HP Victus 16-D1011NT dengesiz CPU Performansı

Kreus

Kilopat
Daha fazla  
Ekran kartı
RTX 3060 6 GB Mobil GPU
İşlemci
Intel i5 12500H
Merhaba,

Cihazım HP Victus 16-D1011NT.
Ekran Kartı: RTX 3060 6 GB
İşlemci: Intel i5 12500H
RAM: 16 GB DDR5
Son günlerde oyun oynarken FPS aniden düşüp 30'a kilitleniyor ve belli bir süre bekledikten sonra (30-45 saniye) yeniden normale dönüyor. Bu durum yaklaşık 20-30 dakikada bir tekrarlanıyor ya da oyunda aşırı yoğun bir sahne oynuyorsam ortaya çıkıyor. Cihazın termal macun yenileme zamanı da yaklaştı ve ısınmadan dolayı olduğunu düşündüm bu durumun. 3D Mark ile test yaptığımda ise aşırı dengesiz CPU hareketleri gördüm. Cihazın CPU sıcaklığı artmadığı anlarda bile dengesiz dalgalanmalar olmuş. Bunun sebebi ne olabilir?
Not: Normalde güç seçeneklerinden Turbo Boost'u kapalı şekilde kullanıyorum.
3D Mark ile yaptığım testin ekran görüntüsünü ekliyorum:
Turbo Boost kapalı haldeki performans:

Demo testte işlemci sabit frekansta çalışıyor ancak iş grafik testine gelince sapıtıyor. Gördüğünüz gibi 1400 MHz'e kadar düşmüş. CPU Sıcaklığı ise o anlarda hiç de yüksek değil, 70 derece civarında.
Aşağıdaki testte ise Turbo Boost'u aktif ettim. Zaten daha Demo Test sırasında işlemci sıcaklığı 95 dereceyi geçti. Doğal olarak frekans direkt dalgalanmaya başladı. Grafik testi bölümünde ise 4200 MHz'den 1700'lere kadar ani düşüşler görülebilir. Bu kadar zikzaklı bir performans normal mi? Daha stabil çalışması gerekmiyor mu?

İşlemci için Turbo Boost'u iptal etmek dışında hiçbir müdahale yapmıyorum. Ekran kartında ise aşağıdaki gibi bir müdahalem var. Aldığım günden beri öyle kullanıyorum ve ne FPS'te ne de ısınma konusunda bir problem yaşamadım.

Termal macun değişimi için Honeywell PTM7950 sipariş ettim ve gelmesini bekliyorum. Fakat CPU ısınmadığında bile dengesiz hareketlerde bulunması aklımı kurcaladı. Yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
CPU turbo kapattığınız için darboğaz yapıyor olabilir. Cpu ve gpu OC yapmadan, default ayarlarda ve cpu turbo açık şekilde deneyin.

CPU turbo kapattığınız için darboğaz yapıyor olabilir. Cpu ve gpu OC yapmadan, default ayarlarda ve cpu turbo açık şekilde deneyin.
Dediğiniz gibi hem Turbo'yu açtım hem de GPU'yu varsayılan ayarlara çektim. Sonuçlar şöyle:

Kesinlikle daha stabil. Buradaki MHZ düşüşleri daha çok sıcaklıkla ilgili oldu sanıyorum. Çünkü 99 dereceye kadar yükselmiş CPU sıcaklığı.

Testi yaparken Throttlestop'u da açmıştım. Oradaki limit ekranı da bu şekilde:

Termal macun değişimi epey fark edecektir fakat yine de 12500H işlemciye müdahale etmem gerekecek diye düşünüyorum. Bildiğiniz gibi 12500H işlemciye undervolt yapılamıyor. İşlemcinin çektiğini Watt değerini düşürmek dışında ne yapabilirim fikriniz var mı?

Undervolt önerecektim ama o işlemcide mümkün değilse mecburen soğutmayı iyileştireceksiniz. Kryonaut yada mastergel gibi ısı iletimi yüksek bir macun kullanın. Detaylı iç temizlik ve 5-6 fanlı bir laptop altlığı.

Laptopların ortak sorunu bu malesef. Donanım yeterli olmasına rağmen ısınma yüzünden bilgisayarı yarı fiyatındaki bir cihazın performasında kullanıyoruz.

Honeywell PTM7950 sipariş ettim macun olarak. 2 haftaya gelir diye düşünüyorum. Uygulamadan sonra tekrar sonuçları eklerim. Umarım termal değişiklikler sorunu çözer.

Honeywell PTM7950 sipariş ettim macun olarak. 2 haftaya gelir diye düşünüyorum. Uygulamadan sonra tekrar sonuçları eklerim. Umarım termal değişiklikler sorunu çözer.
Bunu yeni gördüm 8.5 W/mk ortalama bir ısı iletimi var ama pad şeklinde olduğu için kenarlsra taşma yapmıyormuş. Birkac ay sonra benimkinin garanti bitince içini açacağım. başarılı bir padse belki ben de bundan alırım. işlemden önce ve sonra benchmark sonuçlarını paylaşırsanız sevinirim hocam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…