Çözüldü HP Victus 16 Dizüstü bilgisayar güç adaptörü bilgisayarın kendisi için yeterli mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

burak9396

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar elimde HP Victus 16 R001NT 7P6E8EA modelli bir dizüstü oyun bilgisayarı var.

Bu bilgisayarın kutu içeriğinden 230 Watt güç sağlayabilen bir adaptör çıktı.

Bilgisayarın içerisinde Intel Core i7 13700H işlemci ve NVIDIA GeForce RTX 4070 grafik kartı mevcut.

Bu aygıtların güç tüketimleri ise.
Intel Core i7 13700H: Max 115 Watt.
NVIDIA GeForce RTX 4070: Max 115 Watt.

Şeklinde yer alıyor.
İşlemci ile grafik kartı tam performansta çalıştıklarında zaten 230 Watt değerine ulaşıyorlar yani adaptörün sınır değerine varıyorlar. Ama bilgisayarın diğer aygıtları da (SSD, RAM Bellekler, Fare, Ekran) var ve doğal olarak bunların çalışması için de enerji gerekli.

Sizce 230 Watt bu bilgisayar için yeterli mi, sistemin en yüksek performansında çalışmasına olanak tanır mı?

Çözüm
Yazdığınız değerler maksimum için. Sistem ikisinde de 115W çekip 230W tüketmez, çünkü sadece CPU ve GPU yok sistemde. Zaten CPU limitli, hesaplanıp ve test edilip konuyor bu adaptörler. Nadir modellerde adaptör yetersiz oluyor. Bu model için yeterli.
Yazdığınız değerler maksimum için. Sistem ikisinde de 115W çekip 230W tüketmez, çünkü sadece CPU ve GPU yok sistemde. Zaten CPU limitli, hesaplanıp ve test edilip konuyor bu adaptörler. Nadir modellerde adaptör yetersiz oluyor. Bu model için yeterli.

Çözüm

Anlıyorum, peki bu bilgisayar Intel Core i7 13700H işlemcinin ve NVIDIA GeForce RTX 4070 grafik kartının tüm potansiyelini verebilir mi?

RTX4070 zaten 100W çok ama çok nadiren çekecek, üstüne çıkamıyor. Gayet yeterli dert etme.
Yanıtınız için teşekkür ediyorum :)

Anlıyorum, peki bu bilgisayar Intel Core i7 13700H işlemcinin ve NVIDIA GeForce RTX 4070 grafik kartının tüm potansiyelini verebilir mi?

Hayır vermez, limitli bir ürün çünkü. Victus modellerin hatta bazı modeller hariç çoğu cihaz fabrikasyon olar limitli gelir. Bu limtler kalkabilir veya kalkmayabilir türüne göre fakat Victus modeller de bolca limit var. Ekstra olarak maksimum 140W olabilen 4070 yerine 120W Victus model. Bu eksik görünse bile NVIDIA kaynaklı oyunlarda 100W üstüne çıkılmıyor bazı cihazlar hariç. Render gibi şeylerde limit uygulanmıyor. Kısaca orta sınıf bir ürün olduğu için tam potansiyel kullanmıyor, alınan fiyata göre değerlendiriyoruz veya öneriyoruz. Ne kadar ekmek o kadar köfte.

Hayır vermez, limitli bir ürün çünkü. Victus modellerin hatta bazı modeller hariç çoğu cihaz fabrikasyon olar limitli gelir. Bu limtler kalkabilir veya kalkmayabilir türüne göre fakat Victus modeller de bolca limit var. Ekstra olarak maksimum 140W olabilen 4070 yerine 120W Victus model. Bu eksik görünse bile NVIDIA kaynaklı oyunlarda 100W üstüne çıkılmıyor bazı cihazlar hariç. Render gibi şeylerde limit uygulanmıyor. Kısaca orta sınıf bir ürün olduğu için tam potansiyel kullanmıyor, alınan fiyata göre değerlendiriyoruz veya öneriyoruz. Ne kadar ekmek o kadar köfte.
RTX 4070 grafik kartı hiçbir zaman üretim mimarisi nedeni ile 140 Watt değerinde güç sağlamıyor, hatta NVIDIA'nın kendi sitesindeki resmi verilerde de en fazla 115 Watt'a kadar çıkabileceği yazılmış. Dolayısı ile 120 Watt ile 140 Watt'ın hiçbir farkı yok, bu anladığım kadarıyla biraz pazarlama stratejisi ile ilgili. Bilgisayarda İşlemci tarafında da bir limit belirtilmemiş ama bilgisayarın İşlemcisi mevcut güç tüketimine oranlı olarak limit koyabilir mutlaka çünkü güç kaynağına göre ayarlaması gerekli. Bu durumda da daha yüksek bir güç adaptörü durumu çözebilir ama bunun gerekeceğini de pek sanmıyorum çünkü hem işlemcinin hem grafik kartının en yüksek performansta aynı anda çalıştığına tanık olmadım darboğaz durumları dışında. Ya İşlemci çok kullanılır ya grafik kartı çok kullanılır genelde ikisinden birisi olur o nedenle 230 watt sorun oluşturmaz diye düşünüyordum ama yine de buradaki fikirleri de almak istedim. Yanıtlarınız için teşekkürler ama ben Victus serisinde şu ana dek fazla limit görmedim.

