İnceleme HP Victus 15 15-FB0021NT

Cihazın incelemesini yazmayı düşünmüştüm ancak görselle uğraşmak istemediğim için erteledim ve şimdi kendi görsellerim olmadan yazacağım.

İncelemenin yanında öneriler de olacak.

Cihazın özellikleri:
Harici grafik kartı: RX 6500M
İşlemci: Ryzen 5 5600H
RAM: 3200 MHz CL22 8 GB x 1 veya 2 opsiyonel olarak değişiyor ancak 21NT modelinde 8x1 geliyor.
Depolama: 256 GB NVMe SSD yine opsiyonel olarak büyük seçilebilir ancak 21NT 256 GB.
Ekran: 15.6 inç CMN1521 panele sahip %45 NTSC, 250 nit parlaklık gücünde bir ekran.
Batarya: 52.5 Wh lityum-iyon polimer, yanında verilen adaptör 150W.
Kamera: 720p HD.
Kasa özelliği: 1 Type C, 2 Type A, 1 HDMI girişine sahip.

HP Victus 15 kasa özelliklerinin hepsine sahip olmakla birlikte ekran sallanması sorunu yok, kapatırken tam kapatmazsanız asılı kalacak kadar sıkı diyebilirim. Klavye dizilişi farklı, temel işlevlere ek olarak Omen Gaming Hub ve hesap makinesi özelliğine sahip.

b_hp-victus-gaming-15-fb0021nt-7n5r1ea-4.png

İnceleme kısmına geçersek cihazın en güçlü yönlerinden bahsedeceğim:
  • Bütçesine oranla rakiplerinden bariz güçlü olması. İşlemci olarak aynı özelliklere sahip olsa bile GTX 1650 ekran kartı ile RX 6500M arasında çok güç farkı mevcut.
  • Cihaz "gaming" olmasına rağmen çok kibar duruyor, sade.
  • Klavyesinden beklentim düşüktü ancak oldukça rahat. Başta çok hassas gelse bile şu an çok keyifle kullanıyorum.
  • Optimizasyon için kendine ait bir uygulamaya sahip ve bu uygulama cihazla ilgili ayarları yapmaya yarıyor, optimizasyon olarak her özellik açıkça belirtilmiş ve kapsamlı diyebilirim.
  • Cihaz için oldukça yeterli adaptör, rahatça tüm gücü kaldırabiliyor ve sıkıntı olmuyor.
  • BIOS koruması, BIOS güncellemelerinde cihaz sıkıntı yaşasa bile kurtarma fonksiyonu mevcut ve kullanımı otomasyona bağlı basit.
  • Çoğu durumda fan kullanımı yok. Benchmarklar ve en üst düzey oyunlarda full donanım kullanımı harici %100 fan sesi duymak pek mümkün değil.
  • Linux sürücüleri kusursuz.
  • Linux'ta işlemci güç kısmıyor.
  • Temel çekirdek hızının altına düşmüyor, güç kısma "boost"tan kayıp şeklinde oluyor.
  • RX6500M kart varsayılan ayarlarla AMD'nin söylediği 2191 saat hızını aşıyor.

Arada kaldığım ve emin olamadığım özelliklere sahip, bazı kişiler için iyi olabilir ancak rahatsız edici de bulabileceğim özellikler:
+ Cihazın BIOS'unda ayarlar çok sınırlı ve müdahale etme şansı yok.
- Sürücüler sık sık güncelleniyor ancak sürümleri güncelken bile eski.
+ Sürücüler sınırlandırılmış ve müdahale edilmesi istenmiyor.
- Omen Gaming Hub yazılımını açan tuşun fonksiyonunu değiştiremiyorsunuz.
+ Güç kısma ayarları işletim sistemine bırakılmış gibi duruyor.
- Sürücü ve BIOS güncellemesinin büyük çoğunluğu Windows Update ile geliyor.
+ HP Support Assistant, HP Connectiontion Optimizer, HP Privacy Settings, Omen Gaming Hub gibi hem sürücü olarak yüklenen hem de program olarak bloatware denebilecek yardımcı çok program var.
- Windows 10 sürücü desteği HP tarafından verilmiyor ancak diğer markaların sürücüleri ise "kusursuz" çalışıyor.

Güçsüz/kötü yönleri ise şunlar:
  • RX6500M kartta bir süre sonra stutter başlıyor. Her 10 saniyede bir 2 saniyeliğine FPS'in 0 olması sorunu mevcut. Bunun sebebi ise GPU'nun Hotspot sıcaklığının 100 santigrat dereceye ulaşması.
  • HP servisine bu tarz az rastlanan problemleri anlattığınızda çözüm bulmuyorlar.
  • Tek bir SSD slotu mevcut.
  • Windows ayarlarıyla işlemci 4.2 sabit kalamıyor.
  • Ekran parlaklığı bana yeterli gelse de başkalarına göre zayıf olabilir.
  • Varsayılan renk ayarlarıyla ekran cezbedici değil.
  • Windows 11'in ilk kurulumundan sonra HP sürücü güncelleyicileri cihazın işletim sistemini tanıyamıyor ancak BIOS update ile çözülebiliyor. Yine de her seferinde BIOS kurmak hoş değil ve kesin bir çözüm de değil.
  • Ryzen 5 5600H PCIe 3.0 desteklediği için RX 6500M PCIe 4 için 4 girişe sahip olmasından dolayı 3.0 x4 olarak çalışıyor. Çok etkilemese de performans kaybına sebep "oluyordur".

Düzeltmeler

CMN1521 panel olduğunu söylemiştim. Aygıt yöneticisinden sizin modelinizde de monitörün donanım kimliğinde CMN1521 yazıyorsa ona uygun icc profili mevcut. Renk yönetimine girip gelişmiş sekmesinden sistem varsayılanlarını değiştir butonuna tıklayarak Windows'un görüntü birimi ayarlamasını kullanı tikleyin. Şu icc profilini indirip "ICC profili" iki kez tıklayarak yükledikten sonra aygıtlar seçmesinden ekle diyerek ekleyin.

Linux için de ayarlardan renk profilini yüklenecek kısmı DE'ye göre bulup yükleyin.


Cihazın işlemci olarak güç kısmasından çok ekran kartının güç kısıp geri gelmesi sıkıntı yapıyor. Çözümü birkaç yolla olabiliyor. GTX 1650 ayarlarına düşmeyi göze alırsanız Omen Gaming Hub üzerinden "quiet" moduna alabilirsiniz ancak tam performans için biraz daha kompleks olan çözüm ya da Linux'a geçmek gerekli.

Güç yönetimi ile ilgili ayarlar kendi sorumluluğunuzdadır. Cihazın zarar görmesi durumunda hem program üreticileri hem de ben sorumluluk almıyorum. Programın kapsamı geniş olduğu için yaptıklarınıza dikkat etmeniz gerekiyor.

Windows için ikinci çözüm GPU-Z ile RX 6500M'in BIOS'unu kopyalayıp MorePowerTools ile içe aktarmak. Power limit butonunu tikleyip, power kategorisinde güç limitini 30-31W (muhtemelen batarya ve şarj modu farkı) belirleyip sizin için stabil olan GFX için Vmax değerini bulmak. Furmark ile test ettiğimde benim için stabil değer 1020-1031'di fazlası stutter yapmaya devam etti, bu değerlerde RX6500M 2450-2500 MHz saat hızıyla sorunsuz çalıştı ancak uyku moduna girmesiyle ve bataryaya geçmesi gibi zamanlarda sorunlar olabilir çünkü en stabil değerler değil. Yine de idare ediyor ve oyun süresince sorun çıkarmaması benim için yeterli.

Kısaca bu konuyla ilgili HP forumlarında ve Reddit'te yeterli çözüm yok ve bu çözümü bulurken stabil değerlerin denenip bulunması gerekiyor. Laptop olması ve Smartshift kapatılamaması da ayrı bir sorun oluyor. Bu yüzden varsayılan ayarlar harici hata almak her an için olası, yine de oyun oynarken çok güç kaybetmeden oynamanın yolu bu.

MorePowerTools'un garantiyi devre dışı bırakmadığını ve sadece kayıt defteri ayarlarıyla oynadığını okudum ve format sonrası ayarların sıfırlandığını gördüm ancak yine de ilk kaydettiğim GPU BIOS'unu elde bulundurmakta fayda var diye düşünüyorum.

