ben fiziksel sunucuyu evimde de barındırdım evde olacak iş değil bu. Yedek gücün yok 2. bir internet servis sağlayıcın yok iklimlendirmen yok internet upload hızın düşük. Yani ev bilgisayarı veya profesyonel sunucu ne olursa olsun evde kaliteli bir hizmet veremezsin. Ancak kendin için kurup kullanacaksan olabilir.

Bahsettiğin makineyi bir veri merkezine göndererek barındırma ücreti ödeyerek orada barındırabilirsin. Kasa şeklinde olan bilgisayarları da barındırma hizmeti veriyor çoğu firma. Sadece ECC RAM'in olmadığı için çökmeler yaşanabilir. Diskini RAID yapılandırması ile kullanırsan sorun olmaz. 2. bir güç kaynağın olmadığı için güç kaynağı arızasında değişim yapılana kadar kesinyi yaşarsın. Bir de sunucularda çift işlemci olur böylece çekirdek ve sanal çekirdek sayısı 2 kat yüksek olur. Bu da o sunucuda çok sayıda VDS açıp satışını yapabilirsin anlamına geliyor. Ama siz zaten daha az kişiye aynı kalitede hizmet verebilir miyim sordunuz özetleyecek olursam aynı kalitede olmuyor. Müşterilerin birçoğu kesintisiz ve veri kaybı olmadan bir hizmet bekliyor. Natro'dan koşarak kaçan birçok müşterim vardı mesela. Natro hosting paketi özelliklerinde belirttiği özellikleri veremiyor. Kesintiler çökmeler ikide bir saçma hatalar derken kullanıcı uzaklaşıyor ikinci bir seçenek arıyor.

Ama senin bahsettiğin şekilde ekran kartlı VDS satışı yapanlar mevcut. Web site barındırmak için çok uygun olmayabilir üstte belirttiğim sebeplerden ancak sanallaştırarak ekran kartlı VDS'ler satışı yapılabilir buna daha müsait.

Anladım hocam çok teşekkür ederim

Technopat Haberler

Geri
Yukarı