RTX 4070 grafik kartı hiçbir zaman üretim mimarisi nedeni ile 140 watt değerinde güç sağlamıyor, hatta NVIDIA'nın kendi sitesindeki resmi verilerde de en fazla 115 Watt'a kadar çıkabileceği yazılmış. Dolayısı ile 120 watt ile 140 Watt'ın hiçbir farkı yok, bu anladığım kadarıyla biraz pazarlama stratejisi ile ilgili. Bilgisayarda işlemci tarafında da bir limit belirtilmemiş ama bilgisayarın işlemcisi mevcut güç tüketimine oranlı olarak limit koyabilir mutlaka çünkü güç kaynağına göre ayarlaması gerekli. Bu durumda da daha yüksek bir güç adaptörü durumu çözebilir ama bunun gerekeceğini de pek sanmıyorum çünkü hem işlemcinin hem grafik kartının en yüksek performansta aynı anda çalıştığına tanık olmadım darboğaz durumları dışında. Ya işlemci çok kullanılır ya grafik kartı çok kullanılır genelde ikisinden birisi olur o nedenle 230 watt sorun oluşturmaz diye düşünüyordum ama yine de buradaki fikirleri de almak istedim. Yanıtlarınız için teşekkürler ama ben Victus serisinde şu ana dek fazla limit görmedim.

Neye dayanıyorsunuz? Dynamic Boost ile RTX4070 140W çekebiliyor. Acer modeller zaten 140W geliyor. Oyunda değil, render altında ve FurMark gibi stres testinde bu değer çekilebiliyor. Kaynaksız konuşmamamız öneririm.

Neye dayanıyorsunuz? Dynamic Boost ile RTX4070 140W çekebiliyor. Acer modeller zaten 140W geliyor. Oyunda değil, render altında ve FurMark gibi stres testinde bu değer çekilebiliyor. Kaynaksız konuşmamamız öneririm.
NVIDIA'nın verilerine dayanıyorum. İnternette ve forum sitelerinde zaten RTX 4060 ve 4070 için bilgisayar üreticisinde 140 Watt destekli olarak satıldığını halde 140 Watt değerlerini hiç görmemesi 2023 yılında büyük bir tartışma konusu ortaya koydu. Kullanıcılar hiçbir şekilde 140 watt güçte çalışmadığı için kendi cihazlarında sorun olup olmadığını anlamaya çalıştılar. NVIDIA'nın kendi sitesindeki verilerde de en yüksek performans değerinin 115 Watt güç olduğu belirtilmiş, yani kaynaksız konuşmuyorum kendiniz de kontrol edebilirsiniz. Bahsettiğiniz FurMark gibi testlerde ise 140 Watt grafik kartının tam güç çekimi değil maalesef, RTX 4060 ve 4070 yalnızca 115 Watt güç değerine kadar performans sağlayabiliyorlar. Maalesef NVIDIA bu konuda yazılımsal bir destek getirmedi ki zaten kartların mimari sınırı bu şekilde, yazılım desteği ile değişeceğini pek sanmıyorum.

Dynamic Boost ile CPU'ya ayrılmış gücün 25W kadarı GPU'ya aktarılabiliyor ve bu değer çekilebiliyor.

Dynamic Boost ile CPU'ya ayrılmış gücün 25W kadarı GPU'ya aktarılabiliyor ve bu değer çekilebiliyor.
Dynamic Boost ile yalnızca Furmark testinde 140 Watt değerleri kullanıldığı görülüyor ancak test performansında 115 Watt performansına ayriyeten bir ilave olmuyor. 3D Mark'ın testlerinde de ne olursa olsun 115 Watt değerinin üzerine çıkılmıyor, Dynamic Boost etkin olduğunda bile. Oyunlarda zaten 100 Watt'ın üstüne pek çıkmıyor ve 100 Watt ile 115 Watt değerlerindeki FPS değerleri bile aynı kalıyor.

NVIDIA'nın bu serideki üretim mimarisi bir tık daha farklı. Aslında bu grafik kartlarının daha düşük güç tüketimi gerçekleştirmesi hem enerji verimliliği adına hem de ısınma durumunda iyi bir durum. Dizüstü bilgisayarlar için RTX 40 serisi biçilmiş kaptan denebilir. Ama oyuncuların bir yandan içi rahat etmiyor sanırım. 140 Watt olarak aldığı RTX 4070'li bilgisayarın oyunlarda 100 Watt'ın bile üstüne çıkmadığını görünce insan karmaşık hislere kapılabilir.

Bu bilgisayarların 140 Watt olarak satılmasına hala karşıyım, üretici markalar da bu durumu avantaj olarak kullanıyorlar diye düşünüyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı