Dediklerinize cevap vereceğim ama ilk şu dediklerimi yapın.Dediğiniz şekilde yaptım. Throttlestop ana menüsüne dönünce orada monitoring yazıyordu, aşağıdan turn on dedim. Nasıl bir donmadan bahsediyoruz?
@erengore cihazla ilgili dikkatimi çeken şeylerden biri, şu an balance mod olmasına rağmen işlemci 4.3-4.4 ghz arası gösteriyor görev yöneticisinde. Günlük kullanımda olabildiğince sistemi minimum yormak istiyorum. Dün 2 saat valorant 2 saat warzone oynadım toplamda 4 saatte, işlemci 92 ekran kartı 85 dereceyi gördü. Performans mod ve oto fan ayarlarında kullandım. Ara ara fanların max olduğu anlar oldu tabii ama sesten anladığım kadarıyla ortalama %70-75 fan açıyor cihaz ve sıcaklıklar bu şekilde. Bazı yerlerde işlemci turbosunu kapatmanın sağlığı arttırabileceği ve gereksiz yormayı, enerji tüketimini azalttığını okumuştum. Lüzum var mı? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Pil ayarı olarak hp tarafından önerilir adlı seçenek işaretliydi, güç planı oluştur diyip yüksek performans seçtim. Şu an boşta cpu 55 gpu 45 derece, balance mod seçili fakat işlemci 4.4-4.6 arası çalışıyor. Sıcaklık normal mi bilemedim, auto modda fanlarım çalışmıyor şu an. Dediğiniz gibi tek tek seçerek ve kutucuk işaretleyerek bahsettiğiniz sayılara getirdim voltajları. İşlem tamam mı? Omen Command Center'dan core voltage offset ayarı yapmamıza gerek kaldı mı?Dediklerinize cevap vereceğim ama ilk şu dediklerimi yapın.
Merak etmeyin donma olduğunu anlarsınız olduğu zaman. Demek ki olmamış. Şimdi donma olmadığına göre ayarları şu şekilde güncelleyin sırasıyla.
CPU Cache -110 Offset Voltage.
CPU Core -110 Offset Voltage.
İntel GPU ve İGPU Unslice'ı -100 Offset Voltage.
System Agent -40 Offset Voltage.
Nasıl yapıldığını anladığınızı düşünerek hızlıca şöyle güncelleyin dedim. Bu arada misal ben -110 diyince küsüratsız kısmı -110 olacak şekilde ayarlayın. Küsüratın bir önemi yok.
Dediklerinizin cevapları:
İşlemciniz boşta 4.3 GHz'de çalışıyorsa benim dediklerimin dışında da ThrottleStop üzerinde bir işlem yapmadıysanız Güç modu ayarladığınız programla ilgilidir. Oradan Balanced mod ayarlayın. Yine de düzelmezse hallederiz. Çok basit bir problem. Ama şimdilik zaten yüksek performansta kalması iyi çünkü Undervolt ederken işlemciyi yüksek performansta görmek büyük önem taşıyor.
İşlemci Turbo'su kapatılmaması gereken bir şey bana göre. Evet sıcaklık azalır çünkü işlemci gücünü kısarsınız. FPS değeriniz neredeyse yarı yarıya düşer. Asla önermiyorum.
Bu arada rica ediyorum sisteminiz Windows Güç Seçeneklerinde Nihai Performans olarak ayarlı ise onu Yüksek Performans olarak ayarlayın
FIVR sekmesinin son halini atar mısınız?İşlem tamam mı? Omen Command Center'dan core voltage offset ayarı yapmamıza gerek kaldı mı?
İşlemcinizin yüksek GHz değerinde kalması sağlık açısından sorun teşkil etmez. Aksine hızlı çalışır daha iyi ama bunu yine de ayarlayabiliriz.@erengore bu arada evet balanced modda görünüyor şu an işlemcim. Tüm ayarlardan sonra hâla sadece chrome açıkken aynı ghz aralığında çalışıyor. Sağlıksal bir sıkıntı teşkil etmeyecekse benim için problem değil.
Dediğiniz sıcaklıklar boşta için 5 üzerinden 4 yıldız. Daha da düşürürüz. Zaten yüksek performans modunda normal o sıcaklık.Pil ayarı olarak hp tarafından önerilir adlı seçenek işaretliydi, güç planı oluştur diyip yüksek performans seçtim. Şu an boşta cpu 55 gpu 45 derece, balance mod seçili fakat işlemci 4.4-4.6 arası çalışıyor. Sıcaklık normal mi bilemedim, auto modda fanlarım çalışmıyor şu an. Dediğiniz gibi tek tek seçerek ve kutucuk işaretleyerek bahsettiğiniz sayılara getirdim voltajları. İşlem tamam mı? Omen Command Center'dan core voltage offset ayarı yapmamıza gerek kaldı mı?