AMD işlemcili ve ekran kartlı laptoplarda yüksek sıcaklık sorunu genelgeçer çözüm olarak bunları da inceleyebilirsiniz.

Not: Birkaç kez bataryadayken stres testi açıp sonra şarj aletini takıp tekrar teste devam ettikten sonra bilgisayarı yeniden başlattığımda mavi ekran aldım ancak kullanım anında bir sorun çıkmadı.

Windows için üçüncü çözüm de benzer sayılır. GPU-Z ile BIOS'u aktarmayı yaptıktan sonra power limit ile değil clock limit ile saat hızını 2480-2500 ayarlamak. Ancak cihaz şarjda değilken mavi ekran veriyor, stabil ayarlara bu şekilde ulaşmak pek mümkün değil.

Linux'a geçmekte bir sorun yok diyenler için Corectrl programından GPU frekans ayarını "Advanced" yapıp altta açılan ayarlardan power limit'i 50W'tan düşürerek ve GPU saat hızını ve bellek saat hızını fulleyerek, çalışma modunu da "Compute" yaparak kaydedip kullanılabilir. CoreCtrl her seferinde yeniden başlatılmalı ve cihaz şarjdayken başlatılmazsa otomatik olarak 30W sınırı koyuyor.

İyi günler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Harika bir inceleme ve bilgilendirme. Benim kendi eski sistemim de Linux'ta kısma yapmıyordu hiçbir birimde. Şunu da belirteyim:
MUX Switch özelliği olmayan sistemlerde bir nevi Sanal MUX yapabilirsiniz Linux'ta. Arch Linux'ta daha kolay bir şekilde Optimus Manager programıyla yapılıyor. Gerçek MUX ile neredeyse FPS farkı yok. Veriyolu darboğazı Linux'ta daha az yaşanıyor Windows'a kıyasla.
 
"HP Support assistant, HP connectiontion optimizer, HP privacy settings, Omen Gaming Hub gibi hem sürücü olarak yüklenen hem de program olarak bloatware denebilecek yardımcı çok program var."

Diye belirtmişsiniz gerçekten öyle kendi bilgisayarımda da aynı uygulamalar mevcut imkanım olsa Gaming Hub uygulamasını gerçekten kaldıracağım çünkü arka planda güncelleme almasına rağmen düzelmedi.

Arka planda CPU olarak çok fazla tüketiyor, ve oyunlar sırasında daha da yükseliyor bu oran alternatifi olsa gerçekten direkt kaldırırım. Ama işte performans ayarlarını ve MUX Switch olayını programdan ayarlıyorum.
 
"HP Support assistant, HP connectiontion optimizer, HP privacy settings, Omen Gaming Hub gibi hem sürücü olarak yüklenen hem de program olarak bloatware denebilecek yardımcı çok program var."

Diye belirtmişsiniz gerçekten öyle kendi bilgisayarımda da aynı uygulamalar mevcut imkanım olsa Gaming Hub uygulamasını gerçekten kaldıracağım çünkü arka planda güncelleme almasına rağmen düzelmedi.

Arka planda CPU olarak çok fazla tüketiyor, ve oyunlar sırasında daha da yükseliyor bu oran alternatifi olsa gerçekten direkt kaldırırım. Ama işte performans ayarlarını ve MUX Switch olayını programdan ayarlıyorum.
Ben Omen Gaming Hub dışında uygulama kullanmıyorum. Omen Gaming Hub içinse çözüm yok gibi, çok rahatsız da değilim işin aslı, işe yaramayan tuş olması daha rahatsız ediyor.

Bir güncelleme olarak MPT ile saat hızı ayarını (clock freq) 2191 MHz (AMD hesaplaması) olarak sınırladım. Ara sıra açılışta mavi ekran verse de (güvenli modu açıp bilgisayarı yeniden başlatınca düzeliyor) en az sorun ve müdahale gerektiren çözüm bu oldu. Vmax- mV değerinin 890'lara kadar düşmesi gerekiyormuş diğer türlü stutter sorunu devam etmekteydi.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı