Hürjet Motoru Çalıştırıldı!

Dokunacağız ne demek? Resmen tehdit ediyor, açıktan açıktan gelince sizin İHA'larınızı elleyeceğiz diyor. Ben daha tartışmak istemiyorum, yine de hakaretsiz bir tartışma için size teşekkür ediyorum.
 
Yani size mantıklı geliyor mu? Gerçekten Millet İttifakı başa gelse bu tür projeleri engelleyeceğini düşünüyor musunuz? Bence bu düşünce tarzı yanlış ama siz böyle düşünüyorsanız da yapacak bir şey yok.
 

TCG Anadolu'ya SİHA koymak sana göre gülünç olabilir. F-35 gelse de gelmese de zaten bu model düşünülüyordu. Senin hatan F-35 sanki her projenin yerini alacakmış gibi düşünmen.

F-35 gelse de gelmese de bu yaptırımlar yine masaya gelecekti, bunu anlamak zor olmamalı. Bir uçak satarken bile motor ve bakım ekipmanı üzerinden seni sıkıştırmaya çalışan ABD, kendi uçağını yapmak için sana motoru güle oynaya mı verecekti? Hayır, yine sorunlar çıkacaktı.

Bir başka hatan ise yerli motor çalışmalarını son birkaç senedir yapılıyor zannetmen. Gökbey helikopteri ithal motorla bağlayıp yerli motora geçti. Keza Anka ve Aksungur da öyle. Şu an TUSAŞ ve TEI jet motorları üzerine çalışılıyor. Bu alanda Altay'da hiç olmadığı kadar yatırım yapıldı ve yapılıyor. Altay'ı planlayanların aklından bile geçirmediği şekilde insan yetiştiriyor TEI. Buna mühendislik denir.

TUSAŞ ve TEI jet motoru üretebilir. Bu motorlar ilk başta insansız sistemlerde, daha sonra insanlı sistemlerde test edilip entegre edilebilir. Ne yazık ki savunma sanayindeki her şey ambargoya bağlı. Azerbaycan'da benim ürünümü kullanamazsın diyen Kanada, Ukrayna için kendisi SİHA alıp hediye etti. Ne yazık ki kendi üretemediğin her teknoloji için bağımlısın.

Kötü yönetimler, kötü kararlar çok fazla zarar verdi. Ancak işin mühendislik tarafı her zaman en kötüyü düşünür ve her zaman her şeyi kendisi yapacakmış gibi davranır. Bugün TUSAŞ ve TEI, Baykar'ın 10 belki 20 katı büyük projelerle, büyük yatırımlarla ilerliyor. Bunları sizin duyup göremiyor olmanız, bu yatırımların olmadığı ya da devam etmediği anlamına gelmiyor. Bunu anlamanız gerek.

Ben Anka daha ilk koşu testlerine hazırlanırken nice yazılar gördüm sizin gibi. Uçmaz, mühimmat atamaz denen o ANKA'lardan Türk mühendisleri sayesinde bu günlere geldik.

Bilgisayar başında oturduğu sıcak koltuğundan analiz yapanlar sayesinde değil.


Yapılabilir.

Geçtiğimiz günlerde düşen Yunan F-4'ü, Türkiye'ye karşı pop-up saldırı tatbikatı icra ediyordu. Bu amaçla kullanılan birçok güdümlü güdümsüz füzeyi bugün SİHA sistemlerinden atabiliyoruz. Roketsan ve Baykar bu alanda çok sıkı çalışıyor, ayrıca ASELSAN'ın EH pod ve AESA radar entegrasyonları da devam ediyor.

F-35'in olmaması büyük bir eksiklik. Ancak bu eksiklik MIUS, TB-3 ve Anka-3 SİHA'lar ile TCG Anadolu açsından kapanabilir. Bir SİHA F-35 ile karşılaştırılamaz ancak jet motorlu ve geniş mühimmat yelpazesine sahip SİHA sürüleri, hafife atılacak güç çarpanları değil.

Tabii ki Yunanistan gerek Rafale gerekse F16 Viper ve olası F-35'ler ile birlikte bu mühimmat kabiliyeti alanında da büyük avantaj edinecek. Ancak bizlerde elde olan imkanlarla, askeriye - mühendislik işbirliği ile olan mühimmat ve hava sistemlerinin suyunu sıkarak devam ediyoruz.
 
Mecburen SİHA gemisi oldu, normal şartlarda güvertesinde F-35B olması lazımdı. SİHA ve F-35'ler arasında dağlar kadar fark var.
Sence ne olmalıydı? TCG Anadolu'nun uçaksız kalmasının açığı SİHA'ların doldurulması ile değerlendirilecek. Evet, haklısın S/İHA ile F-35B'ler arasında dağlar kadar fark var ama havadan havaya ve havadan yere neredeyse birçok modern füze/bomba atabilen makineleri böyle bir gemide kullanıp Akdeniz'de, Karadeniz'de ve hatta Ege'de bile caydırıcılık sağlayabilirisiniz.