@erengore bu arada evet balanced modda görünüyor şu an işlemcim. Tüm ayarlardan sonra hâla sadece chrome açıkken aynı ghz aralığında çalışıyor. Sağlıksal bir sıkıntı teşkil etmeyecekse benim için problem değil.
Bu arada işlem daha tamamlanmadı çünkü sisteminiz düşük voltaja çok elverişli. Güzel bir Undervolt yapacağız gibi duruyor. FIVR sekmesinin son halini atın. Duruma göre daha da değerlerimizi arttırıp sıcaklığı daha da düşüreceğiz.Pil ayarı olarak hp tarafından önerilir adlı seçenek işaretliydi, güç planı oluştur diyip yüksek performans seçtim. Şu an boşta cpu 55 gpu 45 derece, balance mod seçili fakat işlemci 4.4-4.6 arası çalışıyor. Sıcaklık normal mi bilemedim, auto modda fanlarım çalışmıyor şu an. Dediğiniz gibi tek tek seçerek ve kutucuk işaretleyerek bahsettiğiniz sayılara getirdim voltajları. İşlem tamam mı? Omen Command Center'dan core voltage offset ayarı yapmamıza gerek kaldı mı?
@erengore bu arada evet balanced modda görünüyor şu an işlemcim. Tüm ayarlardan sonra hâla sadece chrome açıkken aynı ghz aralığında çalışıyor. Sağlıksal bir sıkıntı teşkil etmeyecekse benim için problem değil.
Pil yüksek performansta ama command center üzerinden hâlâ balanced modda kullanıyorum. Performansa aldım fakat yükte olmadığı için bir şey değişmedi sıcaklık ve fan anlamında. Şu an ofis ortamında oldukça sessiz çalışıyor cihaz. Browsing esnasında sıcaklıklar da aynı önceki mesajda belirttiğim gibi. Ekran görüntülerini ekledim. Teşekkür ederimFIVR sekmesinin son halini atar mısınız?
Omen Center'dan Undervolt etmeye gerek yok.
İşlemcinizin yüksek GHz değerinde kalması sağlık açısından sorun teşkil etmez. Aksine hızlı çalışır daha iyi ama bunu yine de ayarlayabiliriz.
Dediğiniz sıcaklıklar boşta için 5 üzerinden 4 yıldız. Daha da düşürürüz. Zaten yüksek performans modunda normal o sıcaklık.
FIVR sekmesinin son görüntüsüyle birlikte TPL ve ThrottleStop'un Ana Ekranının resmini atar mısınız?
Bu arada işlem daha tamamlanmadı çünkü sisteminiz düşük voltaja çok elverişli. Güzel bir Undervolt yapacağız gibi duruyor. FIVR sekmesinin son halini atın. Duruma göre daha da değerlerimizi arttırıp sıcaklığı daha da düşüreceğiz.
Hocam FIVR atmamışsınız.Pil yüksek performansta ama command center üzerinden hâlâ balanced modda kullanıyorum. Performansa aldım fakat yükte olmadığı için bir şey değişmedi sıcaklık ve fan anlamında. Şu an ofis ortamında oldukça sessiz çalışıyor cihaz. Browsing esnasında sıcaklıklar da aynı önceki mesajda belirttiğim gibi. Ekran görüntülerini ekledim. Teşekkür ederim
Kusura bakmayın attım sandım gözümden kaçmış. O kutuyu tiklediğim gibi 2.5-2.7 ghz arasına geriledi işlemci. Böyle mi kullanmalıyım?Hocam FIVR atmamışsınız.
Sistemi hızlıca Dengeli Performansa almak için ThrottleStop Ana Ekranından SpeedShift EPP kutusunu tikleyin.
Bu sisteminizdeki işlemci agresifliğini belirler. 128 Değeri Dengeli Performans 0 ise Yüksek Performanstır. 84 olarak da ayarlayabilirsiniz. SpeedShift EPP'nin yanındaki 128 sayısını silin ve oraya 84 yazın. Enter'a basın.Kusura bakmayın attım sandım gözümden kaçmış. O kutuyu tiklediğim gibi 2.5-2.7 ghz arasına geriledi işlemci. Böyle mi kullanmalıyım?
Böyle de kullanabilirsiniz. En yüksek frekansta da kullansanız bir şey olmaz. Sadece boştayken daha sıcak olur. Bu şekilde ayarlarsanız performanstan kayıp olmaksızın boşta daha soğuk olur.Böyle mi kullanmalıyım?
Sistemi yeniden mi başlattınız? Ayarlar uygulanıyor ama ThrottleStop ayarları silinmiş. Tekrar ayarlayalım. Hem biraz değerleri arttıralım.Kusura bakmayın attım sandım gözümden kaçmış. O kutuyu tiklediğim gibi 2.5-2.7 ghz arasına geriledi işlemci. Böyle mi kullanmalıyım?
84 yaptığımda 3-3.9ghz arası değişken değerler gördüm. Throttlestop'u her bilgisayarı açtığımda başlatacak mıyım? Çarpıya basıp uygulamadan çıkış yapsam da arkada çalışmaya devam eder mi? Bir de şu an bu ayarlardan sonra cpu 45-50 aralığına geriledi boş sıcaklık olarak. Akşama oyun açtığımda bu değiştirdiğimiz değerler fps kaybı yaratır mı? Mesela oyuna geçince throttlestopta 84 yaptığım kutucuğun tikini kaldırmalı mıyım ghz limiti olmasın diye? Çok teşekkürler çok soru sordum :=)Bu sisteminizdeki işlemci agresifliğini belirler. 128 Değeri Dengeli Performans 0 ise Yüksek Performanstır. 84 olarak da ayarlayabilirsiniz. SpeedShift EPP'nin yanındaki 128 sayısını silin ve oraya 84 yazın. Enter'a basın.
FIVR sekmesine şimdi bakacağım minik bir işim var.
Böyle de kullanabilirsiniz. En yüksek frekansta da kullansanız bir şey olmaz. Sadece boştayken daha sıcak olur. Bu şekilde ayarlarsanız performanstan kayıp olmaksızın boşta daha soğuk olur.
Soru sormanız beni mutlu ediyor.84 yaptığımda 3-3.9ghz arası değişken değerler gördüm. Throttlestop'u her bilgisayarı açtığımda başlatacak mıyım? Çarpıya basıp uygulamadan çıkış yapsam da arkada çalışmaya devam eder mi? Bir de şu an bu ayarlardan sonra cpu 45-50 aralığına geriledi boş sıcaklık olarak. Akşama oyun açtığımda bu değiştirdiğimiz değerler fps kaybı yaratır mı? Mesela oyuna geçince throttlestopta 84 yaptığım kutucuğun tikini kaldırmalı mıyım ghz limiti olmasın diye? Çok teşekkürler çok soru sordum :=)
Değer yükseltme mesajınızı görmemişim, değerleri uyguladım. System agent ı 40 a getirip apply a bastıktan sonra donma dediğimiz şey oldu. Anlık donma beklemiştim ama komple restart attı sistem. Son ayarlar biraz ağır geldiSoru sormanız beni mutlu ediyor.
84 yaptığınız SpeedShift EPP değeri aslında müthiş bir orantıya sahiptir. Oyundayken zaten en yüksek GHz değerine çıkacaktır. Boştayken de sistemi fazla ısıtmayacak hem de seri çalışmasına olanak sağlayacaktır. Dolayısıyla oyun oynarken o değer öyle kalabilir. Ama şunu söyleyeyim. Tavsiyem hep o ayarı kullanın. O ayar bilgisayarınızın aslında güç yönetimiyle ilgili herşey. Diğer uygulamalardan performans yada işte Gaming mod yapacağınıza SpeedShift EPP'yi kullanın. Oyun oynarken 0 değerine alabilirsiniz. 84 değerinde de oynayabilirsiniz. Bu konuda tercih sizin. Biraz anlatımım zor oldu ama umarım anlatabilmişimdir. Anlayamadıysanız tekrar anlatabilirim.
ThrottleStop ile ilgili en iyi ayarları bulduğumuzda ben sistemi otomatik olarak ThrottleStop'u başlatıp ayarları uygulayacak şekilde nasıl ayarlayacağınızı göstereceğim. Eğer Windows 11 kullanıyorsanız ama kendiniz açmalısınız. Windows 10 ise ben size bir video atacağım. O videodakileri uygulamanız yeterli olacak ThrottleStop'un her başlangıçta çalışması için.
ThrottleStop arkada hep açık kalsın. Bence kapatmayın. Alta alma tuşuna bastığınızda görev çubuğundaki arkaplan simgeleri arasına geçiyor. Hem ThrottleStop sistem kaynağı kullanmaz siz onu arkaplama atınca. Kapatsanız da aynı performansı alırsınız. Açık kalması her açıdan daha iyi olacaktır.
FPS kaybı yaratmayacağını temin ederim. Yaratırsa minik bir gözden kaçırdığımız şey vardır. Hemen onu da gözden geçirir, hallederiz.
Dediğim gibi o tiki kaldırmanız gerekmiyor.
Bu arada dediğim şeyleri uyguladınız mı?