Bu cihazların arasında hiçbir platform farkı yok. Hepsi aynı soketteki anakartta, aynı giriş çıkış düzenine ve donanımına sahip çalışıyor, bu yüzden söylediklerim kuvvetle muhtemel 8000 serisi Victus (ve Omen) için de geçerli olacaktır. Maddi tavsiyeden ziyade tecrübemden bahsederek fikir vereyim.
Ben 7640hs Phoenix Point işlemcili s0057nt kullanıyorum. 83wh batarya ve %100 sRGB, %76 Adobe RGB ekranı, 6GB 3050 ekran kartı var. Cihazın büyüklüğüne rağmen tek m.2 SSD girişi olması, giriş çıkış sayısının ve özellikle USB hızlarının bir hayli yetersiz kalması gibi göze batan olumsuzlukların haricinde ACPI ve Secure Boot gibi kullanılmadan anlaşılmayan sorunları, uyumsuzlukları da mevcut. Bunlar sadece Linux'a has değil, Windows'ta da sorunlar var.
Mesela modern standby s0ix düzgün çalışıyor ama s3 blob eksik ve UEFI'dan müdahale edilemiyor. Secure Boot ile Linux çalıştırması zor makine. Bazı kısayollar sadece Windows'ta çalışıyor ve ekran aydınlatması yamasız ayarlanamıyor. RGB klavye de keza Linux'ta beyaz çalışıyor, renk ayarlanmıyor. Panelin 8. ve 9. kademe parlaklığı arasında 700-800 miliwatt fark varken, 10. kademeyle 9. kademesi arasında 2.8-3 Watt (!) fark var. USB güç ölçer ile ölçtüm ve hwinfo dan doğruladım. Klavye aydınlatması 3.5 Watt veya ona yakın çekiyor. İlk ölçtüğüm zaman Linuxta klâvye ışığı çalışmıyordu o yüzden Windows'ta ölçtüm, bu yüzden doğruluğundan emin değilim.
Windows'un yapısı gereği scheduling yani planlamadan kaynaklanan DPC gecikmesi bu makinede de yüksek. Entegre grafik kartı 760/780m sürücü çökme hatası verip duruyor fakat hiçbir şey olmuyor. Oyunlarda artefaktlanma veya çökme hiç yaşamadım. BSOD hiç olmadı. Ama seste kırılma, bozulma, bazen mikrosaniyelik kesilme ve atlama olabiliyor mesela medya oynatırken. Yarıdan fazla ses açınca otomatik kısılma oluyor, speaker pop sorunu yaşanıyor. Aynı zamanda Realtek sürücüsü eski ve B&O tuning blobu eksik, zira HP lisans parası ödememiş, o yüzden yanıltıcı pazarlama yapıyor HP. Müşteri hizmetleri zaten berbat, oraya hiç girmeyeyim.
Şarj süresi çok iyi, ~11 saat çevrimdışı 7-8 saat çevrimiçi medya oynatıyor. Şarjı %5-10'dan yarıya 25 dakikada doluyor. Boşta 5. kademe parlaklık, klavye aydınlatmasız boşta 6-8 Watt, 1080p YouTube'da 12-14 Watt toplam sistem güç çekişi var. Rtx 3050 6GB var bende ve memnunum. %1 asgari FPS'le ortalama FPS arasında Unreal motorlu oyunlar haricinde büyük farklar yok, frame pacing fena değil, boost davranışı tutarlı ve cihaz rahatsız edecek kadar ısınmıyor. Ancak fanlar uzun süreli oynamada 4500-5200 rpm arasında çok rahatsız edici bir ses yapabiliyor. Rtx 4000 kartlı olanlar tam randımanlı çalışacaktır. 95 Watt üzeri 4050/4060/4070 için gereksizdir.
Son olarak Ryzen 7 işlemcili makine alınmasını tavsiye ederim. Curve optimizer R5 işlemcilerde kapalı, undervolt bence gerekli (Ryzen mobil için bile gerekli).