Bu tarz bir işi ilk defa biz yapacağız. Aslında mantık çok değişik değil. Sonuç olarak Kızılelma da bu gemide düşünülüyor ve jet motorlu. Sadece pilotu olmayacak işte. Dediğim gibi burada olay F-35 vs SİHA değil, açığı değerlendirmektir.

Sence Anadolu'nun güvertesi boş kalsaydı daha mı caydırıcı olacaktı?

F-35B çok komplike bir uçak. Hem birim fiyatı hem de 1 saat havada tutma süresi (36 bin dolar) çok uçuk. En azından buralardan kara geçip kalan parayı MMU, Hürjet gibi projelere aktarmak gerekiyor.

Rafale, F-35 ve F-16 Viper alan komşu hala Türkiye'ye karşı 50 yıllık F-4'lerle saldırı eğitimi düzenliyor (geçen ki kaza meselesi) Elimizde güçlü bir SİHA kozu varken tabii ki bunu kullanacağız. Onların yok. Daha yeni yeni TB-1 çakması projeler yapıyorlar. 15 yıl arkamızdalar.

Tabii ki Yunanistan gerek Rafale gerekse F16 Viper ve olası F-35'ler ile birlikte bu mühimmat kabiliyeti alanında da büyük avantaj edinecek.
Fransızlar Rafale'yi %55 oranında harbe hazır tutabilliyor. Sence Yunanistan kaç tutabilir? 24-30 uçaktan maksimum para ve zorlamayla 10-11 tanesini kaldırabilecekler gibi geliyor bana

Biz kendi projelerimizi yaparak komşudan daha sağlam adımlar atıyoruz. Yunanistan son 5 yıldır Fransızlar ve Amerikalılar tarafından düdükleniyor. Aldıkları silahlar kısa vadede bir güç kazanımı gibi gözükebilir ama yapabilecekleri maksimum yıldırma atışı olabilir. Türkiye'ye büyük yıkım yaratacak gücü asla bulamayacaklar.

Uçak almak ya da büyük silah sistemleri almak herkes ister ama her ordu bunu layıkıyla işletemez. Almanya da bunun en büyük örneğidir.
 
Bunu başka konuda da söylediğimi hatırlıyorum:

Yolsuzluk var mı yok mu diye MASAK ve TBMM komisyonu ile banka hesapları vs incelenecek. Kimse herifi hapse yollamayacak yani.
 
Boş kalmasından iyidir evet ama bu gemiyi F-35B ile kullanabilseydik büyük üstünlük sağlamış olacaktık. Atak ya da Super Cobra helikopteri ve F-35B bu geminin hakkını verirdi.

Kızılelma jet motorlu ama 4 ya da 5. nesil bir savaş uçağının yaptığı görevleri yapamayacak bir uçak, havadan havaya muharebe gücü çok düşük. Bir savaş uçağı karşısında hiç sansı yok. Kara hedeflerinde etkili olur.

TCG Trakya da üretilecekti hatta Anadolu'dan daha büyük olması, uçak gemisi olacağı falan konuşuluyordu ama F-35 programından çıktıktan sonra bu konuda bir gelişme olmadı.

Toplamda 100 Adet F-35A 32 Adet F-35B siparişimiz vardı. Bunun yanında da bütün F-16'lar Block 60/70 seviyesine modernize edilecekti hatta 40 adet block 70 alımı düşünülüyordu.

Bu bizi bölgede açık ara en iyi hava kuvvetlerine sahip ülke yapardı ancak bu şansı kaybettik. Aynı şekilde Altay projesinde de ilerleme sağlanamıyor.

TCG Anadolu'yu terör için kullanmazsın, konveksiyonel savaşta kullanılacak bir gemi. Bu durumda SİHA'lar düşman hava sahasına girdiğinde karşısında düşman savaş uçakları ve düşman HSS'leri olacak. Muhtemelen girdiği gibi indirirler. Yani SİHA'ların başarılı bir saldırı geliştirmesi için hava kuvvetleri çok zayıf olan Ermanistan, Suriye gibi ülkelere karşı kullanman lazım.
 
Son düzenleme:
Boş kalmasından iyidir evet ama bu gemiyi F-35B ile kullanabilseydik büyük üstünlük sağlamış olacaktık. Atak ya da helikopteri ve F-35B bu geminin hakkını verirdi.
Katılıyorum. F-35B ve ATAK yüklü Anadolu ile bir tür minyatür uçak gemisine sahip olurduk. Bu yıkım ekibi sesi çıkan yere gittiklerinde susturamadan dönmezdi ama maalesef şu an şartlar bu şekilde değişti. Yine de geminin boş kalmak yerine hızlı bir plan değişikliği yapılmasına kötünün iyisi diyebiliriz.

Kızılelma da savaş uçağı kadar efektif olamaz ama bu alana ne kadar erken girip tecrübe kazanırsak ilerde o kadar iyilerine sahip olabiliriz.
 
Pek sanmıyorum ama umarım şu ambargo meselesini çözerler o zaman her şey çok daha kolay ve iyi olur.

Türkiye'nin elinde İsveç ve Finlandiya kozu var, bunu iyi kullanabilirse F-35'leri bile alabiliriz diye düşünüyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…