Rehber HP Omen 16 2023-2024 kronik sorunları

Merhaba arkadaşlar. Bugün neden Intel işlemcili 2023 HP Omen 16 almamanız gerektiği, aldıysanız bile neden bir an önce iade etmeye çalışmanız gerektiğini açıklamaya çalışacağım.

olay nedir?

HP, 2023 Intel işlemcili Omen'lerde laptopun kapağının kapatılıp kapatılmadığını kontrol eden hall effect sensörünü Trackpad'in altı yerine heatsinklerin yanına yerleştirmiş. Uzun saatler boyu süren sıcaklık zamanla sensörün direncinin yanlış değerler okumasına neden olup sanki laptopun kapağı kapatılmış gibi ki laptopun ekranını kapatıp uyku moduna geçirip klavyesini çalışmaz hale getiriyor. Kullanıcıları bu durumu ekranın gidip gelmesi/ekranın kapanması olarak deneyimliyor.

Servise gönderdiğinizde anakart hatası denilip değişim yapılıyor ancak sorun anakart tasarımının kendisinden olduğundan ötürü birkaç ay sonra kullanıma bağlı olarak "Black screen of death" denen problem tekrardan kendini gösteriyor.

Etkilenen modellerin 2023-2024 Intel (sonu X ile biten 13500-13700hx gibi) olduğu sanılıyor. Laptopta eğer arkada iki tane olmak üzere toplam 4 adet hava çıkışı varsa sizde büyük ihtimal kronik sorunlu bir Omen sahibisiniz.
Omen transcend modelinde de bu sensör yyyerleştirilmesi Heatsink'in yanında.
2024 modelleri hakkında forumda birisi laptopun içini açıp hall effect sensörünün yine Heatsink'in yanında olduğu ve kendisinin laptopununda aynı hatayı verdiğini söyledi. (14. nesil Intel işlemcili)
Aynı şekilde 7840HS + RTX4060 modelinin de hatalı tasarıma sahip olduğunu söyledi birisi. Fakat AMD işlemcili modellerde bu model dışında bir şikayet bulunmuyor ve sensör Heatsink'in yanında değil.

hatalı modellerden örnekler:

image0.png


image1.png


13500HX-RTX4060 Omen.

image6.jpeg


image4.jpeg


image2.jpeg


image1.jpeg


image5.jpeg


image0.jpeg


bu soruna sahip olmayan anakart ve sensör yerleştirmelerinden örnek:

image5 2.jpeg




image4 2.jpeg


Çin'deki Kara Cuma kampanyasında bu laptop uygun bir fiyata satıldı ve birkaç ay sonra bu şikayetler yayılmaya başladı.

image0 2.jpeg


neler yapabilirim?

1-laptopun içini dikkatlice açıp hall effect sensörünün yerini tespit ettikten sonra bağlantıyı sağlayan mavi kabloyu dikkatlice sökmek:



image0 3.jpeg


Bu işlem sonrası bilgisayarınızın kapağını kapatmanız sonrası bilgisayarın ayarlı olduğu komutlar geçersiz olacaktır çünkü sensörün bağlantısını bilgisayar ile kesmiş oluyorsunuz.


bir kullanıcı ayrıca bunun yerine laptopun güç seçeneklerinde "laptopun kapağı kapatıldıktan sonra: Hiçbir şey yapma" emrini ayarlayarak aynı etkinin yapılabileceğini söyledi ancak bir kişi daha tartışmaya katılarak bunun bir işe yaramayacağını söyledi. Ben bilemiyorum fakat şimdilik garanti çözüm mavi kabloyu sökmek gibi duruyor.

2-HP'e danışarak ek garanti paketlerini almak:
Eğer bilgisayarınızın garantisi yaklaşmışsa ek paket alarak cihazın garanti süresini uzatabilir ve bu sayede değişim/iade kararı çıkartmak için vakit bulabilirsiniz. Cihazı değiştirmenin sadece birkaç ay içinde işe yarayacağını belirtmeliyim, sonrasında tekrardan sensör sıcaklık yüzünden hatalı değer okuyacaktır.

3-tüketici haklarınız kapsamında arızanın ilk 6 ay içinde oluştuğunu belirtmek / garanti kapsamı içerisinde birkaç kez arıza verdiğini kanıtlamak:

Eğer ilk 6 ay içinde bilgisayarı almışsanız bu arızanın oluşması durumunda tüketici cayma hakkınızı kullanıp değişim/iade kararı isteyebilirsiniz.


eğer ilk 6 ay geçmişse veya fatura bireysel değil de şirket adına ise ve 1 ay geçmişse bu durumunda aynı arızanın garanti kapsamı içerisinde belirli bir sayıdan fazla kez çıkmış olduğunu kanıtlayıp doa raporu istemeniz gerekir. Bunun sayısının kaç defa olduğunu bilmiyorum. Bilen aydınlatırsa sevinirim. @velydagi

Bunu ise bilgisayarı uzun süreler boyu ağır oyunlar oynarak/ısıya maruz bırakarak yapabilirsiniz.


4-sesimizin duyulması için HP forum ve diğer platformlarda bu bilgisayara sahip diğer insanlar gibi çağrıda bulunmak.

Özellikle Reddit'te birçok kişi bu sorun hakkında r/hpomen subredditinde Omen almak isteyenleri uyarıyor. Bu uyarının Technopat forumuna da taşınmasını isterim.


Laptopun güç ile F12 tuşu arasına bir mıknatıs gezdirmek, sensörü bu şekilde kandırmaya çalışabilirsiniz fakat bu geçici ve pek güvenilir olmayan bir çözüm. Bu şekilde sensörü kandırıp servise yollamadan önce bilgilerinizi kurtarmaya çalışabilirsiniz" ile "HDMI ile harici bir monitöre bağlamak da bilgisayar tamamen ölüp yanıt vermeden önce yapılabilir, eğer bilgisayar hangi tuş kombinasyonları ile olursa olsun çalışmıyorsa ve ölmüşse bataryayı söküp güç tuşuna 30sn basıp yine sensör bağlantısını keserek bilgisayarı canlandırmaya çalışabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Bende hatalı bir Omen sahibiyim ne yazikki ve diğerlerini bilgilendirmek için bu yazıyı yazdım. Gaming laptop tavsiyesi isteyenlere 2023-2024 Intel işlemcili Omen önermeyin.
 

Dosya Ekleri

  • image0 4.jpeg
    image0 4.jpeg
    146,2 KB · Görüntüleme: 48
Son düzenleyen: Moderatör:
HP almak başlı başına bir hata zaten, önceden Pavilion kasaları vardı millet şikayetçiydi, şimdi Pavilion Victus oldu hala şikayetçiler. Gerek limitlemeleri olsun gerek kalite olsun leş bir marka. ( linçlensem de umurumda değil yorumumun arkasındayım :D.)
 
HP almak başlı başına bir hata zaten, önceden Pavilion kasaları vardı millet şikayetçiydi, şimdi Pavilion Victus oldu hala şikayetçiler. Gerek limitlemeleri olsun gerek kalite olsun leş bir marka. ( linçlensem de umurumda değil yorumumun arkasındayım :D.)
Hocam geçmişte Acer ve Asus'un da bu tarz dizayn hataları yaptığını duydum. HP de burda hata yapmış olabilir fakat hata yaptıysa bunun sorumluluğunu almalı. Ne Kendi forumlarında ne redditte bu şikayeti umursamıyorlar. yüzde bir olan bir şeyde değil kusur yeni yeni ortaya çıkmaya başladı ve bu kasa hatasına sahip olan her laptop büyük ihtimal bir gün arıza ile karşılaşacak. Ürünlerini geri çağırmaları lazım fakat malı sattıktan sonra kim uğraşacak değil mi?

"Premium" sınıfı diye sattıkları laptoptaki dizayn hatasına bakın. hadi diyelim o şekilde olmak zorundaydı daha kaliteli bir sensör veya yalıtım koysaydınız oraya. yine çinli bir teknik servis çektiği videoda sıcaklığı dayanıklı farklı bir sensör modelinin (sensörün kendisinin de ismini vererek) buraya takılabileceğinden bahsediyordu fakat hp anlaşılan maliyetten kaçmış. kaliteden ödün vermişler.

Limit konusunda limitin sıcaklıkları koruma konusunda yararlı olduğunu düşünüyorum. Nitro 16 değilde Omen seçmemin nedenlerinden biri de sıcaklık değerleriydi. Karşılaştırma olarak R23 Testinde 7840HS Nitro 16 18.000 gibi bir değer alırken 13500HX Omen 17.000 civarı bir değer alıyor.
 
HP almak başlı başına bir hata zaten, önceden Pavilion kasaları vardı millet şikayetçiydi, şimdi Pavilion Victus oldu hala şikayetçiler. Gerek limitlemeleri olsun gerek kalite olsun leş bir marka. ( linçlensem de umurumda değil yorumumun arkasındayım :D.)

Başlı bşına demeyelim Victus 15 hata ama 16 iyi hocam kullanıyorum bende ön yargı ile aldım ama memnun kaldım.
 
Başlı bşına demeyelim Victus 15 hata ama 16 iyi hocam kullanıyorum bende ön yargı ile aldım ama memnun kaldım.

Benim düşünceme göre, ben olsam uzak dururdum açıkçası. Victus 16 da da benzer limitleme sorunları mevcut, fakat düşünsenize saygı duyarım.

Hocam geçmişte Acer ve ASUS'un da bu tarz dizayn hataları yaptığını duydum. HP de burada hata yapmış olabilir fakat hata yaptıysa bunun sorumluluğunu almalı. Ne kendi forumlarında ne Reddit'te bu şikayeti umursamıyorlar. Yüzde bir olan bir şeyde değil kusur yeni yeni ortaya çıkmaya başladı ve bu kasa hatasına sahip olan her laptop büyük ihtimal bir gün arıza ile karşılaşacak. Ürünlerini geri çağırmaları lazım fakat malı sattıktan sonra kim uğraşacak değil mi?

"Premium" sınıfı diye sattıkları laptoptaki dizayn hatasına bakın. Hadi diyelim o şekilde olmak zorundaydı daha kaliteli bir sensör veya yalıtım koysaydınız oraya. Yine Çinli bir teknik servis çektiği videoda sıcaklığı dayanıklı farklı bir sensör modelinin (sensörün kendisinin de ismini vererek) buraya takılabileceğinden bahsediyordu fakat HP anlaşılan maliyetten kaçmış. Kaliteden ödün vermişler.

Limit konusunda limitin sıcaklıkları koruma konusunda yararlı olduğunu düşünüyorum. Nitro 16 değil de Omen seçmemin nedenlerinden biri de sıcaklık değerleriydi. Karşılaştırma olarak R23 testinde 7840HS Nitro 16 18.000 gibi bir değer alırken 13500HX Omen 17.000 civarı bir değer alıyor.

Haklısınız, fakat limitleme cihazı daha soğuk tutsa da performans düşürüyor bariz bir şekilde, diğer cihazlara göre skorları daha düşük zaten. Sizin de dediğiniz gibi. Bu Power limit kaynaklı, ve zaten böyle mühendislik hataları yapan bir firmadan ben olsam asla ürün almam.
 
@LemonTree68 bunu yaşıyorsanız sadece bu laptop için değil, herhangi bir laptop için en iyi çözüm güç ayarlarından kapak tuşunun işlevini değiştirmek. Veya sensörün üstü izole edilebilir problemi yaşamadan önce, elimde olsa açıkçası ben denerdim.
 
Üstteki yorumda da denildiği gibi buradaki en etik çözüm kapak tuşu işlevini değiştirmek. Forumda bununla alakalı bir tane sorun yaşayan gördüm, arkadaşın biri de bu çözümü iletince konu sahibi bir daha böyle bir problem yaşamadığını belirtmişti. Sizin de yapmanızı tavsiye ederim yaşıyorsanız eğer bu sorunu.
 
Laptobumun bugün içini açayım dedim ki ne göreyim, mavi kablonun serviste önceden çıkarılmış olduğunu gördüm. ben de laptobumu servisten dolayı bu sorun yüzünden göndermiştim. sorunu servis de biliyormuş. Bu kronik şikayetlerin artmasından sonra anakart yerine hall effect sensörünün bağlı olduğu o mavi kablonun bağlantısını kesiyorlar sonra size de yazılım güncellemesi yaptık gibi bir şey zırvalıyorlar. Demek servisten geldikten sonra laptobumun kapağını kapatmama rağmen bu yüzden uyku moduna geçmiyordu. Servis de bu yaptığıyla sorunun farkında olduklarını dolaylı olarak binevi kanıtladı. sorunun kronik olduğu kesinleşmiş oldu. Maliyet çıkarmamak için anakart bile değiştirmemişlerdi. Artık DOA Raporu ile iade yapmaya çalışacağım.

@Bruz @LinusTechTips @Bestty @Senyör Kesada @Astiva @Artoria Pendragon Omen önermeyin. @velydagi
image0 5.jpeg
image1 2.jpeg
 
Son düzenleme:
Benim düşünceme göre, ben olsam uzak dururdum açıkçası. Victus 16 da da benzer limitleme sorunları mevcut, fakat düşünsenize saygı duyarım.

Haklısınız, fakat limitleme cihazı daha soğuk tutsa da performans düşürüyor bariz bir şekilde, diğer cihazlara göre skorları daha düşük zaten. Sizin de dediğiniz gibi. Bu Power limit kaynaklı, ve zaten böyle mühendislik hataları yapan bir firmadan ben olsam asla ürün almam.

Bende sizin düşüncenize saygı duyuyorum tarafsız konuşacağım ama limitli hali ile de olsa soğuk bir laptop Acer'den iyi burada kimse kimseyi kandırmasın Acer kasası iyi eyvallah ekranı iyi eyvallah yalan yok ama bunda da NVIDIA alırsan NVIDIA Intel işlemci alırsan ekran için ayar yapıp güzl görüntü elde edebilirsin performans konusuna gelirsek benim işlemcim R5 7640HS limit beni etkilemedi 4060'ta kartım var ben FPS düşmesi yaşamadım asettoda yaşadım oda RAM 99'a kadar çıktığı için ve ayarlarım çok çok yüksektir R5 7640HS gibi bir işlemci değil de bayağı güçlü bir işlemcili Victus almayın. O zaman drop yapacaktır benden 10 k fazla verip benim performansımı alıp drop yiyeceksin limite uygun ya da az daha fazlası Victus için uygun bence çoğu kişiye bu yazım yardımcı olacaktır inşallah. (Hatam varsa kusura bakmayın)
 
Ryzen model Omen kullanıyorum, 1 yılı geçti zerre sorun yaşamadım. Bu sorunu da ilk defa gördüm açıkçası.
Konu ve incelemelerime bakarsanız Acer Predator, Asus TUF, Monster Tulpar gibi cihazları kullandım ama bana da en stabil ve kalitelisi HP Omen geldi, halan daha kullanıyorum. :)
 

Geri
Yukarı